Ingrijirile medicale la domiciliu vor avea o mai buna finantare

9 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Vicepresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Razvan Vulcanescu, a dat asigurari ca va fi o crestere graduala a sumelor alocate, dar totodata a atras atentia ca s-au descoperit nereguli in activitatea de ingrijiri la domiciliu.

 

participanti confecrinta ingrijiri la domiciliuFurnizorii de servicii de ingrijiri la domiciliu si profesionistii din sanatate s-au intalnit joi, pentru a dezbate intr-o maniera integrata provocarile si metodele de imbunatatire a calitatii acestor servicii, in cadrul conferintei „Constientizarea si eficienta serviciilor de ingrijire la domiciliu”.

In cadrul evenimentului au avut loc dezbateri la care au participat reprezentanti ai companiilor care asigura astfel de servicii, reprezentanti ai institutiilor publice din domeniul sanatatii, juristi, medici, psihologi care au incercat sa gaseasca solutii aplicabile pentru imbunatatirea standardelor de calitate in domeniul ingrijirilor la domiciliu, in avantajul beneficiarilor.

Abordarea multidisciplinara a serviciilor de ingrijire la domiciliu si rolul medicului de familie in aceasta echipa a fost subliniat de catre dr. Sorina Chitic, medic primar medicina de familie. Rolul oncologului in ingrijirile la domiciliu a fost explicat de dr. Ana Maria Boeriu, medic primar Oncologie medicala, iar despre importanta relationarii cu pacientul ingrijit la domiciliu a vorbit psihologul Roxana Stoica.

 

Dr. Adrian Rosca

Dr. Adrian Rosca

Vorbind despre eficientizarea serviciilor de ingrijire la domiciliu, medicul Adrian Rosca a aratat ca ingrijirile la domiciliu se confrunta cu unele dificultati care impiedica dezvoltarea lor uniforma pe teritoriul Romaniei. Intre cauzele care ingreuneaza dezvoltarea acesor servicii, medicul a punctat faptul ca implica un consum mare de timp si resurse umane pentru un numar mare de pacienti, pentru ca nu exista aceleasi dotari cu echipamente ca in spitale. O alta problema este lipsa unor competente si a personalului specializat in ingrijiri la domiciliu, dar principalul motiv pentru care acestea „nu s-au dezvoltat si in restul tarii la fel ca in Bucuresti a fost reticenta conducerilor caselor de asigurari judetene de sanatate asupra acestui capitol din buget si, implicit, bugetul alocat serviciilor de ingrijire la domiciliu”.

Prezent la eveniment, vicepresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Razvan Vulcanescu, a promis ca aceste servicii vor beneficia de o mai buna finantare, dand asigurari ca va exista o crestere graduala a sumelor alocate pentru ingrijiri medicale la domiciliu.

 

Razvan Vulcanescu

Razvan Vulcanescu

Pe de alta parte, reprezentantul CNAS a subliniat ca echipele de control au descoperit nereguli la unii furnizori de servicii medicale de ingrijire la domiciliu, in urma unor verificari efectuate in octombrie si noiembrie, pentru perioada 1 ianuarie 2015 – 30 septembrie 2016. Razvan Vulcanescu le-a spus furnizorilor de servicii caexista anumite constatari legate de lipsa unor inscrisuri obligatorii ce trebuie intocmite si cuprinse in dosarele pacientilor (…) anumite incalcari punctuale ale contractelor de furnizare de servicii”, explicandu-le ca trebuie sa respecte prevederile din contractul incheiat cu Casa, respectiv, programul zilnic de lucru al personalului care acorda ingrijiri de 8 ore si timpul alocat unui pacient, de o ora.

El a mentionat ca au existat si cazuri in care „au fost suprapuneri de servicii de ingrijiri medicale la domiciliu cu internari in regim de spitalizare continua sau pentru pacienti decedati – acesta a fost un singur caz. Din verificarea concordantei dintre ora de validare cu cardul si ora consemnata in fisele zilnice de evidenta a serviciilor de ingrijiri medicale la domiciliu pentru pacientii care au avut servicii de ingrijiri suprapuse cu internari in regim de spitalizare continua s-au constatat neconcordante intre ora validarii cu cardul si ora consemnata in fisele zilnice de evidenta a serviciilor respective”, a punctat Vulcanescu.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Stiri

Adaugati un comentariu


 

*