Un nou medicament pentru cancerul pulmonar, alternativa la chimioterapie

13 februarie 2017 | 0 comentarii |

Keytruda a primit recent aprobarea pentru a fi distribuit pe piata europeana, iar in lunile urmatoare va deveni disponibil in toate tarile membre ale UE.

 

plamani - rodiologie  cancerLa scurt timp dupa ce si-a dat acordul favorabil pentru introducerea pe piata europeana a unui nou medicament pentru tratamentul diabetului, Comisia Europeana a dat unda verde pentru intrarea pe piata a unui nou medicament destinat terapiei pacientilor care sufera de cancer pulmonar non-microcelular metastatic.  Produs de compania farmaceutica MSD, noul medicament, denumit Keytruda, este destinat pacientilor aflati in stadii tumorale avansate si care nu  prezinta mutatii tumorale pozitive EGFR sau ALK. Compania producatoare anunta ca noul medicament constituie o alternativa la terapia clasica prin chimioterapie. Odata cu primirea avizului favorabil din partea Comisiei Europene, medicamentul va fi introdus, treptat, in perioada urmatoare, pe pietele farmaceutice din toate cele 28 de tari ale Uniunii Europene, precum si in Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

Keytruda va fi disponibil in doze de 200 de miligrame, cu administrare o data la trei saptamani, pana la progresia bolii sua pana la aparitia toxicitatii inacceptabile.

 

TBCLa ora actuala, metoda standard de tratament in cazul pacientilor cu cancer pulmonarnon-microcelular metastatic in stadiu avansat este chimioterapia. Studiile efectuate pentru testarea noului medicament au relevat insa rezultate mai bune, atat in ceea ce priveste rata de supravietuire generala, cat si rata de supravietuire fara progresia bolii, in cazul pacientilor carora li s-a administrat Keytruda, in locul chimioterapiei.

Studiul a inclus 305 pacienti care nu primisera tratament anterior cu chimioterapie sistemica pentru boala lor metastatica, si ale caror tumori prezentau un nivel ridicat al expresiei PD-L1 fara mutatii EGFR sau ALK. Obiectivul primar a fost supravietuirea fara progresia bolii, iar alti indicatori de eficacitate evaluati au fost supravietuirea generala si rata de raspuns obiectiv. Concluziile finale au fost ca medicamentul nou creat a redus riscul de progresie a bolii sau de deces cu pana la 50 la suta, comparativ cu chimioterapia. Valoarea medie a supravieruirii fara progresia bolii a fost de 10,3 luni fata de 6 luni pentru chimioterapie. La 6 luni si 12 luni, 62 la suta, respectiv 48 la suta din pacientii tratati cu Keytruda erau in viata si nu prezentau progresia bolii, fata de 50 la suta si 15 la suta dintre pacientii care au primit chimioterapie.

 

bolnavi-TBCIn plus, noul medicament a dus la reducerea cu 40 la suta a riscului de deces, comparativ cu chimioterapia, iar acest rezultat ii include si pe cei 66 de pacienti din grupul cu chimioterapie, care au fost alocati in timpul studiului in grupul cu Keytruda, dupa ce au inregistrat o progresie a cancerului. Rata supravietuirii generale la 6 luni si la 12 luni a fost de 80 la suta, respectiv 70 la suta la pacientii tratati cu noul medicament, comparativ cu 72, respectiv 54 la suta, la cei care au primit chimioterapie. In acelasi timp, rata de raspuns obiectiv a fost de 45 la suta la pacientii care au primit medicamentul, incluzand sase raspunsuri complete, comparativ cu 28 la suta, in grupul cu chimioterapie, incluzand un raspuns complet.

Numarul deceselor cauzate in Romania de cancerul pulmonar creste de la an la an, ajungandu-se la finele lui 2015 la 10.300 de decese. Marea majoritate a pacientilor cu cancer pulmonar sunt fumatori, acest viciu fiind principalul factor determinant al bolii. Specialistii spun ca cea mai buna metoda de prevenire este renuntarea la fumat, dar si evitarea fumatului pasiv.

In luna mai a anului 2015, un alt medicament pentru bolnavii cu cancer pulmonar, denumit Zykadia, a fost aprobat pe piata europeana, un produs destinat pacientilor cu mutatii genetice specifice.

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*