Noua șefă a CNAS face „ordine” în sistem

7 februarie 2019 | 0 comentarii |

După doar o săptămână de la numirea în funcție, Adriana Cotel a operat, deja, două destituiri ale șefilor unor Case județene de Asigurări de Sănătate. 

 

Adriana Cotel

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că, la începutul acestei săptămâni, au fost operate schimbări în conducerea a două case județene de asigurări, pe motiv că aceștia nu și-au îndeplinit obligațiile asumate prin contractul de management. „Mandatele Președinților – Directori Generali (PDG) ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) Constanța și Dâmbovița au fost revocate prin Ordine ale Președintelui CNAS, Adriana Cotel”, se precizează într-un comunicat al instituției, remis redacției Sănătatea Buzoiană.

Destituirea președintei-director general de la Dâmbovița, care își exercita mandatul cu delegație, s-a produs în urma unei vizite inopinate pe care i-a făcut-o noua președintă a CNAS, însoțită de Corpul de Control al instituției și de directorul de Resurse Umane, în data de 5 februarie.

Potrivit comunicatului CNAS, cu această ocazie s-a constatat că solicitanții nu aveau acces în sediul CAS Dâmbovița la ora 15.30, deși toate casele județene au obligația, conform HG nr. 1723/2004, ca programul de lucru cu publicul să fie zilnic între orele 8.30 – 16.30, iar o zi pe săptămână între orele 8.30 – 18.30.

 

Niculina Sandu

Mai mult, înlocuirea din funcție a Niculinei Sandu a avut ca suport și o analiză a modului de îndeplinire a obligațiilor asumate prin contractul de management, care „a dus la constatarea mai multor nereguli grave în activitatea de contractare și decontare a serviciilor medicale, eficiența scăzută a acțiunilor structurii de control din cadrul CAS precum și alte deficiențe care afectează, în ultimă instanță, persoanele asigurate”, se menționează în comunicatul amintit.

Conducerea CNAS a decis, astfel, ca „pentru realizarea unui management eficace și de calitate la nivel local”, să numească, temporar, o persoană care să exercite cu delegare funcția de președinte-director general, care va fi decisă pe baza planurilor de management ce vor fi înaintate președintelui CNAS, de angajații CAS Dâmbovița care optează în acest sens și îndeplinesc condițiile legale de numire.

Potrivit presei locale, Niculina Sandu este absolventă a unui liceu agricol și, inițial, a fost angajată la CJAS Dâmbovița pe post de casier, pentru care ar fi dat examen de vreo cinci ori. Ulterior și-a completat studiile economice la distanță, la Universitatea Valahia din Târgovişte. A ajuns apoi director Economic şi imediat director/președinte interimar al CAS Dâmboviţa. Se pare că susținerea politică de care s-a bucurat în mandatul fostului premier Tudose nu doar că nu i-a mai fost de folos ci chiar i-a dăunat, după plecarea acestuia din barca lui Dragnea, în cea a lui Ponta.

 

Aceeași soartă a avut-o și președintele CJAS Constanța, Mirel George Cristescu. În cazul acestuia, revocarea a fost decisă „în urma unui raport de evaluare a activității CAS Constanța, prin care s-a constatat efectuarea de plăți către angajatori de sume aferente concediilor medicale fără respectarea legislației în vigoare, precum și alte deficiențe în calcularea concediilor medicale, în detrimentul asiguraților”.

În locul său a fost numit, cu delegare, Luminița Nagy, care a ocupat până acum funcția de director executiv. Decizia a fost luată „ca urmare a analizei obiective a rezultatelor evaluărilor performanțelor profesionale pe ultimii ani ale salariaților din cadrul CAS Constanța”, spun oficialii CNAS.

Adriana Cotel își motivează deciziile prin faptul că „pentru CNAS respectul față de asigurat și accesul asiguratului la tratamente sunt priorități. Îmi doresc să nu existe persoane asigurate care să fie private, sub o formă sau alta, de servicii medicale de calitate”, așa cum se subliniază în comunicatul remis presei.

Adriana Cotel a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de Stat, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă, publicată în Monitorul Oficial din 25 ianuarie 2019, la propunerea ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Anterior, ea a condus Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), timp de aproape patru luni, unde a fost propulsată în octombrie 2018, din mediul privat.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Stiri

Adaugati un comentariu


 

*