Din Spitalul Nehoiu, între elitele asistenței medicale internaționale

24 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Buzoianca Viorica Duțu a prezentat, la Conferința Națională a OAMGMAMR, cu participare internațională, din acest an, o lucrare apreciată de participanții la eveniment.

 

Cea de-a XV-a Conferință Națională a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), cu participare internațională, a reunit, la București, profesioniști din asistența medicală care au dezbătut teme de mare interes privind supravegherea, prevenirea și limitarea indicațiilor asociate asistenței medicale, îngrijirile de sănătate clinice specifice, leadership și standardizarea profesiei.

Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR, a declarat că tema conferinței din acest an – „Îngrijirile de sănătate de la practică la cercetare” – reprezintă un bun prilej de încurajare și diseminare a informațiilor din practica asistenței medicale, cu scopul „de a trezi interesul spre cercetare, de a permite asistenților medicali să înțeleagă baza filosofică a tuturor valenţelor rolului lor în sistemele de sănătate, fie că este vorba despre promovarea sănătății, prevenirea îmbolnăvirilor sau a traumelor, tratamentul acut sau cronic şi totodată, identificarea efectelor pe care le au asupra sănătății determinanții sociali, cum ar fi salubritatea, alimentația corectă, locuințele decente, condițiile bune la locul de muncă, educația, egalitatea și un mediu curat”.

La rândul său, Carmen Mazilu, președinte OAMGMAMR București, a subliniat că ediția din acest an a Conferinței „aduce un omagiu Centenarulului Marii Uniri din 2018”, marcând „momente din istoria profesiilor noastre de-a lungul celor 100 de ani, fiind dedicată asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali, profesioniștii care de-a lungul istoriei, respectând și onorând vocația și-au asumat responsabilitatea îngrijirii celor aflați în suferință”.

 

Viorica Duțu – Spital Nehoiu

Viorica Duțu, as. medical licențiat de la Spitalul Orășenesc Nehoiu s-a aflat între speakeri, cu lucrarea „Conceptul de educație pentru sănătate în promovarea sănătății”, care s-a bucurat de o largă apreciere. Prin intermediul acestei lucrări, ea a subliniat rolul specialiştilor din sănătate, în special al celor din asistenţa primară de sănătate, în facilitarea acţiunilor de promovare a sănătăţii.

Promovarea sănătăţii oferă individului şi colectivităţilor posibilitatea de a-şi creşte controlul asupra determinanţilor sănătăţii. În acest proces, rolul asistentului medical are o importanță majoră. În procesul de nursing comunitar s-a observat că promovarea sănătăţii reprezintă o strategie de mediere între individ şi mediu, combinând alegerea personală cu responsabilitatea socială, în scopul asigurării, în viitor, a unei mai bune stări de sănătate. Astfel, se poate spune că Educația pentru sănătate este o parte importantă a procesului de nursing comunitar, având o abordare multidimensională, incluzând: activităţi de educaţie, activităţi de promovare a unor schimbări comportamentale şi de stil de viaţă, politici şi măsuri legislative”, a explicat Viorica Duțu, insistând pe necesitatea schimbării sintagmei de „educație sanitară” folosită încă în România și bazată mai ales pe igienă, cu cea de „educație pentru sănătate”, mult mai cuprinzătoare și mai necesară pentru creșterea gradului de sănătate a populației.

 

Viorica Duțu – conferință

Educaţia pentru sănătate, concept care stă la baza promovării sănătăţii, are drept scop informarea-educarea populaţiei în domeniul medical, pentru a cunoaşte manifestările bolilor şi prevenirea lor, pentru dobândirea unor atitudini şi deprinderi favorabile sănătăţii, prin implicarea activă a populaţiei în păstrarea sănătăţii, oamenii putând să ia decizii privind propria stare de sănătate.

Promovarea sănătăţii trebuie să ducă la elaborarea unor politici publice care favorizează sănătatea, la crearea unor medii favorabile, la întărirea acţiunii comunitare, dezvoltarea (îmbunătăţirea) abilităţilor individuale și chiar la reorientarea serviciilor medicale. Metodele folosite în educaţia pentru sănătate sunt diverse, dar au ca scop final sprijinirea oamenilor de a identifica singuri problemele şi de a lua deciziile necesare”, mai spune Viorica Duțu.

Ea subliniază că experienţa specialiştilor din domeniu a permis identificarea unor principii care stau la baza promovării sănătăţii, între care implicarea activă a populației, orientată asupra cauzelor care produc îmbolnăviri, folosirea unor abordări care contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate prin informare, educare, dezvoltarea comunităţii, organizare, pledoarie pentru sănătate şi legislaţie adecvată.

Viorica Duțu este asistent medical licențiat și absolventă a unui master în Medicină comunitară și Sănătatea familiei, iar de 24 de ani profesează în cadrul Secției ATI a Spitalului Orășenesc Nehoiu. Este, de asemenea, consilier județean OAMGMAMR – Filiala Buzău și președinte al Comisie EMC.

Șase membri ai OAMGMAMR Buzău, între care Elena Comănescu, președintele organizației profesionale, au fost prezenți la eveniment.

 

Viorica Duțu a conferențiat alături de keinotspeakeri de nivel internațional, între care asist. univ. Carmen Mazilu – UMF Carol Davila Bucuresti (vicepreședinte OAMGMAMR); Alexandru Rafila – șef de catedră UMF „Carol Davila”, președinte Societatea Română de Microbiologie, expert pentru OMS, NATO și Comisia Europeană; Florentina Ligia Furtunescu – conf. univ. UMF „Carol Davila” București; Gabriel Ioan Prada  – UMF Carol Davila,director medical Institutul „Ana Aslan”; Judith Carrier – conf. univ. Școala de Științe ale Îngrijirii Medicale Universitatea din Cardiff; Angela Kydd – lector Universitatea „Robert Gordon”Aberdeen, Scoția, Nerea Elizondo Rodriguez – Navarra; dr. Mohammad Yn Saleh – secretar general al Consiliului Asistenților Medicali din Regatul Hașemit al Iordaniei; Theodoros Koutroubas – profesor Universitatea Catolică Louvain; Benjamin Rizzo – președinte Federația Malteză a profesiilor Liberale; Nick Gee – asist. univ. Universitatea din Birmingham, Regatul Unit; Joy Notter – profesor Universitatea Birmingham; Bridie Kent – decan executiv interim Facultatea de Științe în Sănătate și Umane, Universitatea din Plymouth; Claudia Dobre – as. univ. UMF „Carol Davila” București; Nicoleta Mitrea – prof asociat FM Brașov; Daniela Stan – moașă licențiată, as.șef Spitalul Clinic „Prof. Dr. Panait Sârbu”; Roxana Șerban – epidemiolog, INSP; Viorica Nedelcu – as. med. Licențiat IUBCv „Prof. Dr. C. C. Iliescu”; Viorica Totorean – preşedinte OAMGMAMR Maramureş, membru Colegiului Director ANMCS; Barcsy Andrada – as. med. princip. Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare; Zazu Mariana –  biolog.

Rezumatele lucrărilor prezentate au fost reunite într-o carte care a fost lansată chiar în timpul evenimentului.

GALERIE FOTO (sursă: Elena Comanescu)


Adaugati un comentariu


 

*