Organizatia Salvati Copiii acuza, Banicioiu se justifica

Acociatia umanitara a tras un semnal de alarma in privinta reducerii bugetului alocat ingrijirii copiilor nascuti prematur, iar ministerul a raspuns printr-un comunicat remis in cursul zilei de azi.

 

prematuri (1)Una dintre cele mai active asociatii umanitare din Romania, care s-a remarcat in special prin actiunile ce au ca scop dotarea maternitatilor cu utilitatile necesare ingrijirii copiilor nascuti prematur, a lansat ieri un semnal de alarma in ceea ce priveste decizia Ministerului  Sanatatii de diminuare a fondurilor ce vor fi alocate in acest an pentru ingrijirea prematurilor. Este vorba de asociatia Salvati Copiii, care a remis ieri un comunicat de presa in acest sens, atragand atentia ca masura respectiva va avea ca urmare cresterea numarului de decese inregistrate in maternitati, in conditiile in care, la acest moment, multe unitati medicale din aceasta categorie nu sunt dotate corespunzator pentru a putea acorda ingrijirile necesare copiilor nascuti inainte de termen. „Lipsa instrumentelor si materialelor specifice necesare interventiei imediate, masurata uneori in secunde sau minute pentru salvarea copiilor, va crea obstacole de netrecut in activitatea medicilor. Daca nu vor fi alocate sumele de bani macar la nivelul anului 2013, preconizam, din nefericire, pentru prima data din 1994, o evolutie ascendenta a mortalitatii infantile. Vom inregistra sute de decese ale copiilor prematuri, care puteau fi prevenite, dar a caror producere este acceptata nemilos in planurile bugetare ale Guvernului actual”se arata in comunicatul organizatiei umanitare.

 

prematuri (2)Informatiile furnizate pe aceasta cale sunt sustinute cu declaratiile unor cadre medicale din cateva maternitati, care confirma faptul ca bugetele alocate ingrijirii nou-nascutilor prematuri sunt reduse la jumatate in comparatie cu cele alocate anul trecut. Astfel, medicul Adrian Craciun de la maternitatea Cantacuzino sustine prin intermediul comunicatului ca bugetul de terapie intensiva neonatala la Cantacuzino a fost de 350.000 de lei in 2012, 200.000 de lei in 2013 iar anul acesta ar exista o scadere la 72.000 de lei. Aceeasi situatie o semnaleaza si dr. Mihaela Demetrian de la maternitatea Filantropia, ce declara ca pentru anul 2014, bugetul estimat si solicitat de la Ministerul Sanataţii a fost de 500.000 de lei tinandu-se cont de numarul cazurilor de nasteri premature de anul trecut, insa ar fi fost primiti doar 72.000 de lei. „Costurile tratamentului prematurilor este foarte mare: o cutie de sulfactant costa peste 2.000 de lei, o tubulatura de ventilator in jur de 700 de lei, un cateter 300 de lei. Costul estimativ al tratarii unui copil cu detresa respiratorie este de 6.000 de lei”, mai precizeaza in comunicat medicul Mihaela Demetrian.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Reactiile din partea ministerului nu au intarziat sa apara, in urma cu cateva ore fiind remis un comunicat, in care Nicolae Banicioiu declara ca Ministerul Sanatatii acorda o atentie deosebita ingrijirii tuturor pacientilor, iar situatia asigurarii finantarii pentru ingrijirea nou-nascutilor prematuri va fi solutionata prin rectificare bugetara. Astfel, vom asigura adecvat fonduri suplimentare acestor sectii, pe langa sumele alocate de CNAS”. De asemenea, in acelasi document se mai precizeaza ca „Situatia ingrijirii nou-nascutilor prematuri este o prioritate pentru Ministerul Sanatatii, iar sumele necesare pentru tratamentul acestora vor fi solutionate prin sume suplimentare, ce vor acoperi astfel fondurile asigurate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Avand in vedere ca Programul National de Sanatate a Femeii si Copilului urma sa fie finantat integral din bugetul CNAS din luna august a acestui an, iar planificarea bugetara a fost facuta pentru sase luni, sumele alocate pentru 2014 au fost mai mici comparativ cu 2013”, lasand de inteles ca de la jumateatea acestui an, sumele alocate ar urma sa fie suplimentate.

 


Adaugati un comentariu


 

*