Alerte și mesaje de mulțumire prin SMS, pentru donatorii de sânge

18 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Totodată, aceștia ar putea să fie anunțați pe aceeași cale și în momentul în care sângele donat de ei a fost folosit pentru salvarea unui pacient.

 

Un proiect legislativ menit să impulsioneze donarea de sânge a fost aprobat zilele acestea în Senat, având acum nevoie și de avizul Camerei Deputaților, care este for decizional, pentru a trece de Parlament și a fi înaintat spre promulgare. Proiectul vizează anumite modificări aduse legii privind organizarea activității de transfuzie sanguină și conține prevederi care se referă la implementarea unui sistem de alertare a donatorilor atunci când se desfășoară campanii de donare sau când este nevoie urgentă de sânge. Totodată, aceștia ar urma să primească și mesaje de mulțumire ori de câte ori vor merge să doneze, fiind anunțați și în momentul în care sângele lor a fost folosit pentru salvarea vieții unui pacient.

Astfel, conform proiectului care a fost adoptat cu unanimitate de voturi în Senat, la fiecare donare, donatorii vor primi pe telefon un SMS cu textul „Vă mulţumim că aţi donat sânge în data de… Fiecare picătură de sânge contează”.

Ulterior, în momentul când a fost utilizat sângele său, donatorul va primi un alt SMS cu textul „Vă mulţumim! Un pacient a beneficiat de sângele donat de dumneavoastră. Vă invităm să rămâneţi un donator constat de sânge”.

 

Cel mai important este însă faptul că donatorii vor primi alerte atunci când se desfășoară campanii de mare amploare sau când este nevoie urgentă de sânge. Alertele vor veni tot prin intermediul SMS-urilor, mesajele cuprinzând date referitoare la nevoia curentă de sânge, tipul şi cantitatea necesară în cazurile de urgenţă.

Proiectul mai prevede că toate cheltuielile necesare pentru trimiterea acestor mesaje telefonice vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății, acesta fiind însă unul dintre motivele pentru care ministerul nu susține această inițiativă legislativă.

În expunerea de motive se arată că, în România, numărul donatorilor de sânge constanți este la jumătatea celui necesar și nu depășește 10.000 de persoane la nivel naţional.

 

În acest context, inițiatorii proiectului consideră că promovarea donării de sânge prin campanii și prin aparținători ai pacienților poate aduce un număr semnificativ de circa 200.000 de donatori ocazionali, însă fidelizarea acestora și transformarea lor în donatori constanți întâmpină dificultăți, majoritatea donând doar o singură dată, atunci când sunt mobilizați în cadrul unor campanii sau sunt sensibilizați de un caz anume.

Scopul proiectului este fidelizarea acestor donatori ocazionali prin intermediul tehnologiei, inițiatorii considerând că mesajele de mulțumire precum și cele referitoare la momentul la care sângele donat a salvat o viață îi vor sensibiliza pe mulți dintre ei, iar aceștia vor răspunde alertelor ulterioare pe care le vor primi.

„Într-o lume în care toţi beneficiem de pe urma tehnologiei propunerea legislativă doreşte să atragă atenţia asupra importanţei acestui gest şi să stimuleze salvarea de vieţi prin donarea de sânge printr-un simplu serviciu de mesagerie”, se mai arată în expunerea de motive.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*