Institutul de Sanatate Publica garanteaza siguranta aditivilor alimentari

Specialistii institutului sustin ca toti aditivii folositi in Romania sunt avizati in Europa si nu prezinta niciun pericol major pentru sanatate.

 

doctori analize laboratorAnul 2015 a fost declarat Anul Sigurantei Alimentare, context in care organizatiile de producatori, cele de protectie a drepturilor consumatorilor si institutii abilitate sa vegheze la sanatatea populatiei se implica intr-o serie de activitati avand ca subiect central siguranta alimentara. Si in Romania, tema este tratata cu mare interes, un exemplu in acest sens fiind nenumaratle actiuni desfasurate de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, care a atras de multe ori atentia asupra pericolelor pentru sanatate pe care le reprezinta alimentele produse sau comercializate in conditii improprii.

O dezbatere pe tema sigurantei alimentare a fost organizate zilele trecute si de Federatia Patronatelor din Industria Alimentara – Romalimenta, actiune la care au participat reprezentanti ai producatorilor din industria alimentara dar si ai Institutului National de Sanatate Publica. cu aceasta ocazie, medicul Corina Zugravu, reprezentanta INSP, a tinut sa demonteze putin mitul aditivilor alimentari, despre care se spune ca pot cauza serioase probleme de santate.

 

Dr. corina Zugravu

Dr. Corina Zugravu

Astfel, dr. Corina Zugravu, specialist in nutritie si igiena alimentara, a precizat ca aditivii alimentari pot aduce un real beneficiu consumatorilor, cu conditia de a fi folositi in limitele admise si doar substantele avizate. Medicul spune ca toti aditivii folositi in Romania sunt utilizati in egala masura in intreaga Europa, fapt pentru care sunt atent controlati. „In Europa se merge pe precautie maxima pentru sanatatea consumatorilor, la fel si in Romania. Nu ar fi voie ca aici sa se foloseasca ceva ce nu se foloseste pe piata Uniunii Europene. Aditivii trec prin niste furci caudine pana sa li se dea drumul pe piata, iar odata verificati nu raman asa pe veci. Ei sunt verificati la anumite intervale de timp. Poate suna propagandistic, dar in centrul preocuparilor tuturor statelor Uniunii Europene este informarea si siguranta consumatorului” a declarat dr. Corina Zugravu in cadrul dezbaterii pe tema sigurantei alimentare.

 

Aceasta a garantat pentru siguranta data de folosirea aditivilor, incriminand chiar organizatiile care desfasoara camapnii ample in cadrul carora respectivii aditivi sunt declarati periculosi si cancerigeni. Reprezentantul INSP spune ca se face o greseala atunci cand toti aditivii sunt asociati cu asa-sisele E-uri, aparute in anii ’70, iar majoritatea informatiilor vehiculate pe aceasta tema erau valabile la acea vreme, intre timp aparand multe schimbari in acest domeniu. „Nu ai voie sa pui ceva, un aditiv, o substanta intr-un produs decat daca raspunde unui imperativ tehnologic deosebit si in limitele stabilite prin lege. Stiu ca pare greu de inghitit, dar aditivii pot sa aduca un beneficiu real consumatorilor. Trebuie sa avem incredere ca se respecta ceea ce se scrie pe eticheta pentru ca producatorii sunt foarte bine controlati si daca se gaseste vreo neregula, o deviere de la reguli, ei pot suferi pierderi economice importante. Nu cred ca si-ar pune cineva pielea in saramura pentru un castig mic” a mai explicat medicul.

 

lapteIn cadrul aceleiasi dezbateri, Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui a tinut sa dea unele explicatii referitoare la numarul inscris pe ambalajele de lapte, despre care se spune ca arata de cate ori a fost pasteurizat laptele. Acesta a precizat ca laptele nu poate fi pasteurizat si ambalat decat o singura data, iar numarul respectiv inscris pe ambalaj nu are nicio legatura cu acest lucru fiind vorba de un simplu detaliu tehnic, fara nicio legatura cu calitatea produsului. „Acel numar despre care se tot vorbeste in piata ca ar arata de cate ori laptele a fost pasteurizat – de parca noi am putea sa il pasteurizam si sa il ambalam de mai multe ori – este de fapt numarul de rola, de ambalaj, nu indica de cate ori s-a pasteurizat laptele. Am fost intrebati si de autoritati, pentru ca se vorbeste ca reprezinta de cate ori s-a pasteurizat laptele, dar am explicat tuturor ca acel numar reprezinta tipul si culorile de ambalaj, rola care intra in masina de ambalat, pentru ca laptele nu poate fi repasteurizat si reambalat”, a punctat Daniel Cojocaru. Acesta a lamurit astfel „legenda urbana” confom careia trebuie achizitionate doar cutiile de lapte care au inscriptionata pe ambalaj cifra 1, intrucat doar acelea contin lapte pasteurizat o singura data, cele care au alte cifre inscriptionate continand un lapte mai slab calitativ, intrucat ar fi fost pasteurizat si ambalat de mai multe ori.

 


Adaugati un comentariu


 

*