Medicul Anca Coliţă, noul manager al Institutului Clinic Fundeni

30 noiembrie 2019 | 1 comentariu |

Conf. univ. dr. Anca Coliță este medic oncopediatru, şef Secţie Pediatrie și coordonator al programului Transplant Medular Pediatric în cadrul ICF. 

 

Dr. Anca Colita, manager ICF

Ministrul Sănătății a numit-o pe dr. Anca Coliță în funcția de manager interimar al Institutului Fundeni, începând cu data de 28 noiembrie 2019, în locul controversatei Adrianei Cotel, care a fost eliberată din funcția în care fusese instalată de fostul ministru Sorina Pintea în ultima zi de mandat și despre care prim-ministrul Ludovic Orban a spus încă din 7 noiembrie că va fi demisă, la fel ca și fostul președinte al CNAS, Vasile Ciurchea, schimbat din funcție săptămâna trecută.

Așadar, potrivit deciziei ministrului Sănătății, Victor Costache, la conducerea Institutului Clinic Findeni a fost numit unul dintre cei mai apreciați și mai iubiți medici oncopediatri din țară, conf. univ. dr. Anca Coliță, şefa Secţiei de Pediatrie de la Institutul Fundeni, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și coordonator al programului de Transplant Medular Pediatric în Institutul Clinic Fundeni.

Dr. Anca Coliță este absolventă a UMF „Carol Davila” promoția 1995, unde acum este cadru didactic. Postuniversitar a urmat stagii de pregătire la Spitalul Hadassah (Israel), Spitalul Universitar Regensburg (Germania), Spitalul de pediatrie „Gianina Gaslini” (Italia). Este medic primar pediatrie, supraspecializat în oncologie și transplant medular și a făcut parte din echipa profesorului Constantin Arion, care a realizat primele transplanturi de celule stem hematopoietice în București. Apreciată de colegi și de părinții copiilor bolnavi de cancer, este iubită de micii săi pacienți care îi spun „înger”, prințesă” și chiar „prietenă”, când reușește să le redea zâmbetele, după luni sau ani de suferință în lupta cu cancerul.

 

Una dintre primele provocări la care a trebuit să facă față, chiar din prima zi de mandat, noul manager de la Fundeni a fost intreruperea agentului termic, despre care a delarat că poate pune în pericol viața pacienților.

Anca Coliță a cerut „instituţiilor responsabile să ia măsuri pentru rezolvarea propriilor probleme, luând în calcul că, pe platforma medicală Fundeni sunt zilnic mii de bolnavi, majoritatea în stare foarte gravă” și a dispus o serie de măsuri administrative prin care pacienții să fie protejați, iar actul medical să se poată desfășura fără riscuri.

Joi, ziua în care RADET a sistat furnizarea agentului termic, pentru ICF a fost foarte dificilă. În primul, rând pentru că ne-am dorit ca aceste probleme să nu afecteze pacienţii, am mobilizate forţe suplimentare din aparatul tehnic, care să supravegheze continuu instalaţiile electrice, suprasolicitate de utilizarea unui număr de trei ori mai mare de aparate de încălzire”, a declarat noul manager.

 

Managerul Institutului a dispus, în acest context, ca în toate unităţile de Transplant Hepatic, Renal şi Medular, blocurile operatorii şi cele trei secţii de Anestezie Terapie Intensivă, instalaţiile proprii de climatizare să funcţioneze la parametri normali, iar cele 700 de aparate de aer condiţionat existente au funcţionat astfel încât să asigure temperatura ambientală acceptabilă, pentru ca pacienţii să nu aibă de suferit. „De asemenea, au fost distribuite aproximativ 200 de pături pentru saloanele care nu au aer condiţionat şi totodată au fost instalate calorifere electrice, acolo unde au fost solicitate. Pentru secţiile în care nu a fost apă caldă, au fost pregătite peste 2.500 de pachete de serveţele umede şi loţiuni pentru păr (capeline), iar șefii de secţie au evaluat permanent situaţia, pentru a putea identifica şi remedia orice problemă care ar fi afectat siguranţa pacienţilor”, a mai spus dr. Coliță.

RADET a anuntat că, joi, că, urmare a unei avarii produse pe Magistrala de termoficare 2Dn 600, veche de 43 de ani, se sistează furnizarea agentului termic pentru un interval de maximum 24 de ore în zona Fundeni, iar cinci puncte termice și două instituţii, între care și Instititul Fundeni, sunt afectate de această avarie.

 Comentarii (1)

 1. Olaru Paula spune:

  Doamna Dt.Colita,
  Eu sunt Olaru Paula sora lui Voinea Marcel si mătușa unui fost micuț si acum îngeraș pe nume Voinea David Andrei.
  Datorita șocului si a unei dureri care nu se poate descrie in cuvinte a fratelui meu ,el nu a reușit să mai pună întrebări DE CE DAVID A MURIT… DE CE NU ATI VAZUT CA ARE PROBLEME LA UN PLAMAN CAND DE 6 LUNI IN EXTERNARI ATI SCRIS MEREU CA ARE PLOBLEME DE RESPIRATIE DE CE DOAMNA DT DEEEEE CEEE. As asa multe de zis si de intrebat… dar pt moment ma limitez doar atat… astept raspunsul doamnei dt Colita
  Doi părinți sunt distruși pe viață… iar noi mătușile si unchii care il iubim enorm de mult… plângem si iar plângem de atata durere si suferinta. Astept raspuns nu ramane nimic asa fara nici o explicatie concretă… si cu cuvinte simple sa intelegem si nou care n-am studiat medicina.
  Multumesc frumos seara liniștită si cu multa sanatate chiar avem nevoie.
  Va multumesc

Adaugati un comentariu


 

*