Problema copiilor abuzati, subiect principal al unei conferinte pluridisciplinare

20 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Au fost dezbatute cu precadere semnele si simptomele specifice pe care le prezinta acesti copii si au fost facute propuneri pentru prevenirea cazurilor de abuz.

 

DSC_8260Specialisti din mai multe domenii s-au reunit saptmana trecuta in cadrul celei de-a doua editii a unei conferinte nationale pluridisciplinare avand ca tema principala Semne si simptome in identificarea formelor de abuz la copii”. Manifestarea a fost organizata de Societatea Academica a Stiintelor Comportamentale din Romania si a reunit peste 150 de participanti, personalitati de marca ale mediului academic, medici, psihologi, reprezentanti ai ONG-urilor si reprezentanti ai directiilor de protectie a copilului. Invitatul special al conferintei a fost David Prescott, director al Departamentului pentru Dezvoltare Profesionala si Optimizare a Performantei la Centrul Becket din New England, iar printre participanti s-au mai numarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu , prof. univ. dr. Doina Plesca, decanul Facultatii de Medicina Generala, prof. univ. dr. Alexandru Bucur, decanul Facultatii de Stomatologie si dr. Gabriela Paleru, reprezentant al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti.

 

copii abuzati (2)In cadrul alocutiunii pe care a rostit-o in deschiderea conferintei, presedintele SASCR, dr. Gabriela Iorgulescu, a declarat ca Societatea Academica a Stiintelor Comportamentale din Romania isi propune sa abordeze multidisciplinar problemele comportamentale care afecteaza viata sociala si personala a indivizilor. Impreuna cu medicii, psihologii, autoritatile si institutiile de profil, mass media dorim sa contribuim la prevenirea, diagnosticarea si tratarea adecvata a dezechilibrelor comportamentale, pentru a adauga un plus de calitate vietii”. Ulterior, in cadrul conferintei care s-a desfasurat pe durata a doua zile, lectorii prezenti au discutat despre complexitatea fenomenului abuzului la copii, pluri si transdisciplinar,  oferind analize si solutii, fiecare din  perspectiva specialitatii sale. Totodata, David Prescott, expert mondial in problema abuzurilor si cunoscut trainer in domeniu, a sustinul un workshop adresat in special medicilor psihologi cu tema „Intelegerea si prevenirea abuzului la copii, prin intelegerea abuzatorului”.

 

copii abuzati (1)Au fost dezbatute pe larg si alte subiecte precum identificarea traumei – aspecte vizibile/ascunse, abuzul – abordare din planul intern in cel psihosocial, metodele proiective in psihodiagnoza semnelor de abuz la copii, erori de abordare in investigarea abuzului la copil, violenta domestica si abuzul, impactul abuzurilor din copilarie asupra evolutiei comportamentului delincvent al infractorilor adulti, sisteme decizionale privind masurile de interventie pentru protectia copilului, identificarea formelor de abuz la copil in medicina dentara. Totodata, reprezentantii Societatii Academice a Stiintelor Comportamentale din Romania au venit cu o serie de propuneri referitoare la problematica abuzului la copii, propuneri ce au rolul de a preveni sau de a depista din timp cazurile de abuzuri conise asupra copiilor. Principalele propuneri puse in discutie au fost preventia si diagnosticarea formelor de abuz la copii prin consultul medical anual si consultul obligatoriu stomatologic, formarea profesionala, instruirea medicilor, studentilor la medicina si a pedagogilor, cu privire la identificarea formelor de abuz in cabinete, gradinite si scoli, colaborarea interdisciplinara intre medici de diverse specialitati, psihologi, asistenti sociali, monitorizarea pe o perioada indelungata a victimelor, dar si a abuzatorilor la iesirea din detentie si, nu in ultimul rand, inasprirea pedepselor de complicitate si neraportare a oricarei forme de abuz in functie.

 


Adaugati un comentariu


 

*