Copiii din comunitatile defavorizate, consultati si tratati gratuit de medicii dentisti

Este vorba despre un nou program demarat, in parteneriat, de asociatiile Zambeste, Romania” si „Salvati copiii”, cateva sute de pacienti urmand a beneficia atat de consultatii si tratamente stomatologice cat si de educatie cu privire la igiena orala.

 

copii.saraciIn comunitatile defavorizate, in care oamenii se lupta cu saracia si cu lipsa celor mai elementare facilitati necesare unui trai civilizat, problemei igienei, implicit a igienei orale, nu i se acorda aproape deloc importanta. Atat ignoranta oamenilor care traiesc in aceste comunitati, mult mai preocupati de grija zilei de maine, cat si lipsa apei curente sunt principalele cauze  care conduc la deteriorarea danturii si la imbolnavirea cavitatii bucale.

Rezultatele nerespectarii celor mai elementare reguli de igiena se fac simtite odata cu trecerea timpului, cand apar boli specifice celor care traiesc in aceste medii, cei mai afectati fiind de multe ori copiii. Cum spuneam, igiena orala constituie pentru majoritatea copiilor din aceste comunitati o necunoscuta, fapt pentru care doua asociatii recunoscute pentru programele derulate in domeniu, au demarat la inceputul acestei luni un nou proiect, menit sa faciliteze acestor copii accesul la consultatii si tratamente stomatologice, in paralel cu educarea acestora in privinta igienei orale.

Demersul intreprins de asociatiile Salvati copiii si Zambeste, Romania, vine si ca urmare a unui studiu recent care arata ca nivelul starii de sanatate orala a copiilor este unul foarte scazut in Romania.

 

stomatologieStudiul a fost  efectuat in cursul anului trecut  si indica faptul ca trei sferturi dintre copiii intre 5 si 13 ani au carii pe dintii de lapte, 75 la suta dintre dintii temporari afectati prezentand carii neglijate, care nu sunt tratate. De asemenea, rezultatele facute publice de catre asociatia Zambeste, Romania mai arata ca 38 la suta dintre copii au placa dentara microbiana semnificativa, fapt ce indica o stare precara de igiena orala, in timp de 4 din 10 copii de pana in 13 ani au deja carii pe dintii definitivi, fapt ingrijorator, dat fiind ca unii dinti definitivi incep sa apara foarte devreme, la varsta de 6 ani. Aproape 90 la suta din aceste carii sunt netratate, iar incidenta ridicata a cariilor atat in cazul dintilor temporari, cat si al celor definitivi, arata lipsa unui comportament de preventie si nevoia de educare cu privire la regulile esentiale pentru o igiena orala corecta.

In aceste conditii, cele doua asociatii mentionate anterior au decis sa demareze chiar de Ziua Copilului un program la nivel national ce se va desfasura pana in luna octombrie, avandu-i in prim plan pe copiii din comunitatile defavorizate.

 

copil-la-dentist-300x191Prin acest program, organizatorii isi propun sa asigure accesul a cat mai multi copii din aceste comunitati la consultatii si tratamente dentare, servicii ce vor fi oferite gratuit de cabinetele stomatologice care vor dori sa se altaure acestei initiative. Organizatorii estimeaza ca in perioada iunie-octombrie, vor putea asigura aceste servicii in cazul catorva sute de copii, intr-o prima faza a proiectului trebuind identificate comunitatile defavorizate in care acestia traiesc. Campaniei derulata de cele doua asociatii i s-a alaturat si GSK Consumer Healthcare Romania care, in cadrul parteneriatului mai vechi pe care il are cu asociatia Salvati Copiii, va directiona 1 la suta din valoarea vanzarilor tuturor produselor Aquafresh, Sensodyne si Parodontax pentru activitati de crestere a nivelului de sanatate orala a copiilor intre 1 si 10 ani din doua dintre cele mai defavorizate comunitati din Romania. Este vorba de comunitatile din Dumesti, judetul Vaslui, si Gorbanesti, judetul Botosani, sprijinite de mai multa vreme de asociatia Salvati Copiii.

 

dentist 4Incepand cu luna martie 2014, pentru al treilea an consecutiv, la nivel national se desfasoara campania  Zambeste Romania”, care isi propune pana la sfarsitul anului activitati de constientizare la nivelul autoritatilor locale, de educare a populatiei in privinta igienei orale si dezvoltarea unor programe de responsabilitate sociala. „Incurajarea vizitelor la stomatolog, programele nationale in scoli, facilitarea accesului la informatii despre igiena orala, cea mai simpla si la indemana metoda de preventie, precum si explicarea consecintelor neglijarii ei toate acestea sunt foarte importante pentru o mai buna sanatate orala”, precizeaza reprezentantii GSK Consumer Healthcare, compania care coordoneaza toate aceste activitati din cadrul campaniei. Poate cea mai importanta activitate, este facilitarea accesului pacientilor la medicii stomatologi prin oferirea unor consultatii gratuite la cabinetele care s-au inscris in program. Mai mult, unele dintre aceste cabinete ofera chiar si detartraje gratuite, perioada in care se poate beneficia de aceste facilitati fiind 1 aprilie-31 decembrie 2014.

In aceasta campanie sunt inscrisi peste 1.000 de medici dentisti din intreaga tara, intre care si 16  buzoieni, respectiv, dr. Claudia Ciupitu, dr. Marian Bratosin, dr. Eugen Dragos Chihaia, dr. Mihaela Ungureanu, dr. Virgil Toma, dr. Andreea Parapancea, dr. Lavinia Sirbu, dr. Raluca Gubandru, dr. Victor Gubandru, dr. Cristina Nedelcu, dr. Madalin Popp, dr. Raluca Neagu, dr. Madalina Grigore, dr. Stefania Gheorghe, dr. Luminita Condruz si dr. Andra Citrea. Numarul acestora ar putea creste, organizatorii campaniei specificand ca inscrierile sunt deschise pana in ultima zi a campaniei, adica 31 decembrie.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*