Incep sa cada capetele vinovatilor pentru modul in care s-a actionat pentru salvarea victimelor din avionul prabusit

22 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Ministrul secretar de stat din MAI, Catalin Chiper, a fost demis; urmeaza seful STS si directorul Romat SA ?  Ministrul de Interne, Radu Stroe, rezista.

 

Catalin Chiper

Catalin Chiper

La doua zile dupa prabusirea in munti a avionului care efectua un transport medical, urmata de o operatiune de salvare prost organizata si care s-a intins nepermis de mult pe durata mai multor ore, primul ministru, Victor Ponta, a anuntat in aceasta dimineata primele masuri dispuse pentru sanctionarea celor considerati raspunzatori. Primul care si-a pierdut functia este ministrul secretar de stat din Ministerul de Interne, care raspundea de interventiile la situatii de urgenta, Catalin Chiper, insa si scaunele directorului STS, Marcel Opris si directorului companiei Romat SA, Aleodor Francu, se clatina serios si este de asteptat ca si acestia sa fie schimbati din functie cat de curand, in eventualitatea in care nu-si vor prezenta intre timp demisiile. Cele doua institutii sunt considerate principalele vinovate pentru ca locul accidentului nu a fost identificat cu exactitate, Romat SA nereusind sa identifice locul unde se afla avionul cazut, iar STS neputand sa localizeze zona din care fusesera facute apelurile la 112 de catre medicul Radu Zamfir. Desi conduce ministerul care a coordonat majoritatea echipelor implicate in operaiunile de cautare si salvare a victimelor, ministrul Radu Stroe, nu a fost in niciun fel pomenit in declaratiile facute de premierul Ponta cu referire la cei vinovati de modul de actiune defectuos al echipelor respective.

 

Victor Ponta

Victor Ponta

Anuntul a fost facut dupa sedinta de guern in cadrul careia s-au analizat rapoartele intocmite de structurile implicate in operatiunile de salvare, Victor Ponta declarand ca s-a constatat ca au existat deficiente inacceptabile si ca se impun imbunatatiri urgente ale sistemului de interventie. La trei institutii importante, MAI, ROMATSA şi STS lucrurile au functionat inacceptabil de incet, fara asumarea responsabilitatii. Am decis inlocuirea din functie a secretarului de stat, domnul Chiper. Am solicitat inlocuirea directorului ROMATSA si a directorului de operatiuni. Si voi solicita, in calitate de vicepresedinte al CSAT, inlocuirea şefului STS”, a declarat primul ministru, fara a pomeni insa niciun cuvant despre ministrul de Interne, Radu Stroe, care este seful direct atat al secretarului de stat demis, cat si al directorului STS, institutie aflata in subordinea Ministerului de Interne.

Victor Ponta a mai adaugat ca fiecare din institutiile care nu au functionat la nivelul asteptarilor va suferi schimbari, dand astfel de inteles ca este posibil sa mai cada si alte capete, in afara celor deja nominalizati. La scurt timp după anuntul facut de primul ministru, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, generalul de brigada Ion Burlui, si-a prezentat demisia, care a fost acceptata.

In contrapartida, cei patru medici si copilotul care au supravietiut vor fi decorati, la fel si localnicii care au reusit  sa ii gaseasca si sa ajunga primii la ei.

 

UPDATE: La cateva ore dupa declaratiile facute de primul ministru, directorul Romat Sa, Aleodor Francu, si-a prezentat demisia.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*