Viorica Dancilă, nemulțumită de stadiul spitalelor regionale

19 februarie 2018 | 0 comentarii |

Trei dintre acestea urmează a fi construite la Iași, Cluj și Craiova, cu fonduri europene, însă lucrurile nu s-au mișcat aproape deloc în anul scurs de când PSD-ALDE se află la guvernare.

 

Unul dintre proiectele cu care PSD s-a lăudat cel mai mult în campania electorală a fost cel referitor la construirea a opt spitale regionale. Acesta a fost declarat chiar proiect prioritar al noii guvernări, care a preluat puterea după alegerile din decembrie 2016.

Trei din cele opt spitale ar urma să fie construite la Cluj, Iași și Craiova din fonduri europene. Un acord în acest sens a fost semnat în ultimele zile de mandat la Ministerul Sănătății ale lui Vlad Voiculescu, cu Banca Europeană de Investiții.

Sarcina ducerii la îndeplinire a proiectului a fost preluată însă de noua guvernare PSD-ALDE, iar pe măsură ce contextul politic a devenit din ce în ce mai agitat, subiectul a dispărut treptat din atenția publică. Pașii concreți făcuți în vederea demarării construcției acestor spitale au fost neînsemnați, ca să nu spunem inexistenți. Și nici nu există premisa unei accelerări a concretizării acestor proiecte.

 

Viorica Dancila

O declarație făcută recent de Viorica Dăncilă dă de înteles că va mai trece ceva timp până când proiectul prioritar al programului de guvernare al PSD să se materializeze. Actualul premier recunoaște că situația actuală a celor trei spitale regionale finanțate din bani europeni nu este cea dorită, stadiul implementării proiectului fiind cu mult întârziat.

Cele trei spitale nu sunt în situaţia pe care ne-am fi dorit-o cu toţii. Trebuia să se construiască la Iaşi, Cluj şi Craiova. Pentru spitalul care trebuia să se construiască la Craiova ni se cere o altă poziţionare, deci un alt teren pe care să construim un alt spital, cer consultanţii de la Banca de Investiţii. La spitalul de la Cluj ni se cer încă 1,4 hectare pentru construirea acestui spital. Nu sunt trimise nici toate documentele, pe care ar fi trebuit să le avem deja, la Bruxelles. Căutăm soluţii pentru cele trei spitale, iar situaţia nu pot să spun că ne bucură”, a declarat Viorica Dăncilă, menționând totodată și că se va face o anchetă pentru a se stabili cine poartă vina pentru această situație.

 

Într-o sedință de guvern din luna noiembrie a anului trecut a fost aprobat un memorandum ce dădea undă verde inițierii demersurilor pentru identificarea surselor de finanțare necesare construirii celorlalte cinci dintre cele opt spitale, dupa ce un memorandum similar fusese adoptat în urma cu un an, în privința primelor trei, de la Iași, Cluj și Craiova.

A fost nevoie de două memorandumuri separate întrucât este vorba de surse separate de finanțare, în cazul primelor trei spitale fiind vorba de bani pe care autoritățile speră să îi obțină de la Banca Europeană de Investiții, în timp ce celelalte cinci spitale vor fi construite cu bani de la Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Memorandumul din noiembrie 2017 se refera la spitalele care urmeză să fie construite la Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi şi Braşov.

Misiunea pregătirii proiectelor pentru construcția celor opt spitale revine Ministerului Sănătații.

 


Adaugati un comentariu


 

*