Măsuri sporite de siguranță la ședința ordinară a Consiliului Județean Buzău
Consilierii s-au reunit azi în Sala Mare a instituției, la intrare s-au dezinfectat, iar pe parcursul ședinței au purtat măști de protecție și au stat la distanță de cel puțin doi metri între ei.
Ședința ordinară din luna martie a Consiliului Județean Buzău s-a desfășurat în această dimineață în condiții speciale, fără precednt în istoria instituției, ținându-se cont de contextul epidemiologic în care ne aflăm.
Întrucât timpul scurt avut la dispoziție nu a permis implementarea unei soluții tehnice care să permită desfășurarea ședinței on-line, așa cum a recomandat prefectul Leonard Dimian tuturor administrațiilor locale, consilierii județeni au fost nevoiți să se întrunească astăzi pentru a vota proiectele de hotărâri de pe ordinea de zi luând măsuri speciale de protecție.
Anterior, instituția a anunțat că ședința ordinară din această lună se va desfășura „cu ușile închise”, fără accesul publicului și al presei, dar pentru transparență, înregistrarea a fost postată pe site-ul Consiliului Județean.
Pentru a reduce la maximum riscul răspândirii infecției cu noul coronavirus și pentru a respecta regulile de distanțare socială recomandate și chiar impuse în această perioadă, ședința a fost organizată în condiții speciale, luându-se măsuri fără precedent, iar pentru asigurarea condițiilor de desfășurare a activității Spitalului Județean de Urgență, în contextul evoluției COVID19 s-au aprobat mai multe măsuri administrative și financiare.
În primul rând a fost schimbată sala în care consilierii se întruneau de obicei, întrucât aceasta nu oferea suficient spațiu pentru a le permite acestora să păstreze o distanță de siguranță. Astfel, consilierii s-au mutat în Sala Mare a instituției, care a fost dezinfectată temeinic, în prealabil, și s-au așezat distanță de cel puțin doi metri, unii față de alții. Ședința a fost prezidată de pe scena sălii de către președintele Petre Emanoil Neagu și de cei doi vicepreședinți. Toată lumea a purtat măști de protecție, pe toată durata ședinței, iar la final nu au mai zăbovit în sediul instituției.
Toate proiectele aflate pe ordinea de zi au fost aprobate, printre acestea numărându-se și o hotărâre referitoare la o primă rectificare pe acest an a bugetului Spitalului Județean de Urgență. Astfel, unitatea medicală a mai primit de la bugetul județului o jumătate de milion de lei, din care 200.000 de lei se vor folosi pentru repararea acoperișului spitalului, care a fost serios afectat în urma vântului puternic ce a măturat orașul în perioada 5-6 februarie, iar 300.000 de lei se vor folosi pentru achiziționarea unor containere complet echipate și adecvate desfășurării actului medical, destinate triajului și izolării pacienților suspecți de infecție cu noul coronavirus.
Totodată, printr-o dispoziție a președintelui Consiliului Județean, s-a aprobat alocarea unui milion de lei pentru achiziționarea echipamentelor de protecție necesare personalului medical și kituri de testare pentru infecția cu noul coronavirus.
„Consiliul Județean Buzău își pune la dispoziție toate resursele în lupta cu această pandemie! Plenul Consiliului Județean a validat Dispozitia Președintelui privind alocarea sumei de 1.000.000 lei către Spitalul Județean de Urgență Buzău! Astăzi va ajunge la Buzău prima parte a comenzii de materiale de protecție, iar mâine vor sosi testele pentru personalul medical. Managerul SJU Buzău, dl Claudiu Damian și toate cadrele medicale fac eforturi deosebite, iar noi îi susținem cu toate resursele materiale de care au nevoie pentru a se proteja și pentru a trata și salva viețile celor afectați! Sunt recunoscător societății civile și mediului de afaceri, care ne-au arătat că sunt alături de noi în această luptă! Împreună vom reuși!”, a scris, după ședință, pe contul său de socializare, președintele Petre Emanoil Neagu.
Totodată s-a aprobat majorarea numărului de posturi de medic la Secția de Boli Infecțioase a spitalului, de la 6 la 7, prin înființarea unui post de rezident anul IV în specialitatea „boli infecțioase”, post preluat de la Compartimentul Dietetică și transformat din asistent medical debutant, în vederea asigurării condițiilor de desfășurare eficientă a activității specifice pe segmentul epidemiologie, impus de contextul actual.
Tot în ședința de astăzi, consilierii județeni au aprobat o hotărâre ce consfințește trecerea în domeniul public al județului Buzău a imobilului în care a funcționat fostul spital din Pogoanele, care funcționează în prezent ca centru de asistență medico-socială. Imobilul se afla până acum în domeniul public al orașului Pogoanele, dar stabilindu-se că destinația sa este una de interes public județean, s-a decis că ar fi mai bine ca imobilul în care funcționează centrul, administrat de către DGASPC, să fie trecut în domeniul public județean, ținând cont și de faptul că administrația județeană a investit sume importante în reabilitarea și dotarea corespunzătoare a centrului medico-social de la Pogoanele.
În consecință, Consiliul Județean a considerat că este oportună trecerea imobilului respectiv în domeniul public al județului, fiind făcute toate demersurile necesare în acest sens, iar hotărârea care consfințește acest transfer a fost adoptată astăzi, la fel ca și toate celelalte proiecte afate pe ordinea de zi a ședinței.