Centrul mobil de recoltare de sange pentru zona Moldovei, „tras pe dreapta” de mai bine de un an

7 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Vehiculul dat in folosinta in urma cu sase ani, a adunat in acest timp doar 153 de ore de functionare, ultima data cand a fost utilizat fiind in luna iunie a anului trecut.

 

In conditiile in care aproape ca nu exista luna in care centrele de transfuzii din tara sa nu se confrunte cu o criza de sange pe fondul numarului tot mai scazut de donatori, o investitie facuta in urma cu sase ani pentru a suplimenta rezervele de sange in zona Moldovei, pare a fi la acest moment sortita esecului, iar cei 900.000 de lei cheltuiti in acest sens par bani aruncati in vant. Este vorba de un vehicul special adaptat pentru a functiona ca centru mobil de recoltare a sangelui, vehicul care, de mai bine de un an nu s-a mai miscat nici macar un metru din parcarea Detasamentului de Pompieri din Iasi, acolo unde a fost abandonat din luna iunie a anului trecut.

Vehiculul face parte dintr-un lot de 10 autocare special adaptate pe care Ministerul Sanatatii le-a achizitionat in urma cu 7 ani pentru a fi utilizate ca centre mobile de recoltare in principalele zone ale tarii, ca solutie la criza de sange care se resimtea la fel de acut si atunci, ca si acum. Un astfel de vehicul, achizitionat cu o suma de 900.000 de lei, a ajuns in 2011 si la Iasi, urmand a deservi intreaga zona a Moldovei. La prima vedere, initiativa pare a fi una inspirata, insa lucrurile ar fi stat mult mai bine daca treaba nu ar fi fost facuta doar pe jumatate.

 

Autocarul dispune de o sala de asteptare unde donatorii completeaza si formularele necesare inaintea recoltarii de sange, o sala de consultatii si un minilaborator unde se testeaza glicemia si hemoglobina, precum si doua paturi pentru recoltare si un spatiu de hidratare pentru donatori. Pentru utilizarea vehiculului este insa nevoie si de personal specializat, sofer precum si de plata asigurarii RCA si efectuarea reviziilor si Inspectiei Tehnice Periodice, aspecte care se pare ca ua fost scapate din vedere.

Astfel, din cauza personalului insuficient, al Centrului de Transfuzii  autocarul de la Iasi a stat mai mult tras pe dreapta, adunand in sase ani doar 153 de ore de functionare. Ultima data, vehiculul a fost folosit in luna iunie a anului trecut, in cadrul unei campanii cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sange.

Intors din aceasta ultima misiune, autocarul a fost parcat in curtea detasamantului de pompieri din Iasi, de unde nu s-a mai miscat pana acum si nici nu se stie cand si daca se va mai misca vreodata.

Aceasta pentru ca Centrul de Transfuzii de la Iasi nu are angajat un sofer care sa conduca vehiculul si nici personal suficient.

 

Ultima data, autocarul a fost condus de un sofer de la ISU, aflat in timpul sau liber, iar intre timp, vehiculului i-a expirat si asigurarea si Inspectia Tehnica Periodica, asa ca la acest moment nu se mai poate deplasa pe drumurile publice, chiar daca ar avea cine sa il conduca si ar exista personal suficient. Conform protocolului incheiat, materialele necesesare donarii trebuiau asigurate de catre Ministerul Sanatatii, iar costurile legate de autovehicul ar trebui sa fie acoperite de catre Crucea Rosie, insa angajamentele nu au fost respectate intocmai si asa s-a ajuns ca autocarul sa ramana tras pe dreapta pe o perioada nedeterminata, riscand sa ajunga o epava, desi are foarte putine ore de functionare. „Acum lucram cu 43% din necesarul personalului, mai ales pe sectorul donatorilor, unde au loc analizele, chestionarele pre-donare si recoltarea propriu-zisa a sangelui. Noi trebuia sa avem si o echipa de recoltare mobila, care s-ar fi ocupat de acele recoltari cu autobuzul, unde sistemul de donare este altul, acolo nu se ofera tichete. Din cauza lipsei acestei echipe de recoltare mobille – un medic si trei asistenti – recoltarea nu se pot face decat cu totul excepţional, o singura data pe an, de Ziua Donatorului de Sange, ceea ce este foarte putin”, a precizat in acest sens Mihaela Vatamanu, medic la Centrul de Transfuzii Iasi.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*