OMS se plânge că nu are destui bani pentru gestionarea crizei COVID-19

13 august 2020 | 0 comentarii |

După ce peședintele Trump a retras SUA din Organizație, directorul Terdos Ghebreyesus susține că există un declaj imens între fondurile necesare pentru combaterea pandemiei și cele pe care le are la dispoziție.

 

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se plânge că nu primește suficienți bani din partea guvernelor, pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Directorul organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, susține că există un declaj imens între fondurile necesare și cele pe care le are la dispoziție pentru combaterea pandemiei.

Comitetul de urgenţă al organizaţiei, reunit la Geneva pentru a patra oară, ca să reevalueze pandemia, a subliniat că „durata sa va fi cu siguranţă foarte lungă”, potrivit unui comunicat al OMS, în care se menționează că „riscul de Covid-19 este foarte crescut”. Comitetul de urgenţă (compus din 18 membri şi 12 consilieri) a subliniat importanţa unui răspuns care trebuie să fie „naţional, regional şi global” în faţa pandemiei.

Comitetul de urgenţă a cerut OMS să furnizeze tuturor ţărilor instrucţiuni pragmatice ca răspuns la pandemie, “cu scopul de a reduce riscul ca reacţiile la epidemie să nu slăbească, în contextul presiunilor socio-economice”.

Comitetul recomandă de asemenea ca OMS să accelereze cercetările referitoare la virusul încă necunoscut, în special originea sa animală şi eventualele mijloace de răspândire pe cale animală și să fie clarificate „modurile de transmitere (a virusului), potenţialele mutaţii, imunitatea, protejarea”.

Această pandemie este o criză sanitară aşa cum nu vedem decât una pe secol şi efectele sale se vor resimţi în deceniile care vor veni”, a declarat directorul general al OMS.

 

Referindu-se la o iniţiativă internaţională de accelerare a accesului la asistenţă medicală, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că următoarele trei săptămâni reprezintă o perioadă crucială pentru ACT (Access to COVID-19 Tools – Acces la instrumentele COVID-19). Cu toate acestea (trebuie) să creştem finanţarea,  menționând că deși experții organizației întrezăresc semne de speranţă”, este nevoie de o finanțare susțiuntă pentru a se putea schimba cursul pandemiei, subliniind că „doar vaccinurile necesită peste 100 de miliarde de dolari”.

Organizația Mondială a Sănătății este finanțată prin contribuțiile statelor membre, care reprezintă un procent din PIB-ul țării respective și acoperă mai puțin de 20% din bugetul organizației, dar și din contribuții voluntare ale statelor membre și ale altor parteneri. Retragerea SUA din organizație, după ce președintele Trump a acuzat gestionarea greșită a pandemiei, a lăsat OMS făsă cel mai mare contributor, așa că nu-i de mirare că acum se simte .

Infectări cu SARS-CoV-2 au fost identificate în peste 210 ţări şi teritorii, după identificarea primelor cazuri în China în decembrie 2019, iar la ora actuală s-a ajuns la 20.423.897 de oameni infectați cu coronavirus, din care peste 744.649 au murit.

 

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății recomandă profesioniștilor din domeniul medical să se evite pe cât posibil folosirea unor proceduri care pot favoriza răspândirea virusului SARS-CoC-2, sugerând „evitarea sau reducerea tuturor procedurilor care generează aerosoli”, foarte frecvente în stomatologie. Potrivit dr. Benoît Varenne din cadrul Programului de sănătate oro-dentară al OMS, în recomandările adresate autorităţilor din sistemul de sănătate, organizaţia oferă sfaturi tehnice pentru minimizarea acestor proceduri, atunci când acestea sunt indispensabile, mai ales în domeniul stomatologic (aspiraţie rapidă, climatizare adecvată etc). Dr. Varenne a subliniat însă importanţa îngrijirilor stomatologice, adesea trecute cu vederea, care pot fi „surse de suferinţă, izolare socială şi chiar deces”, afectând cu precădere copiii care au o stare de sănătate precară şi o igienă deficitară.

În contextul pandemiei de SARS-CoV-2, reprezentantul OMS a atras atenția că deși serviciile de sănătate oro-dentară sunt „puternic afectate”, OMS recomandă instituirea unor sisteme de consultare la distanţă pentru a evalua urgenţa îngrijirii și pentru a oferi sfaturi privind igiena esenţială pentru o sănătate dentară bună, respectându-se protocoale stricte pentru consultări fizice (distanţare, echipamente, sterilizare, dezinfectare sistematică între două consultaţii, precum şi interzicerea prezenţei unei persoane însoţitoare la cabinet).

 


Adaugati un comentariu


 

*