România, țara cu cea mai mare mortalitate infantilă dar cu cei mai sănătoși copii

7 februarie 2019 | 0 comentarii |

Deși pare un paradox, aprecierea nu vine din partea autorităților naționale, ci din cea a organismului oficial care se ocupă cu statisticile la nivelul UE.

 

Paradoxal, deși suntem țara în care nu există nici un spital pentru copii bolnavi de cancer, în care izbucnesc epidemii din cauza ratei scăzute de vaccinare și avem cea mai ridicată rată a mortalității infantile, cu mult peste media europeană, se pare că indicatori de sănătate a copiilor mai buni decât alte state europene.

Nu o spun guvernanții noștri, obișnuiți să se laude cu realizările pe care majoritatea populației nu le resimte, ci oficialitățile de la nivelul Uniunii Europene, care își bazează evaluare pe datele statistice centralizate la nivel european, care spun că la finalul anului 2017, România era țara cu cei mai sănătoși copii din Uniunea Europeană. O explicație ar putea consta în faptul că cei care „scapă” sunt mai bine îngrijiți, dar și în aceea că mulți dintre copiii care „se pierd” provin din familii sărace care, de obicei, ajung cu copiii la medic prea târziu. Nu este de neglijat nici faptul că la medicii de familie și pediatrii din România acordă consultații imediat ce părintele crede că are copilul o problemă și nu au liste cu programări peste o lună, ca în alte țări. Sigur, ar mai de luat în calcul și raportările care au stat la baza acestor statistici, care ar trebui să fi fost făcute conform cu realitatea, pentru că, după cum știm, românii nu stau prea bine la acest capitol (a se vedea raportarea infecțiilor intraspitalicești).

Oricum ar sta lucrurile, un raport recent al Eurostat, care se ocupă cu întocmirea de statistici la nivelul UE, arată că, la finalul anului 2017, peste 99,4% dintre copiii români cu vârsta până în 16 ani erau sănătoși, având o stare de sănătate bună și foarte bună, în timp ce doar 0,4% aveau o stare de sănătate proastă, iar în cazul a 0,2% starea de sănătate era una rezonabilă. Procentul de copii sănătoși a fost astfel cel mai mare din Europa, media la nivelul Uniunii fiind de 95%.

 

Și analiza stării de sănătate pe categorii de vârstă plasează România pe primele locuri în Europa. Astfel, în rândul copiilor sub 5 ani, 99% dintre copiii români aveau la finele lui 2017 o stare de sănătate bună și foarte bună, același procent fiind înregistrat și în cazul Bulgariei, Maltei și Italiei, în timp ce Estonia era pe ultimul loc în clasamentul european, cu un procent de 94%. Situația stătea si mai bine în cazul copiilor între cinci și nouă ani, 99,8% dintre copiii români fiind sănătoși, la polul opus fiind Portugalia, unde doar 89,3% dintre copii între cinci si nouă ani aveau o stare de sănătate bună și foarte bună.

De asemenea, pentru copiii cu vârsta între 10 şi 15 ani, procentul celor cu o stare de sănătate bună sau foarte bună varia între 90% în Letonia şi peste 98% în România, iar în aproape toate statele membre UE, sub 1% dintre copiii cu vârsta sub cinci ani se confruntau cu limitări ale activităţii din cauza problemelor de sănătate. Excepţii se înregistrau în Marea Britanie, unde 1,1% dintre copiii cu vârsta sub cinci ani se confruntau cu limitări ale activităţii din cauza problemelor de sănătate, Belgia (1,4%), Finlanda (1,5%) şi Austria (1,6%).

 

Conform acelorași date prezentate de Eurostat, România stă foarte bine și în ceea ce privește numărul de medici stomatologi, raportat la numărul de locuitori, cu mențiunea că datele sunt cele valabile la finele lui 2016.

Alături de România, Grecia, Bulgaria, Cipru, Lituania, Portugalia, Estonia, Luxemburg și Germania sunt statele din Uniunea Europeană care în 2016 aveau cel mai mare număr de medici stomatologi raportat la populaţie, în cazul țării noastre fiind vorba de 83 de stomatologi la suta de mii de locuitori, în timp ce în Grecia erau 123 de dentiști la suta de mii de locuitori aceasta fiind țara europeană cu cei mai mulți stomatologi, raportat la populație. Aici, datele au o mai mare credibilitate, pentru că medicii stomatologi din România nu au fost prea tentați să plece în străinătate, iar pentru că practică prețuri mai mici ca în Occident, deși lucrează la fel de bine și cu materiale de foarte bună calitate, sunt foarte căutați de românii plecați la muncă în străinătate când vin acasă în concediu și chiar de străini, stomatologia fiind unul dintre domeniile în care s-a dezvoltat turismul medical.

Statisticile mai arată că, în 2016, lucrau în UE peste 360.000 de medici stomatologi, 450.000 de farmacişti şi 550.000 de specialişti în fizioterapie.

 

În schimb, România este menționată în rândul statelor europene cu cel mai mic număr de medici generaliști, raportat la populație, cu un număr de 77 de medici generaliști la suta de mii de locuitori. Ținând cont de numărul mare de absolvenți de Medicină care părăsesc țara chiar înainte de rezidențiat, ca și de numărul mic de absolvenți care optează pentru Medicina Familiei la rezidențiat, nici nu-i de mirare că așa stau lucrurile în acest domeniu.

În majoritatea statelor membre, în 2016 existau între 60 şi 120 de medici generalişti la suta de mii de locuitori, două ţări raportând peste 170 de medici generalişti la suta de mii de locuitori. Este vorba de  Portugalia, cu  253 de medici şi Irlanda, cu 179. Acestea sunt urmate de Austria, Olanda şi Franţa, unde erau între 150 şi 160 de medici generalişti la suta de mii de locuitori.

La polul opus, cu cel mai mic număr de medici generalişti raportat la suta de mii de locuitori se aflau Grecia (42), Bulgaria (64), Slovenia (68), Letonia (72), Spania (75), Marea Britanie (76) şi România (77).

România mai este menționată în statistici ca fiind țara cu cel mai mic număr de fizioterapeuți la suta de mii de locuitori, cu doar 7 astfel de specialiști raportat la acest indicator, în timp ce în Germania, ocupanta primului loc în acest clasament, erau 225 de fizioterapeuți la 100.000 de locuitori.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*