GSK Pharma se retrage de pe piața din România

12 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Reprezentanții companiei dau asigurări că produsele marca GSK vor fi în continuare disponibile pentru pacienții din țară, prin intermediul distribuitorilor iar tratamentul acestora nu va fi afectat.

 

Una dintre primele companii farmaceutice străine prezente în România după 1989 a anunțat că va sista operațiunile diviziei de medicamente și vaccinuri din țara noastră, unde activează prin inter­mediul unei reprezentanţe, după o activitate neîntreruptă de aproape 30 de ani. Este vorba de compania britanică GlaxoSmithKline (GSK), care a anunțat recent că a adoptat o nouă strategie pe termen mediu, în urma analizei rezultatelor financiare din trimestrul al doilea al acestui an, iar această strategie vizează sistarea activității mai multor divizii din zona Europei de Est și din țările baltice. Printre țările în care GSK își va înceta activitatea se numără și România, reprezentanții companiei precizând că această decizie nu va afecta în nici un fel tratamentul pacienților din țară care folosesc medicamente produse GSK. Aceasta, pentru că medicamentele și vaccinurile companiei vor continua să fie prezente pe piața din România, prin intermediul unor „parteneri atent selectaţi”, care vor sprijini „activităţile promoţionale, medicale, de distribuţie, de cercetare clinică şi de reglementare“, ale companiei. Medicii vor putea să prescrie în continuare produsele farmaceutice ale GSK, iar decizia de încetare a activității diviziei din România nu va genera nici o întrerupere a tratamentului, dau asigurări reprezentanții gigantului farma.

 

Într-un comunicat al companiei se arată că aceste modificări nu au nici un fel de legătură cu performanța afacerii sau alt factor extern și nici cu situația generată de pandemia de Covid-19. Totodată se menționează că decizia nu afectează și activitatea GSK Consumer Healthcare din România care este concentrată pe produse de sănătate orală și medicamente OTC, cu un portofoliu incluzând produse precum Voltaren, Theraflu, Parasinus, Centrum, Advil, Sensodyne şi Parodontax.

Compania britanică este reprezentată în România de două divizii, respectiv GSK Consumer Healthcare și GSK Pharma, aceasta din urmă ocupându-se de vaccinuri și medicamente cu prescripție și fiind cea care își va înceta activitatea.

Astfel, în perioada următoare activitățile diviziei farmaceutice vor fi transferate către echipa centrală și partenerii companiei, iar „tranziţia altor activităţi va avea loc în etape pe tot parcursul anului 2021 şi până în anul 2022“, potrivit reprezentanţilor britanicilor în România.

 

GSK este prima companie străină care a început producția de medicamente în România, cumpărând în două etape fabrica de medicamente Europharm, pe care a vândut-o însă în 2015, pe motiv că nu există potenţial de creştere, deşi businessul era pe un trend ascendent. În 2019 a ocupat locul al şaptelea în piaţa de medicamente după volume, cu 28,9 milioane de unităţi vândute, în creştere cu aproape 5% faţă de anul anterior, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă Cegedim.

Compania britanică are în spate o tradiție de peste 150 de ani în industria farmaceutică, însă bazele sale au fost puse cu mult înainte, odată cu deschiderea unei mici farmacii în Londra, în anul 1715. Compania s-a dezvoltat de la an la an, ajungând să fie a treia companie farmaceutică în lume cu cele mai mari venituri, după Johnson&Johnsom și Pfizer.

Cu peste 1.100 de angajați în România, GSK s-a numărat printre principalele companii farmaceutice de pe piața autohtonă, având o gamă completa de operațiuni – de la producție pana la distribuție și comercializare de produse farmaceutice. GSK Pharma a pus până acum la dispoziția specialiștilor și pacienților din Romania 80 de produse, în 13 dintre cele mai importante arii terapeutice, deținând totodată cel mai complex portofoliu de vaccinuri pediatrice, cu peste 10 mărci de vaccinuri care previn boli grave precum gastroenteritele provocate de infecția cu rotavirus, varicela, poliomielita, hepatita, pneumonia, otita medie sau meningita.

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*