Speranțe pentru pacienții cu cancer pulmonar

13 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Studiile referitoare la un nou medicament inclus condiționat în compensare pentru România indică o creștere a perioadei de supraviețuire a pacienților cu tumori în stadii avansate.

 

În luna februarie, pe piata europeană primea autorizație de distribuție un nou medicament pentru tratamentul pacienților cu cancer pulmonar în stadiu avansat. La câteva luni după aceea, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a aprobat includerea condiționată a acestuia în compensare, ca monoterapie în linia I și a II-a, la pacienții cu diagnosticul cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), metastatic, PD-L1 pozitiv, fără mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive. Este vorba de Keytruda (pembrolizumab),  la care au deja acces compensat pacienții din 15 din cele 28 de state ale Uniunii Europene, cărora li s-ar putea adăuga în curând și pacienții din România, după ce vor fi făcuți și următorii pași pentru includerea medicamentului pe lista de compensate.

Recent, reprezentanții companiei farmaceutice producătoare au anunțat rezultatele actualizate ale studiilor privind supraviețuirea generală în randul pacienților care au apelat la acest tratament bazat pe imunoterapie, rezultate care le dau speranțe celor diagnosticați cu această afecțiune în stadii avansate.

Astfel, după o perioadă de urmărire de doi ani a pacienților cu cancer pulmonar, altul decât cel cu celule mici, metastatic, cu nivele ridicate de PD-L1, tratați în prima linie, rezultatele indică o valoare medie a supraviețuirii generale dublă, în comparație cu chimioterapia.

 

În urma analizării unor date suplimentare culese pe o perioadă adițională de 6 luni, rezultatele arată o reducere a riscului de deces cu 37% în urma tratamentului cu Keytruda, în comparație cu chimioterapia, pe baza unei perioade de urmărire mediană de peste doi ani. În plus, tratamentul cu Keytruda a crescut supravieţuirea generală cu mai mult de un an, mai mult decât dublul perioadei obținute cu chimioterapia, mai susțin reprezentanții companiei farmaceutice.

Profesorul Martin Reck, șeful departamentului de Oncologie Toracică al Lungen Clinic Grosshansdorf din Germania, unul din centrele în care se desfășoară studiile, a declarat în acest sens că pe măsură ce analizăm rezultatele actualizate ale acestui studiu privind pacienții cu cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici în prima linie de tratament, practicienii dobândesc informații valoroase referitoare la beneficiile clinice pe termen lung ale Keytruda. Rezultatele semnificative privind supraviețuirea generală ale studiului care include pacienți cu prognostic nefavorabil, consolidează beneficiile utilizării Keytruda pentru pacienții adecvați în prima linie de tratament pentru această boală”.

 

În vară, medicamentul a fost aprobat de ANMDM pentru includerea condiționată în compensare, ca monoterapie în linia I și a II-a la pacienții cu diagnosticul cancer pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC), metastatic, PD-L1 pozitiv, fără mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive,  pasul urmator fiind negocierea contractului cost-volum între Agentia medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Referindu-se la acest demers, Fabrizio Giombini, managerul MSD România, și-a exprimat încrederea că „autorităţile române vor facilita în curând acces la această terapie și pacienților români. Includerea sa în compensare va demonstra deschiderea către adoptarea unor politici de acces care să contribuie considerabil şi pe termen lung la îmbunătățirea ratei de supraviețuire și a calității vieții pacienților cu cancer pulmonar. România se va poziţiona astfel printre ţările europene ce au reuşit să identifice un model capabil să asigure echilibrul între accesul pacienților la terapii inovatoare, constrângerile bugetare și susținerea inovației”.

Anunțul companiei farmaceutice producătoare vine în contextul în care luna noiembrie este dedicată la nivel mondial campaniilor de informare cu privire la cancerul pulmonar, o afecțiune care, de cele mai multe ori, este epistată în fază avansată.

În România, trei sferturi dintre pacienții cu cancer pulmonar ajung la medic când boala deja este în stadii avansate, astfel ca noul medicament bazat pe imunoterapie ar putea reprezenta pentru ei câțiva ani de viață în plus.

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*