Doi gemeni instituționalizați la DGASPC Buzău, câștigători la Istrița Escape

24 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Singurul concurs de alergare montană din Buzău și-a desfășurat sâmbătă ce-a de treia ediție, reunind la start peste 200 de participanți.

 

Stațiunea Sărata Monteoru a găzduit sâmbătă cea de-a treia ediție a competiției de alergare montană Istrița Escape, eveniment ce include și singurele curse de anduranță care au loc pe teritoriul județului, respectiv proba de semimaraton, de aproximativ 23 de kilometri și proba de maraton, care măsoară aproape 40 de kilometri. De această dată, numărul participanților care au luat startul în cadrul uneia dintre cele trei probe ale concursului a depășit 200 de concurenți, fapt ce confirmă că popularitatea evenimentului organizat pentru al treilea an consecutiv de clubul sportiv XM Raid este în creștere printre alergătorii amatori dar și cei profesioniști, la fel cum și alergarea a devenit în ultimii ani un adevărat trend printre cei care doresc să practice o formă de mișcare. Organizatorii s-au bucurat la această ediție și de sprijinul administrației locale din Merei, care a pus la dispoziție sala de sport din stațiune pentru amplasarea „cartierului general” al competiției. Prin urmare, si locul de start/finish a fost mutat în fața sălii de sport, traseele cunoscute de alergători de la edițiile anterioare fiind astfel scurtate cu aproximativ un kilometru.

Întrecerile s-au desfășurat în cadrul a trei probe, respectiv, Fun run, pe un traseu în lungime de 9,5 kilometri, Semimaraton – proba cea mai populară, care a reunit cel mai mare număr de participanți – pe o lungime de circa 23 de kilometri și proba de anduranță maximă, cea de Maraton, pe un traseu de aproximativ 40 de kilometri.

 

Startul a fost comun pentru toate cele trei probe, cei 205 de alergători pornind în cursă la ora 10.00. Cea mai plăcută surpriză a ediției din acest an a venit din partea a doi frați gemeni, în vârstă de 14 ani care au fost primii concurenți ce au trecut linia de sosire la cursa Fun run. Este vorba de Lucian și Gabriel Ștefu, primul din ei terminând cursa în 38 de minute și 39 de secunde, iar fratele său sosind pe locul al doilea, după 40 de minute și două secunde. Performanța lor este cu atât mai lăudabilă, ținând cont de faptul că provin dintr-o familie cu o situație materială dificilă, în prezent fiind instituționalizați în cadrul DGASPC Buzău și locuind într-un apartament din cadrul sistemului rezidențial de protecție al instituției. Cei doi sunt elevi la Liceul Sportiv, și practică atletismul de mai mulți ani, locurile câștigate sâmbătă la Istrița Escape nefiind singurele rezultate bune pe care aceștia le obțin la competițiile de alergare.

 

Ediția din acest an a promovat și un proiect de interes local, vizând înființarea Fundației Comunitare Buzău, în prezent existând un grup de inițiativă în acest sens. Proiectul este unul mai amplu, la nivel național, în țară fiind deja înființate fundații în 16 astfel de comunități, sub coordonarea Asociației pentru Relații Comunitare.

Rolul fundației ce se dorește să se înființeze și la Buzău este promovarea și sprijinirea unor proiecte de interes local, în beneficiul comunității buzoiene, iar un astfel de proiect îi vizează și pe elevii cu potențial dar cu posibilități materiale reduse sau provenind din medii defavorizate, așa cum este și cazul celor doi gemeni care au câștigat cursa de sâmbătă. Proiectul își propune să sprijine 10 astfel de copii talentați, printre care se numără și cei doi sportivi,  să își urmeze studiile și să își continue pregătirea pentru a face performanță în sport.

Mai multe detalii despre proiectele grupului de inițiativă Fundația Comunitară Buzău și despre modul în care buzoienii pot sprijini înființarea acestei fundații pot f iaflate de pe pagina de Facebook a a orgnizației.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*