O noua frauda de proportii si decontari ilegale de medicamente

Cabinete medicale fantoma, 35 de medici, peste 10.000 de pacienti, functionari ai Casei de Sanatate si o frauda de un milion de euro din banii asiguratilor sunt principalele ingrediente” cu care magistratii opereaza in cel mai amplu dosar pe care spun ca l-au instrumentat vreodata. 

 

CJAS Iasi

CJAS Iasi

De aproape doi ani, anchetatorii ieseni nu mai contenesc cu audierile si cercetarile intr-un dosar extrem de complex, vizand o frauda de aproape un milioan de euro, comisa prin decontarea la CNAS de retete medicale fictive, unele dintre ele emise pe numele unor pacienti inexistenti, de catre cabinete medicale-fantoma. Magistratii ieseni spun ca este vorba de cel mai amplu dosar pe care l-au instrumentat vreodata, in cauza fiind audiati aproximativ 10.000 de pacienti si anchetati 35 de medici, atat din Iasi cat si din alte judete ale Moldovei.

Potrivit prurorilor, faptele s-au petrecut in perioada 2010-2012, iar ancheta a fost demarata in urma cu doi ani, initial de catre procurorii ieseni, dosarul ajungand ulterior la Directia Nationala Anticoruptie si revenind de curand la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod Penal.

Conforma anchetatorilor, frauda de aproape un milion de euro a fost comisa prin intermediul a patru unitati medicale private, la doua dintre ele fiind actionar sotia unui inspector din cadrul CJAS Iasi.

 

Adresa la care figura sediul Moldosan

Adresa la care figura sediul Moldosan Med

Cele patru firme vizate in acest dosar sunt Moldosan Med, Moldo Medica, Heba San si Clinic Family. La Moldosan Med era coactionar Mariana Nedelciuc, sotia inspectorului Lucian Nedelciuc de la CJAS Iasi, impreuna cu medicul arab Mohamed Madarati. Aceeasi calitate ce coactionar o avea si la Herba San, impreuna cu un alt medic de origine araba, Arafat Marawan. Anchetatorii au stabilit ca acesta din urma  a detinut, in aceeasi perioada, Moldo Medica, iar cea de-a patra firma s-a desprins din Moldosan Med, dupa plecarea unui asociat.

Alaturi de cei mentionati, in dosar mai sunt cercetati 35 de medici din mai multe judete ale Moldovei, care ar fi avut contracte cu cele patru clinici si ar fi decontat serviciile medicale false. Se pare ca cei doi medici arabi au infiintat doua cabinete paravan, unde nu se desfasura nicio activitate medicala si au declarat in fals la CJAS coduri numerice ale unor persoane, pentru servicii medicale fictive la cele patru clinici, care aveau declarate sedii comune. Cladirile in care trebuiau sa isi desfasoare acestea activitatea erau insa inchise, iar pacientii fictivi erau plimbati, pe baza unor bilete de trimitere, de la o clinica la alta. In acest fel, cei doi medici „au indus in eroare functionarii Casei de Asigurari cu privire la cazurile medicale solutionate. Au intocmit lunar o situatie falsa privind pacientii tratati, prejudiciul fiind de un milion de euro, pentru perioada 2010, 2011 si prima parte a anului 2012”, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al Parchetului Iasi.

 

athena-2-640x426In replica la aceste acuzatii, medicul Marawan Arafat sustine ca nu a avut nicio implicare in decontarile facute de CJAS. El a declarat ca „pana in 2010 nu am avut contract cu Casa de Asigurari pentru Heba San, era cabinetul meu particular si atat. Dar voiam sa il predau, pentru ca ma ocupam mai mult de Moldo Medica. In timp ce discutam cu un coleg stomatolog despre asta, doamna Nedelciuc era acolo, s-a intamplat sa auda discutia si a spus ca doreste ea sa il preia. Dar m-a rugat sa mai raman o perioada in firma, pentru ca avea nevoie de un medic pentru a intra in contract cu Casa de Asigurari. Iar eu am acceptat, cu conditia sa fiu scos dupa aceea din firma”.

In 2012, atunci cand fraudele au iesit la iveala, CNAS a dispus un control amanuntit la cele patru firme, precum si constituirea unei comisii care sa analizeze conflictul de interese in care se afla inspectorul Lucian Nedelciuc. In urma acestor controale s-a recuperat, de la clinicile in cauza, o parte din prejudiciu, echivalentul sumelor decontate de CJAS pe doua luni, ultimele din 2011, perioada initiala care a fost vizata de control. La momentul respectiv, reprezentantii CJAS sustineau ca daca se va pune problema, vor fi executate silit firmele pentru a recupera integral suma, insa cercetarea penala inceputa de Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi si, ulterior, de DNA Iasi, a oprit procesul.

In ce masura vor fi probate acuzatiile si ce personaje vor da socoteala in fata legii pentru prejudiciul produs bugetului Asigurarilor de sanatate prin aceasta caracatita financiara vor stabili judecatorii.

 

 Comentarii (1)

 1. Un medic spune:

  Toate fraudele care apar de catva timp arata cat de putred a ajuns sistemul sanitar. Dar trebuie analizate cauzele:
  – Invatamantul medical s-a degradat atat prin scaderea calitati celor care predau cat si a numarului mare de medici care au fost admisi la cu taxa sau prin facultati private si care au dat la medicina cu un singur scop – banul.
  – Statul (politicienii, care sunt si ei la fel de inculti) au favorizat excedentul de scolarizare tot pe principiul banului si nu al calitatii.
  – Tot politicienii si-au batut joc de tagma medicala si au salarizat-o prost. Consecinta a fost migratia celor buni iar in tara au ramas loazele si incompetentii care vazandu-se cu salarii mici au inceput sa fure. E drept ca au mai rams si medici onesti, care traiesc in mizerie si sunt obligati sa lucreze in mai multe locuri ca sa castige un vebit cat de cat suficient.
  Dar, in principal, sunt de vina reprezentantii statului care prin diminuarea salariilor, prin furt (sa nu uitam toate sistemele electronice de evidenta platite cu sute de milioane de euro si care nu functioneaza) si prin promovarea la conducerea ministerului, caselor de asigurari, directiilor sanitare si spitalelor a clientelei politice a favorizat si a intretinut furtul si incompetenta.

  Sa nu uitam pleiada de ministrii care fie nu au lucrat niciodata in sistem fie nu sunt de specialitate. Ministrul Nicolaescu: care ar trebui anchetat pentru cheltuirea unor sume enorme cu studiul de fezabilitate a unor spitale care nu s-au construit nicioadata, cu esecul de la Institutul Cantacuzino in care a fost direct implicat, etc.
  Sa-l vedem si pe actualul Ministru care ori de cate ori afla de cat de mizere sunt Spitalele si cat de prost sunt dotate, ramane ”mirat”- acest ministru sa nu ne creada prosti, pe cei care mai gandim. Acest ministru a lucrat doar in acte ca stomatolog cat timp se arata mirat de mizeria din sistem. Daca ar fi lucrat chiar ca simplu ”dintar” ar fi stiut ca sistemul de asigurari nu mai da nici doi bani pentru cea ce se numeste igiena si preventia orala, ca scolile care mai au cabinete medicale sunt subfinantate, ca nu sunt alocati mai deloc bani pentru cabinetele stomatologice. Deci daca nu stie ce se mai intampla in specialitatea lui de unde sa stie cum sa conduca un minister.
  Cum sa ne miram unde am ajuns atata timp cat fratele presedintelui tarii fura si ia mita, cat timp senatori si deputati intra frecvent in puscarie (ar fi mai multi dar se acopera unii pe alti cu imunitatea parlamentara), ministrii si secretari de stat stau la coada la DNA.
  Tara aceasta a ajuns jalnica si minuni nu se mai intampla de mult.
  Societatea romaneasca este atat de bolnava incat singura recomandare pentru cei care mai sunt onesti este sa plece, pentru ca aici, in Romania va fi prapad cu atatia inculti, inculti care sunt sustinuti chiar de un premier care prin ordonanta de urgenta doreste sa se intre la facultate chiar si fara bacalaureat (stie el de ce)!!!!???
  Sau sa ne uitam in Judetul nostru unde de 3 ani avem construita o maternitate si care nu functioneaza – iar cel care a ”sifonat” banii stă bine mersi in parlament – asa paralamentari asa tara, de r…..

Adaugati un comentariu


 

*