Masa de de Craciun, incarcata cu chimicale

23 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a identificat 101 aditivi alimentari nocivi pentru sanatate in alimentele specifice, comercializate zilele acestea in marile magazine.

 

supermarketIn marea lor majoritate, romanii prefera sa puna pe masa de Craciun produse traditionale, preparate in casa”, avand ca ingredient principal carnea porcului crescut si sacrificat in batatura, sau, dupa caz, cumparat gata taiat, din targ. Unii prefera insa sa cumpere de la magazin produsele traditionale gata preparate, fie din lipsa de timp, fie din comoditate.

Si in cazul celor care prefera sa isi prepare produsele pentru masa de Craciun in casa, un drum la magazin este de neevitat, fiind nevoie si de alte ingrediente necesare pentru a pune totul la punct.

In aceasta perioada vanzarile marilor magazine cresc, iar oamenii grabiti, tind sa nu mai acorde foarte mare importanta calitatii produselor, evitand sa mai studieze etichetele acestora inainte de a le pune in cos.

Au facut-o, in schimb, specialistii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor, care au dat o raita prin marile magazine si au achizitionat mai multe produse alimentare specifice Craciunului, pentru a efectua un studiu privind continutul acestor produse si potentialele efecte nedorite asupra sanatatii consumatorilor.

 

produse alimentareProdusele au fost achizitionate in prima parte a lunii si au inclus carne tocata, carnati, caltabosi, slanina si alte produse din carne destinate mesei de Craciun, carora li s-au adaugat baututri racoritoare, cascaval, maioneza, condimente unt etc.

Specialistii au trecut apoi la studierea fiecarui produs in parte, pentru a-i stabili continutul, in functie de specificatiile existente pe etichete. Au descoperit astfel nu mai putin de 101 aditivi alimentari, dintre care unii ar putea fi asimilati unei adevarate bombe chimce, cu potential ridicat de a provoca probleme grave de sanatate.

Dintre acestia amintim nitritul de sodiu, dioxidul de sulf, caragenanul, monoglutamatul de sodiu, acidul citric si zaharina, compusi chimici ce poarta denumirea generica de E-uri si al caror consum nu este foarte recomandat.

 

Costel Stanciu

Costel Stanciu

Pe langa aceste alimente incarcate de aditivi, reprezentantii APC au descoperit si alte neregului. In acest sens, Costel Stanciu, presedintele asociatiei, a declarat ca „multe produse alimentare pe baza de carne vandute in aceasta perioada nu sunt etichetate corespunzator sau nu contin ingredientele specifice denumirii traditionale a alimentelor consumate la masa de Craciun. Astfel, consumatorii sunt informati gresit despre preparatele din carne pe care le cumpara. Pentru a lua decizia de cumparare a produselor din carne, consumatorii nu au alta optiune decat aceea de a se baza pe etichetele acestora. Consumatorii se asteapta ca eticheta sa reflecte cu exactitate continutul si calitatea produsului, lucru care nu se intampla in cele mai multe situatii. Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practica obisnuita din partea producatorilor de produse alimentare. Consumatorii trebuie sa evite alimentele cu aditivi, deoarece creeaza mari probleme de sanatate pe termen lung. Acestia au numai un rol tehnologic, adica acopera calitatea scazuta a ingredientelor principale din compozitia produselor alimentare, creand perceptii false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospetimea, culoarea, gustul si aroma”.

Lista completa a produselor testate precum si rezultatele detaliate ale studiului pot fi consultate aici.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*