Protest spontan al angajaților de la SJU Craiova
Aceștia sunt nemulțumiți că nu și-au primit voucherele de vacanță, dar reclamă și lipsa medicamentelor și a căldurii în spital.
În timp ce noul ministru al Sănătății Victor Costache își prelua, oficial, portofoliul, la Spitalul Județean de Urgență din Craiova a izbucnit, în această dimineață, un protest spontan. Angajații unității medicale s-au adunat, la primele ore, în fața spitalului, iar protestul s-a mutat, ulterior, pe holul unității medicale, în fața biroului managerului.
Angajații spitalului acuză conducerea de „management defectuos”, care a dus la imposibilitatea asigurării necesarului pentru buna desfășurare a activității, la lipsa medicamentelor pentru pacienți și la frig din saloane. O altă nemulțumire este acecea că nu au primit vouchere de vacanță, dar și numărul mic de angajați, raportat la numărul de pacienți ai spitalului. Protestatarii spun că, deși în urma pensionărilor din ultimii doi-trei ani s-a redus substanțial personalul medical și auxiliar, nu au mai fost organizate concursuri de angajare, ajungându-se în această situație.
Liderii sindicali spun că au încercat în mai multe rânduri să găsească, împreună cu conducerea spitalului, o soluție pentru problemele reclamate, s-au purtat mai multe discuții în acest sens, dar nu s-a schimbat nimic.
Președintele Federației Sindicale Hipocrat, Ion Cotojman, susține că gestionarea defectuoasă a fondurilor spitalului de către conducere este principalul motiv pentru care nu există căldură în saloane și nici medicamente suficiente pentru pacienți. Acesta a subliniat că pacienții sunt primii care au de suferit, susținând că au fost cazuri în care aceștia au făcut frisoane pe masa de operație.
„Aprovizionarea cu medicamente este deficitară, la fel și aprovizionarea cu materiale sanitare, iar cel mai grav este că în spital nu avem căldură, deși suntem în luna noiembrie. E grav, pentru ca avem internați copii până în 12 ani, ca să nu mai vorbesc și de adulții care tremură în sălile de operații și fac frisoane pe masa de operație”, a declarat liderul sindical.
Nu în ultimul rând, angajații sunt nemulțumiți că nu au primit voucherele de vacanță, în condițiile în care salariații altor spitale au beneficiat de ele, la fel și cei personalul din învățământ.
Managerul Eugen Georgescu a recunoscut că problemele reclamate de protestatari sunt reale, dar a încercat să găsească justificări pentru fiecare dintre ele, spunând că nu au existat fonduri până la acest moment, dar cheltuielile au fost prioritizate către alte direcții, tocmai pentru îmbunătățirea condițiilor oferite pacienților.
„Angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că nu s-au acordat voucherele de vacanţă, din cauza cheltuielilor neprevăzute care au apărut, pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale pentru pacienţi. Erau probleme nerezolvate de ani de zile, despre care am vorbit la bilanţul pe care l-am prezentat de la preluarea mandatului şi echipa managerială a decis să pună capăt situaţiei. Ştim că una dintre acestea era cea a tomografelor, care aproape tot timpul erau nefuncţionale. În afară de această problemă, au fost făcute multe alte achiziţii, toate în folosul pacienţilor”, a declarat acesta. Pentru a le acorda angajaților voucherele de vacanță, managerulspune că ar mai avea nevoie de 3,7 milioane de lei, bani de care unitatea medicală nu dispune la acest moment.
În ceea ce priveşte căldura, managerul susține că au fost achiziţionate anumite piese care trebuie înlocuite la centrala termică și urmează a fi rezolvată problema. Referitor la medicamente, conducerea spitalului spune că pentru cele care nu există la un moment dat în farmacia spitalului, pacienţii primesc o reţetă care, ulterior, va fi decontată.
Protestatarii susțin însă că nu ei sunt vinovați pentru lipsa banilor și pentru gestionarea lor defectuoasă, așa că ei consideră că „soluția imediată” ce trebuie aplicată este „venirea unei noi echipe manageriale, deci demiterea conducerii de la spital”, așa cum a precizat liderul sindical Cotojman.