Institutul „Matei Bals” va avea singurul Centru de Cercetare Biomoleculara Aplicata Bolilor Infectioase, din Europa Centrala si de Est

2 mai 2014 | 0 comentarii |

Centrul va efectua cercetari genetice si biomoleculare pentru investigarea, diagnosticul, tratamentul si monitorizarea evolutiilor bolilor infectioase si va contribui la izolarea noilor virusuri care constituie in prezent alerte mondiale. Tot aici va functiona si un departament de telemedicina la standarde europene.

 

cercetare-matei-balsInstitutul „Matei Bals va avea, pana la sfarsitul anului 2015, un Centru de Cercetare Biomeoleculara Aplicata Bolilor Infectioase, unic in Europa Centrala si de Est, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, managerul institutiei, prof. dr.  Adrian Streinu-Cercel.

Astazi am lansat proiectul Centrului Roman de Cercetare Biomoleculara Aplicata Bolilor Infectioase, care va fi un centru unic in Europa Centrala si de Est. Centre similare se mai gasesc in Franta, Germania si Marea Britanie. Noi aici vom studia o serie de virusuri cu impact deposebit pentru populatie, o serie de mutatii facute de aceste virusuri si aici vorbim inclusiv de virusul hepatitic C, pentru care, in momentul de fata, se recunoaste o terapie care vindeca infectia cu virus hepatitic C si efectiv, vindeca pacientul de hapatita cronica cu virus hepatitic C, inclusiv ciroza. In acest context am facut deja demersuri pentru achizitia unor echipamente. Cercetatorii tineri vor avea o platforma de lucru foarte bine pusa la punct astfel incat sa fie compatibili cu cercetatorii din alte tari inclusiv din Statele Unite”, a declarat profesorul Streinu-Cercel, cu ocazia lansarii proiectului.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

Dr. Adrian Streinu Cercel

Managerul Institutului Bals a explicat ca odata ce devine functional acest centru, patologiile pentru care pacientii erau „plimbati” de colo-colo vor putea fi diagnosticate aici „in cateva ore” si se va putea stabili influenta unor virusi asupra unor boli grave precum ulcerul, ciroza si chiar infarctul miocardic. „Mai mult decat atat, un diagnostic corect odata pus, evident ca si terapia va fi pe masura, ceea ce inseamna o modalitate de acordare a terapiei in functie de pacient, si nu una generala, asa cum este pus in tratatele de medicina. Ceea ce inseamna acordarea terapiei in functie de profilul genetic al pacientului si profilul bolii respective”.

Centrul de cercetare va avea doua paturi cu izolare totala pentru pacienti cu risc major pentru comunitate, cu boli cum ar fi febra hemoragica sau ciuma.

Ciuma este o boala cauzata de sobolani, care exista in multe tari, inclusiv in SUA. In Romania, sobolanii nu sunt contaminati, asa ca nu avem acest bacil, care are un indice de contagiozitate de suta la suta. Este sensibil la gentamicina, dar trebuie rapid diagnosticat si izolat. Cele mai mari grave boli sunt cele hemoragice, cauzate de virusul Ebola, virusul Lassa si hantavirusuri. Cand un astfel de agent intra intr-un areal, lucrurile se complica foarte mult din punct de vedere al sanatatii publice”, a mentionat dr. Streinu-Cercel.

 

cercetare-laboratorProiectul centrului de cercetare se afla in faza de redactare si va fi gata in doua luni, dupa care urmeaza licitatia pentru constructie si pentru echipamente, a estimat dr. Streinu-Cercel, mentionand ca centrul propriu-zis va fi inaltat pe o cladire de doua etaje existenta in curtea Institutului Bals, care gazduieste la ora actuala laboratoare. Constructia si achizitia de echipamente vor fi finalizate in acest an.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca va aproba 13 posturi de cercetatori in acest centru si va asigura finantarea lor. In prezent, in Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” lucreaza sase cercetatori.

Proiectul are o valoare totala de 49.231.110 de lei, valoarea totala eligibila fiind de 40 de milioane de lei, din care valoarea eligibila nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 34.104.000 de lei si valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national – 5.896.000 de lei, la care se adauga  TVA de 9.231.110,40 lei (considerata cheltuiala eligibila).

 


Adaugati un comentariu


 

*