Lupusul – „marele imitator” sau maladia care isi camufleaza simptomele

In Romania, peste 9.000 de persoane sufera de lupus, pentru diagnosticarea acestei boli fiind nevoie in medie de patru ani si de consultarea a cel putin trei medici cu diferite specializari.

 

Mature woman in conflict with husbandIn intreaga lume, data de 10 mai marcheaza Ziua Internationala a Lupusului, zi marcata astazi si in Romania de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune si Asociatia Lupus Romania. Aceste asociatii au demarat o campanie de informare pe platforma www.infolupus.ro, cu scopul de a atrage atentia populatiei asupra necesitatii de informare cu privire la aceasta boala, pentru scurtarea perioadei de diagnosticare, prin recunoasterea simptomelor si mentinerea unei comunicari deschise cu medicii specialisti.

Potrivit unui studiu desfasurat anul trecut in Romania, Polonia si Ungaria pe un grup ce a cuprins 737 de pacienţi, la 4 din 10 pacienti era deja prezenta o forma de invaliditate din aceasta cauza, ceea ce arata ca boala este insuficient controlata si se poate agrava rapid. Din punct de vedere socio-economic, povara lupusului, la pacientii cu distructii ireversibile instalate, se reflecta si prin cresterea ratei de spitalizare, a unui numar mai mare de cazuri de somaj si dependenta de ajutoare sociale, precum si mai multe pensionari timpurii pe caz de boala.

 

Rozalia Lapadatu

Rozalia Lapadatu

Lupusul se numara printre bolile cel mai greu de diagnosticat, fiind supranumit „marele imitator” din cauza diversitatii simptomelor care imita adesea caracteristicile altor afectiuni. Lupusul este o boala incurabila, invalidanta, autoimuna, care poate aparea oricand, fara a putea fi prevenita sau vindecata. Cauzele aparitiei bolii raman in continuare necunoscute. „Pentru aceasta boala incurabila, cu multe necunoscute, accesul pacientilor la tratamente noi care dau rezultate este foarte important, insa ele apar dupa zeci si zeci de ani de cercetare. Din pacate, acestea nu sunt compensate, asa ca putini pacienti pot beneficia de ele. Realitatea este ca in lipsa tratamentului, boala se agraveaza, iar povara economica pe care un pacient cu boala avansata o aduce sistemului socio-economic este semnificativa. Facilitarea accesului la tratamente este solutia de a reduce aceste costuri si mai ales suferinta pacientilor”, a declarat Rozalina Lapadatu, presedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

 

LupusPotrivit statisticilor, in Romania aproximativ 9.000 de persoane sufera de lupus eritematos sistemic, iar 93 la suta dintre acestea sunt femei cu varsta medie de 43 de ani. Dupa manifestarea simptomelor, pe parcursul bolii, una  din 2 persoane diagnosticate cu lupus este nevoita sa renunte la locul de munca din cauza bolii.

In ascelasi timp, in Europa, 500.000 persoane sufera de lupus, iar la nivel mondial datele indica 5 milioane de pacienti afectati de diverse forme ale bolii. Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt durerile articulare, febra, starea de oboseala de cele mai multe ori de intensitate extrema, dureri musculare in lipsa efortului fizic, leziuni rosiatice persistente pe zonele fotoexpuse sau ulceratii bucale care nu se vindeca. Desi cauzele lupusului nu sunt cunoscute cu precizie, medicii spun ca numarul mai mare de cazuri la femei decat la barbati poate indica faptul ca boala este declansata de anumiti hormoni, pe langa o predispozitia genetica. In plus, exista o serie de factori de mediu care stimuleaza declansarea bolii, precum stresul, expunerea la lumina ultravioleta, de obicei la lumina soarelui, si fumatul.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Comentarii (2)

  1. Unchiul meu are boala lupus si imi doresc sa il pot ajuta dar nu am banii necesari. spune:

    Buna ziua.Unchiu meu sufera de Lupus si nu am posibilitatea de al ajuta financiar.A inceput sa cada carnea de pe picioare.Ma poate ajuta cineva?Sunt disperata ca nu vreau sa il pierd asa repede.

    • Redactie SB spune:

      Nimeni nu va poate ajuta decat daca prezentati datele complete de identificare ale pacientului, insotite de documente medicale si recomandarea medicilor.

Adaugati un comentariu


 

*