Un nou centru de transfuzii, construit în Capitală

19 februarie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a anunțat astăzi, în cadrul evenimentului ThinkHealth, că va emite o hotărâre de guvern în acest sens, subliniind că finanțarea nu reprezinta o problemă majoră.

 

Sorina Pintea – Conferința

Cel mai mare centru de transfuzii din țară ar putea să se mute într-un nou sediu, care se va construi de la zero, în vecinătatea celui în care instituția își desfășoară în prezent activitatea, încă din 1954. Anunțul a fost făcut astăzi, de ministrul sănătății, Sorina Pintea, în cadrul Conferinței ThinkHealth, în fața a numeroși actori din pharma și healthcare, perticipanți la eveniment. Ministrul a menționat că decizia a fost luată ca urmare a unei vizite efectuate la Centrul de Transfuzii București, în cadrul căreia a discutat cu conducerea și cu specialiștii unității despre situația actuală a sediului în care aceștia își desfăsoară activitatea.

Sorina Pintea a precizat că intenționează să promoveze o hotărâre de guvern privind construirea unui nou centru de transfuzii sanguine și că a fost făcut deja un prim pas în demararea acestui proiect. „Am fost ieri la Centrul de Transfuzii Bucureşti şi am discutat situaţia de acolo. Este vorba să construim un nou centru, în sensul că există un teren alocat de către Primărie printr-o hotărâre de consiliu general, dar care nu a fost materializată într-o Hotărâre de Guvern, pe care urmează să o promovăm noi acum. Ne gândim la un centru nou, cu circuite și cu tot ceea ce este nevoie pentru a funcţiona normal”, a spus ministrul Sănătății.

 

Așadar, găsirea unui teren pentru noua construcție nu va constitui o problemă, acesta fiind pus la dispoziție de Primăria Capitalei, în apropierea sediului în care Centrul de Transfuzii funcționează în prezent. Sorina Pintea a mai precizat că nici finanțarea acestei investiții nu ar constitui o problemă deosebită, sumele necesare nefiind unele foarte mari.

Există soluţii, sunt foarte optimistă, pentru că sumele nu sunt atât de mari încât statul român să nu îşi permită asta. Dar avem şi fonduri europene, avem şi Banca Mondială, avem linii de finanţare deschise, iar acest lucru se pretează pe ceea ce avem noi în acest moment”, mai adăugat Sorina Pintea.

Investiția totală este estimată la 3,5 milioane de euro, iar ministrul spune că proiectul ar putea fi extins și la nivel național. Aceasta, pentru că și în alte județe ale țării starea sediilor în care își desfășoară activitatea centrele de transfuzii este una precară, la fel ca și cea a aparaturii de care acestea dispun.

 

Centrul de Transfuzii Buzau

Printr-un proiect susținut de Fundația Vodafone și Asociația React au fost reabilitate mai multe centre de transfuzii din țară. Între acestea s-a aflat și Centrului de Transfuzii din Buzău, în urmă cu trei ani. A fost pentru prima oară când centrul buzoian de transfuzii a fost renovat în cei 40 de ani de existanță. Centrul de la Buzău a este construit în 1975, iar până în 2015 nu beneficiase de niciun fel de lucrare majoră de renovare. A fost inclus într-un program național  care își propune renovarea centrelor de transfuzii din țară, program demarat în 2014 cu renovarea centrului din București. Un an mai târziu, în 2015 a venit și rândul centrului de la Buzău, programul continuând și în anii următori. Biologul Adriana Craciun, directoarea Centrului de Transfuzii Buzău a fost chiar unul dintre cei răsplătiți la Gala Fundației Vodafone – 17 ani de fapte bune, cu „Premiul pentru excelență în colaborarea dintre instituții și organizații neguvernamentale”, pentru modul în care s-a implicat în derularea proiectului.

Sorina Pintea este de părere că se poate obține o finanțare prin Banca Mondială, pentru un program de investiții pe partea de transfuzii, astfel încât proiectul care urmează să fie demarat în Capitală să poată fi extins la nivelul întregii țări, prin construirea de noi centre de transfuzii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*