Povesti de viata ale bolnavilor cu afectiuni renale, prezentate de Asociatia Transplantatilor din Romania

Acestea vor fi cuprinse intr-o colectie mai ampla de imagini si relatari, ce va fi inaugurata cu prilejul Zilei Mondiale a Rinichiului.

 

Voluntari-pe-strazile-brasovului-7571_n

An de an, din 2009 incoace, in fiecare a doua joi a lunii martie, pe plan mondial se trage un semnal de alarma asupra necesitatii asigurarii sanatatii rinichilor, printr-o serie de actiuni reunite sub genericul Ziua Mondiala a Rinichiului. La fel se intampla si in acest an, ziua de maine, 13 martie, fiind dedicata unei serii de asemenea manifestari ce vor avea loc si in Romania, in organizarea diferitelor asociatii si institutii medicale, a caror activitate are legatura cu sfera afectiunilor renale si cu pacientii care sufera de astfel de boli.

Inca de la prima celebrare a Zilei Mondiale a Rinichiului, in 2009, una din cele mai active organizatii din Romania, implicata in activitati dedicate acestui eveniment si nu numai, s-a dovedit a fi Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR), organizatie care numara 1.600 de membri, din randul pacientilor a caror viata a fost salvata in urma unui transplant.

 

dializa

De la infiintare pana in prezent, ATR s-a implicat in nenumarate activitati constand in organizarea de conferinte in care au fost dezbatute teme legate de transplant, cu participarea unor personalitati medicale in domeniu si a reprezentantilor Ministerului Sanatatii, precum si in desfasurarea unor campanii pentru popularizarea beneficiilor transplantului de organe si a incurajarii donarii in cazul pacientilor aflati in moarte cerebrala, pentru care nu se mai poate fece nimic.

Multe dintre aceste activitati au avut ca subiect central transplantul renal si sanatatea rinichilor, fapt lesne de inteles, avand in vedere ca circa 1.400 din cei 1.600 de membri ai asociatiei sunt pacienti cu insuficienta renala cronica in faza terminala, a caror functie renala este supleata printr-un transplant renal sau prin dializa.

In acest context, asociatia anunta, printr-un comunicat de presa, ca se implica si in acest an in activitatile organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, iar cu acest prilej, doreste sa transmita intregii populatii din Romania mesajul „Ai grija de rinichii tai!”.

 

Gheorghe Tache - Presedinte ATR

Gheorghe Tache – Presedinte ATR

Estimarile arata ca in Romania exista in prezent in jur de 10.000 de pacienti cuprinsi in Programul National de Dializa si alti circa 2.000 cu grefe renale functionale. „Faptul ca dispunem de un corp mediacal bine pregatit profesional, recunoscut pe plan national si international si ca avem programe nationale axate pe ghiduri terapeutice aplicate la nivel mondial, constituie premizele cresterii sperantelor de viata ale acestor pacienti cu afectiuni renale”, a precizat Gheorghe Tache, presedintele ATR, mentionand ca si cei care nu sufera de afectiuni renale trebuie sa acorde o atentie deosebita sanatatii rinichilor, aceste boli fiind de obicei depistate in faza avansata, atunci cand rinichii bolnavi nu mai pot face fata rolului pe care il au in functionarea organismului.

Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, Asociatia Transplantatilor din Romania va inaugura o colectie de imagini si povesti de viata primite de la persoane care sufera de afectiuni renale sau au in familie rude cu astfel de boli, materiale care sa reprezinte felul in care cei in cauza se lupta cu boala si cum au reusit sa o invinga. Colectia de fotografii, desene si relatari va fi intitulata sugestiv Rinichiul – sanatatea Lui, sanatatea Mea, sanatatea Ta!”, iar scopul urmarit prin acest demers este informarea si constientizarea populatiei asupra rolului si importantei functiei rinichilor in asigurarea starii de sanatate.

 

Fast food

Un aspect de care trebuie sa tina seama in special tinerii, dar si cei care au un program incarcat ce nu le permite sa isi ia un ragaz pentru a servi pranzul, preferand un meniu fast-food, este acela care se refera la efectele negative pe care acest tip de alimentatie il are asupra sanatatii, afectand si functiile renale.

Nutritionistii avertizeaza ca un consum regulat de alimente tip fast-food isi poate dovedi in scurt timp efectele negative datorate continutului foarte ridicat in grasimi si calorii, dar si sodiu si fosfor, doua minerale ce solicita la maximum functia renala.

Astfel, mai mult de doua mese pe zi servite la fast-food, pot provoca disfunctii renale in cazul persoanelor sanatoase si agravarea afectiunilor celor care sufera de boli de rinichi.

De aceea, alimentele fast-food sunt contraindicate celor care fac dializa, mineralele continute de acestea fiind greu de eliminat chiar si de rinichii sanatosi.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*