Pacientii cronici au inceput Scoala de Vara la Mangalia

Astazi a debutat cea de-a treia editie a evenimentului, organizat anual de ATR, cu sprijinul primariei locale, iar activitatile se vor desfasura pe parcursul unei intregi saptamani.

 

Scoala de vara ATRPe ultima suta de metri” a sezonului vacantelor se desfasoara, zilele acestea, la MangaliaScoala de Vara a Pacientilor Cronici, eveniment care a ajuns la cea de-a treia editie. Bucurandu-se de un interesa tot mai mare din randul pacientilor carora li se adreseaza, evenimentul, organizat de Asociatia Transplantatilor din Romania in colaborare cu Primaria Mangalia, a debutat astazi si se se va desfasura pana pe data de 6 septembrie. In tot acest timp, participantii vor invata cum sa faca fata mai usor bolii, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional, isi vor impartasi experientele si vor milita printre localnici si printre turisti, pentru acceptul informat al donarii de organe si pentru transplant.

Demarat in urma cu trei ani, proiectul a fost gandit astfel incat sa ii pregateasca pe pacientii cu insuficienta functionala cronica de organ vital sa faca fata unei astfel de probleme, pentru a-si creste calitatea vietii si a se integra in societate, printr-un automanagement integrat care sa vizeze, pe langa latura medicala a vietii sale, si alte laturi precum cea psihologica, de comunicare, nutritie, socializare.

 

curs scoala de vara atrPe parcursul saptamanii pe care o vor petrece la scoala de vara, pacientii cronici vor deprinde principii ale unei alimentatii adecvate nevoilor generate de boala, vor invata cum sa creeze emotii pozitive pentru a depasi mai usor momentele dificile, li se vor prezenta modalitati de comunicare cu medicul. Un aspect important al vietii lor trebuie sa fie acela ca nu trebuie sa se teama de miscare, astfel ca vor fi sfatuiti sa descopere motivatii pentru a merge inainte, vor fi invatati sa acorde primul ajutor si alte lucruri necesare pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientului cronic.

Actiunea a starnit interes atat in randul pacientilor transplantati cat si al celorlalte asociatii de pacienti cronici, dar si al unor asociatii similare din strainatate, asa ca anul acesta participarea va fi una internationala. Conform organizatorilor, la scoala de vara participa, zilele acestea, medici si pacienti din Romania, Bosnia-Hertegovina, Croatia si Republica Moldova.

 

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Gheorghe Tache, presedinte ATR

In calitate de organizator, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR), Gheorghe Tache, a declarat ca „ceea ce se intampla la Scoala de Vara a Pacientilor Cronici face parte din dezvoltarea personala a pacientului cu o insuficienta cronica de organ vital in faza terminala, stare care zguduie din temelii viata unui om si o schimba radical. Ca scoala de vara a pacientilor cronici este o oferta necesara pentru pacienti, o dovedeste dorinta celor aflati in stare pre- si posttransplant de a participa, dar si interesul altor organizatii, din tara si din afara tarii, de a vedea ce se intampla la activitatile acestei scoli”.

La randul sau, primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian, a declarat ca se bucura ca evenimentul tinde deja sa devina o traditie si ca de fiecare data este gazduit de orasul pe care il conduce, precizand ca organizatorii vor beneficia de toata sustinerea din partea administratiei locale, atat la editia din acest an, cat si la cele care vor urma.

La deschiderea evenimentului au participat, alaturi de pacienti din tara si din Europa si de coordonatorii de ateliere, Monica Althamer – secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, prof. univ. dr. Vasile Sarbu – Spitalul Judetean Cosnstanta, dr. Mihaela Vrinceanu – medic sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, iar din partea administratiei locale, viceprimarul Dragos Angelescu.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*