ONG-urile internaționale reclamă discriminarea persoanelor cu dizabilități confirmate cu Covid-19

Reprezentanții acestora fac referire la acele persoane internate în instituții rezidențiale, în cazul cărora susțin că a fost blocat accesul la îngrijiri medicale de urgență.

 

Mai multe organizații non-guvernamentale reprezentative ale persoanelor cu dizabilități, sau care militează pentru drepturile acestor categorii de persoane, au adresat o solicitare autorităților, legată de „modul discriminatoriu” în care sunt tratate persoanele din centrele rezidențiale, care sunt confirmate cu Covid-19. În acest sens se face referire concretă la cazul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Sasca Mică, unde 242 din cei 369 de beneficiari instituționalizați au fost confirmați cu Covid-19, la fel ca și 59 din cei 86 de salariați ai centrului. Focarul major a fost raportat pe 21 aprilie, iar trei zile mai târziu a s-a înregistrat și primul deces, al unui beneficiar în vârstă de 80 de ani. Reprezentanții organizațiilor spun că măsurile adoptate de autorităţi cu această ocazie implică separarea beneficiarilor de salariaţii infectaţi. Astfel, „în timp ce beneficiarii depistaţi pozitiv au fost carantinaţi într-o clădire separată a complexului de la Sasca Mică, salariaţii au fost internaţi în spitalele din împrejurimi. Nici o justificare nu a fost oferită pentru acest tratament discriminatoriu, ce derogă de la regimul epidemiologic actual, care impune spitalizarea purtătorilor simptomatici ai noului coronavirus”, după cum se arată într-o scrisoare adresată autorităților.

 

Semnatarii mai reclamă faptul că acel corp de clădire în care beneficiarii infectaţi au fost izolaţi are dormitoare mari şi paturi suprapuse, în timp ce etajele superioare rămân inaccesibile pentru scaunele rulante, iar accesul monitorilor independenţi în centru a devenit imposibil.

Totodată, este pusă pe tapet și o altă situație, înregistrată la Deva, unde spitalul din localitate a externat 10 pacienți cu dizabilități psiho-sociale care erau infectați cu noul coronavirus, sub pretextul că sunt dificil de îngrijit. Ulterior, aceștia au fost plasați în carantină într-o clădire separată a centrului de reabilitare din care proveneau.

Reprezentanții ONG-urilor spun că nu este vorba de doar câteva cazuri izolate, iar în acest mod, practic, se blochează accesul la îngrijiri medicale pentru aceste categorii de pacienți, care au aceleași drepturi ca și persoanele fără dizabilități. „Considerăm ca astfel de măsuri sunt flagrant discriminatorii și vor alimenta rate de mortalitate galopante, generând totodată condiţii de trai care pot fi caracterizate ca tratamente inumane şi degradante”, se mai arată în documentul transmis autorităților.

 

Pentru asigurarea accesului adecvat la servicii adecvate de sănătate a persoanelor din aceste categorii speciale, semnatarii fac și o serie de recomandări. În primul rând, aceștia sugerează adoptarea unui algoritm de testare mai eficient pentru beneficiarii şi personalul din instituţiile rezidenţiale din toată ţara, fără discriminare directă sau indirectă. Se cere, de asemenea, asigurarea accesului la îngrijiri medicale pentru toate persoanele cu dizabilităţi din instituţii, fără discriminare pe criteriul dizabilităţii sau vârstei, dublat de sancţiuni stricte pentru acei funcţionari care adoptă decizii sau acţiuni discriminatorii.

Se solicită, totodată, colectarea şi publicarea informaţiilor privind numărul infecţiilor din instituţii, al persoanelor care s-au vindecat, al celor care au primit tratament medical şi al celor care au decedat, dar și facilitarea procesului de monitorizare independentă a tuturor instituţiilor, pentru identificarea oricăror cazuri de persoane instituţionalizate cărora le este refuzat tratamentul medical sau a altor abuzuri. Ca măsură urgentă mai este menționată furnizarea de echipamente de protecție pentru beneficiarii și angajații acestor centre.

Documentul este semnat de reprezentanți ai European Network on Independent Living, European Disability Forum,  Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România, Validity Foundation, Disability Rights International, International Disability Alliance și International Disability and Development Consortium.

 


Adaugati un comentariu


 

*