Record de participare la crosul organizat în beneficiul pacienților cu insuficiență renală

18 martie 2019 | 0 comentarii |

Competiția Crosul Divelor, dedicată exclusiv femeilor, a adunat anul acesta la start peste 800 de participante, locurile fiind epuizate încă de la începutul lunii.

 

Sursa: Facebook

Un eveniment de tradiție care încurajează mișcarea, venind totodată în sprijinul câtorva zeci de copii și tineri cu insuficiență renală și care sunt dependenți de dializă, și-a consumat în week-end cea de-a șasea ediție, care s-a bucurat de cel mai mare număr de participante înregistrat până acum. Este vorba de un cros caritabil destinat exclusiv femeilor, care se desfășoară anual în luna martie, pe aleile Parcului Central din Cluj-Napoca. Organizat de asociația Runners Club, Crosul Divelor se înscrie în seria competițiilor de alergare destinate cu precădere amatorilor care doresc să facă mișcare, încă de la început, organizatorii decizând de la prima ediție ca evenimentul să servească și unei cauze caritabile.

Astfel, pentru al șaselea an consecutiv, participantele care s-au aliniat la startul celor două probe de doi și de șase kilometri au alergat și pentru a veni în sprijinul a 70 de copii și tineri cu insuficiență renală aflați în grija Asociației pentru Solidaritate și Empatie Delia Gradinaru, din Cluj. Organizația funcționează încă din 2007, adresându-se copiilor și tinerilor ce suferă de insuficiență renală cronică tratată prin hemodializă, dializă peritoneală și transplant renal, fiind beneficiarul fondurilor strânse la fiecare ediție a Crosului Divelor.

 

Sursa: Facebook

De la an la an, evenimentul a crescut în amploare, iar la ediția din 2018 s-a înregistrat un număr record de peste 800 de participante, locurile puse la dispoziție de organizatori în cadrul celor două probe fiind epuizate încă de la începutul lunii.  Participarea s-a făcut contra unei taxe de 50 de lei, iar 20% din fondurile strânse au fost direcționate către asociația umanitară, iar fondatorul acesteia, Emanuel Ungureanu, spune că suma respectivă va fi folosită pentru a-i trimite pe cei 70 de beneficiari într-o tabără de 18 zile în Italia. Dacă pentru un copil sau adolescent sănătos, plecarea în tabără nu presupune probleme deosebite, pentru pacienții dependenți de dializă acesta este un demers mult mai dificil. „Am găsit un centru de dializă în Sicilia, unde vrem să le oferim acestor copii şi tineri o vacanţă de vis. Toţi cei care au alergat la cros au făcut un bine foarte mare acestor suferinzi. Un centru de dializă aproape de ei înseamnă supravieţuire, pentru că nu pot rezista fără să facă la 48 de ore o dializă vitală, în condiţiile în care rinichii lor sunt nefuncţionali”, a explicat Emanuel Ungureanu.

 

Sursa: Monitorulcj.ro

Din nefericire, tot la Cluj a avut loc în week-end un alt eveniment cu conotații mai puțin fericite, organizat de cicliștii din clubul Napoca Cycling Plus. Unul dintre membrii clubului a decedat în noaptea de joi spre vineri în urma unei infecții maxilo-faciale, iar colegii său spun că ar fi avut șanse de supraviețuire dacă ar fi beneficiat de îngrijiri medicale adecvate. Ciclistul a decedat după ce în prealabil se prezentase la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială acuzând o stare de rău din cauza infecției. După un consult și o intervenție chirurgicală minoră, a fost lăsat să plece acasă, iar în cursul nopții a decedat.

Cicliștii au organizat un marș în memoria sa, despre care au declarat că este și „un marș al neputinței”. „Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că sistemul de sănătate este cât se poate de incompetent. Am pierdut un om valoros zilele trecute, pentru că cei din sistemul de sănătate nu au fost capabili să se ocupe aşa cum ar fi trebuit de acest om. El ar fi avut şanse foarte mari să fie salvat dacă nu era tratat pur şi simplu ca un ultim om. Acest marş vreem să fie unul împotriva sistemului de sănătate bolnav. Dumnezeu nu ia şpagă ca să-ţi dea viaţă… Fii un medic responsabil şi uită de cuvântul şpagă. De cunoştinţele şi mâinile tale depind vieţile a sute de oameni” este mesajul transmis de colegii ciclistului decedat.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*