Obligatii pana la virgula

17 martie 2014 | 0 comentarii |

Francisco StoicaDupa ce am vazut, in urma cu ceva ani, Filantropica, in care Gheorghe Dinica m-a lamurit cat de perfectionati sunt cersetorii in preocuparea lor de a obtine bani pacalind lumea cu o poveste credibila, am zis ca ar fi bine sa fiu mai atent cu datul banilor catre acestia. Filmul ca filmul, dar stand la semafor in centrul Buzaului, un prieten al meu aflat la volan, imi zice: Stai sa vezi ce fac! Cand s-a apropiat cersetorul a lasat geamul in jos. Ai si tu un kent pentru mine? Nu am acum, sefu… Vezi, imi zice prietenul, ii vaiti tu pe ei?

Totusi, in aceasta situatie bizara, cand nu stii ce si pe cine sa mai crezi, pe canalele media, pe retelele de socializare esti rugat sa ajuti persoane care au nevoie de bani multi pentru a-si rezolva problemele de sanatate. Mai mult decat atat, unii suna la usa acasa, iti arata fel de fel de documente si fotografii in care apar copii in suferinta, incercand sa fie cat mai credibili. Cat si pe cine reusesc sa convinga, nu stiu. De curand insa, in parcarea unui supermarket m-am hotarat sa-l ascult pe barbatul care se indrepta catre mine cu un dosar. A inceput sa spuna despre ce este vorba. Un copil are nevoie de o operatie, avem 5000 de euro si mai este nevoie de 3800. Dati si dumneavoastra doi-trei lei… I-am dat, stati sa va dau chitanta, lasati zic nu-i nevoie. Nu se poate, va dau chitanta. Citesc acasa ce scrie pe ea. Asociatia Orfanii 2003, autorizatia cu numarul, patrimoniul 550 lei, sediu, tot ce trebuie. Donatie, asa a trecut in chitanta. Si daca sunt false? Intru pe internet, ii gasesc, pare o treaba serioasa, o initiativa de laudat.

Asociatii, fundatii sunt multe. Ele fac publice suferinte mari, care nu sunt  rezolvate de sistemul nostru de asigurari de sanatate. Ma gandeam cat trebuie sa astepte un copil bolnav pana cand se strang banii de care are nevoie, adunand leu cu leu, pentru ca nu se gasesc la tot pasul oameni bogati care sa faca donatii substantiale. Chiar de toata jena mi s-a parut si faptul ca pe usa unui medic de familie am vazut un afis in care era vorba tot de un copil bolnav care avea nevoie de multi bani pentru a avea o viata normala. Tocmai acolo? Intr-o institutie care trebuie sa rezolve toate problemele asiguratilor? Probabil daca astfel de anunturi vor aparea si pe usile ministerului care se ocupa de sanatatea noastra, ar trebui sa plece toti de acolo. Sa-si dea demisia.

De fapt, autoritatile s-au invatat cu suferintele oamenilor, ii pun in asteptare pe liste, practicand datul din umeri cu nonsalanta. Stiu ele sa se puna la adapost. Altfel, nu am putea citi pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate la capitolul obligatii sa acopere nevoile de servicii de sanatate ale persoanelor, in limita fondurilor disponibile. Ce vorbiti domnilor, ce ati scris dupa virgula va scoate din multe necazuri. Nu ar fi normal sa ne spuneti clar, ce puteti acoperi cu banii pe care ii primiti de la noi si ce nu? Poate pentru anumite probleme de sanatate ne asiguram in alta parte, ca sa nu ne trezim cu ochii in soare sau sa va vedem cum dati din umeri!

 

 


Categorii: C.A.S., Editorial

Adaugati un comentariu


 

*