Revitalizarea Institutului Cantacuzino incepe sa devina certitudine

9 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Executivul a adoptat o Ordonanta prin care Institutul Cantacuzino trece inapoi, de la Cercetare, in subordinea Ministerului Sanatatii.

 

Imaginea postata de Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook

Imaginea postata de Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook

Institutul National de Cercetare Cantacuzino, unul dintre marii producatori de imunologice din lume, revine „acasa”. Guvernul a adoptat, joi, o o Ordonanta de Urgenta prin care reglementeaza activitatea Institutului. Actul normativ stabileste trecerea acestuia din subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare in cea a Ministerului Sanatatii, cu patrimoniul si personalul aferente. Dupa aproape 7 ani de convulsii in care s-a aflat in pragul desfiintarii, Institutul intra intr-un proces de „revitalizare”, dupa cum a precizat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

 „Este un demers firesc, pentru inceperea unui proces de revitalizare a institutului cu cea mai puternica baza tehnica si recunoastere din tara in cercetare in microbiologie, epidemiologie moleculara si imunologie. Multe vor trebui sa se schimbe la Institutul Cantacuzino, care are un rol esential pentru sistemul sanitar romanesc. A avut acest rol esential pentruzeci de ani. Cu siguranta, la nivelul managementului si la nivelul unei strategii de revitalizare, sunt foarte multe de facut: trebuie sa fie oprite pierderile, trebuie sa fie facute investitii. Accentul, din punctul nostru de vedere, trebuie pus pe activitatea de laborator de referinta”, a declarat ministrul Sanatatii, mentionand ca vor continua si activitatile de cercetare si de educatie, dar investitiile majore se vor concentra pe „partea de vaccinare”, iar activitatea de producere a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino trebuie sa inceapa cat mai curand.

 

cantacuzinoFinantarea activitatilor desfasurate de institut se va realiza din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat prin bugetul MS. „Este foarte bine ca a revenit acolo unde ii este locul. Cat a fost in subordonarea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, a fost scurcircuitat de sistemul de sanatate, in conditiile in care sunt probleme legate de infectii nosocomiale, de infectii respiratorii si altele. Pot sa va spun cu mare bucurie, ca astazi (joi – n.red.) am inceput productia primului lot experimental de vaccin antigripal pe noile echipamente pe care le-am achizitionat”, a spus directorul general al institutului, Adrian Ionel, care spera anul viitor ne vom imuniza cu vaccin gripal romanesc.

El a mentionat insa ca este necesara, totodata, sustinerea financiara „pentru constructia unei noi linii de fabricatie pentru vaccinurile difterotetanic, antirabic si BCG pe care nu le mai fabrica nimeni. Investitia va fi amortizata in doi ani si jumatate-trei. Dar, daca nu vom fi sustinuti, iar activitatea de productie nu va fi reluata pe noile tehnologii, atunci vom reveni la situatia grava in care ne-am aflat. Si cercetarea trebuie sa ramana la un loc cu productia, altfel, daca ar fi la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, am avea o struto-camila care nu ar ajuta nimanui”, a mai spus Ionel.

 

Premierul Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos

Premierul Ciolos a anuntat revenire Institutului Cantacuzino la Ministerul Sanatatii inca de la sfarsitul lunii noiembrie, cand a recunoscut si necesitatea unei investitii majore in acesta unitate strategica din domeniul sanatatii.

Trebuie investit mult. In acest institut nu s-a investit ani de zile. Au plecat medici de acolo. Nici nu mai e la Ministerul Sanatatii. Fostul ministru al Sanatatii l-a lasat sa plece, a vrut sa scape de el si l-a transferat la Ministerul Educatiei. Stiti ca Educatia se ocupa doar de cercetare. Acest institut, dincolo de eventualele proiecte de cercetare, ar trebui sa-si reconsolideze si alte atributii. Stiu ca domnul ministru pregateste un act normativ sa-l readuca la Ministerul Sanatatii. Nu e suficient sa-l readuci la Ministerul Sanatatii. Acolo trebuie si fonduri, trebuie investit. Au plecat multi medici, specialisti… Trebuie recreata capacitatea de analiza, pentru ca si-a pierdut si statutul de laborator de referinta, a declarat Dacian Ciolos, intr-o emisiune televizata.

Institutul de seruri si vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino” a fost creat, legal, in 1921, dar inca din 1901, cand a fost numit profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, profesorul Cantacuzino a creat si condus „Laboratorul de Medicina Experimentala”. Pe langa activitatile sale didactice si stiintifice avea ca sarcina, in anul 1904, prepararea serului antistreptococic si apoi a serului antidizenteric, primele doua dintr-o lunga serie de produse biologice pe care la va produce Institutul Cantacuzino.

 

productie vaccinuriInainte de 1989, Institutul producea aproape toate tipurile de vaccinuri. Dupa 1990, productia a fost limitata doar la vaccinul gripal, BCG si tetanic. Ministerul Sanatatii a sistat finantarea si pentru linia de productie a vaccinului BCG in 2009, iar de atunci, Romania importa acest vaccin, cu tot cu unele complicatii vaccinale serioase (BCG-ita, abcese ganglionare etc).

In februarie 2010, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie, iar de atunci a oinceput declinul.

In realitate, Institutul Cantacuzino era pregatit pentru demolare.  Guvernul din 2010 pregatise deja un proiect de hotarare prin care se stipula faptul ca centrele nationale de referinta de la Cantacuzino (unde se certifica existenta unor virusuri) urmau sa fie trecute la Institutul National de Sanatate Publica. Miza era uriasa: un patrimoniu imobiliar de 10.000 metri patrati in centrul Ca­pitalei si alti 110.000 de metri la Baneasa.

Valurile de proteste ale angajatilor, ale societatii civile, ale profesorilor si mai ales ale studentilor Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila, ca si schimbarea Guvernului, au impiedicat desfiintarea.

 

Institutul CantacuzinoPe 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevedea stergerea datoriilor catre ANAF, iar in vara anului trecut, institutia a primit la rectificare 44,5 milioane de lei, pentru plata datoriilor catre stat, cat si a cheltuielilor cu salariile si cele de functionare pentru lunile care au ramas pana la sfarsitul anului.

In iulie, Institutul a fost trecut in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, din structura Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Acest fapt, desi a asigurat continuitatea finantarii, a scos Institutul aproape complet din sistemul de sanatate publica, facand contractarea serviciilor din ce in ce mai dificila. Nefiind integrate in sistemul sanitar, cele opt laboratoare ale Institutului nu si-au mai putut exercita functiile de laboratoare de referinta.

Prin decizia Guvernului din aceasta saptamana, Institutul Cantacuzino revine acolo unde ii este locul, adica in subordinea Ministerului Sanatatii.

Considerat de interes strategic in domeniul asigurarii protectiei intereselor esentiale ale sigurantei starii de sanatate a populatiei”, Institutul mai are azi doar 53 de cercetatori, din 400 de angajati. Si doar 17 dintre acestia lucreaza in departamentul de cercetare. Sunt oamenii care rezista pe baricade, sperand in vremuri mai bune. Iar tinerii absolventi nu sunt atrasi sa profeseze intr-un domeniu in care salarizarea e cu mult sub nivelul din alte sectoare ale sistemului sanitar.

 


Adaugati un comentariu


 

*