Spațiu suport pentru „Mame fără Flori”, în două spitale din Capitală

14 martie 2023 | 0 comentarii |

Asociația „Zi de Bine” și Asociația Moașelor Independente amenajează în Spitalele Filantropia și „Dr. I. Cantacuzino” din București un spațiu de suport pentru mamele care al căror copil care nu a supraviețuit.

 

Sursa foto: Zi de Bine

Sunt mame care nu vor primi vreodată flori de la copiii lor. Copiii lor s-au preschimbat în flori. Sunt părinți care își cunosc copiii doar la ecografie, le simt inima. Apoi acești copii își deschid aripile de îngeri. Atunci când o mamă pierde o sarcină, când copilul nu se naște viu, în fața mamei se așterne hăul. Cum să își ia rămas bun? Cum să pună un pas în fața celuilalt? Pe ce ușă să iasă din maternitate cu brațele goale?

Despre ele, mamele care ies din maternități cu brațele goale, nu vorbim. Nu știm nici cum să ne purtăm cu ele, ce să le spunem, cum să le fim alături, înăuntrul sau în afara maternității. Nu vorbim despre acest doliu, fie că nu știm, nu putem sau nu am învățat cum să o facem. În luna mamelor și a florilor, punem un gând bun pentru mamele fără flori. Și pentru că singurul dar pentru aceste mame este darul timpului, amenajăm un spațiu de suport și doliu la spitalele Filantropia și Cantacuzino”, se arată într-un comunicat al Asociației ZI de BINE și Asociației Moașelor Independente (AMI) care vor amenaja în cele două maternități aceste spații, în cadrul proiectului „Mame fără Flori”.

 

Să pierzi o sarcină sau să pierzi copilul la naștere sau imediat după, înseamnă să pierzi un vis, o speranță, o așteptare unică. Înseamnă să te pierzi pe tine, cea care ai fi putut fi mama lui… Și în timp ce această durere este greu de imaginat, este important să recunoaștem și să susținem aceste mame în timpul procesului de vindecare și de recuperare. Pentru că, în fiecare an, mii de femei se confruntă cu durerea profundă și inimaginabilă a acestei experiențe.

Prin proiectul „Mame fără Flori”, spațiile de doliu ale celor două maternități vor fi dotate cu două unități CuddleCot, landouri prevăzute cu un dispozitiv frigorific, potrivit pentru astfel de contexte, astfel încât părinții unui copil născut mort să își poată lua rămas bun.

Proiectul nostru de luna aceasta, alături de Asociația Moașelor Independente, este exact despre (mai) BINE pentru toate mamele care au pierdut… Este despre spații pe care le amenajăm în două maternități, unde părinții își pot vedea copilul și își pot lua rămas bun pentru a începe un doliu inevitabil. Este despre suport psihologic pentru mamă în acele momente, dar și despre informarea și ghidarea mamelor pe parcursul sarcinii. Și nu în ultimul rând, este despre suport pentru cadrele medicale care trebuie să fie echipă cu mamele în toate momentele, până la final”, transmite Zi de Bine, printr-un comunicat.

 

Proiectul include și organizarea de grupuri de consiliere și suport pentru gravide, proaspetele mame și partenerii lor, pentru ca aceștia să primească informații de actualitate privind sarcina, nașterea, alăptarea, îngrijirea copilului și, mai ales, îngrijirea mamei.

Cauza acestei luni este una specială și poate cea mai grea. Realitatea este că, în fiecare an, peste o mie de mame din România își iau rămas bun de la copilul lor. Momentul devastator prin care ele trec are nevoie de toată atenția, grija și gândurile noastre bune. Dar și de sprijin concret. Sperăm că suportul și consilierea psihologică puse la dispoziție prin intermediul acestui proiect îi vor ajuta pe părinți să treacă puțin mai ușor prin această dramă”, spun Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

O sarcină pierdută nu este doar un număr. Este o poveste devastatoare pe care femeile o poartă cu ele toată viața. Datele oficiale raportate de Ministerul Sănătății arată că, în anul 2020 au fost înregistrate 53.329 de pierderi de sarcină la noi în țară, dar acestea sunt doar cazurile raportate, în timp ce numărul real ar putea fi mult mai mare.

 

Partener al inițiativei „Meme fără Flori”, Asociația Moașelor Independente (AMI), parte a organizațiilor internaționale European Midwives Association (EMA) şi International Confederation of Midwives (ICM), transmite că „nu există cuvinte care să poată alina durerea mamelor care și-au pierdut copilul la naștere, dar putem oferi un spațiu în care să fie ascultate și susținute. Sunt mame care trebuie să primească tot sprijinul. De aceea, pregătim și un workshop pentru personalul medical pentru că trebuie să știm cum să le fim alături și să le oferim suportul și îngrijirea de care au nevoie mamele în astfel de momente devastatoare” .

Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în România, mortalitatea perinatală și decesele neonatale au fost de 7,08 la mie, totalizând 1.280 de decese. Astfel, multe mame ies din maternități fără un copil în brațe, iar sprijinul pe care acestea le primesc este aproape inexistent. Femeile aflate într-o astfel de situație vor putea participa la grupuri de suport.

 

Foto: Zi de Bine

Luna aceasta, la maternitățile Filantropia și Cantacuzino din București vor fi amenajate spații de doliu și suport pentru mamele care și-au pierdut copilul în timpul sarcinii sau la naștere. Aici vor sta primele două cuddle cots din România, astfel încât să își poată lua rămas bun așa cum simt, cum au nevoie.

Mamele care își pierd copiii la naștere sunt tot mame. Credem că e important ca toată lumea să vadă asta, indiferent că vorbim despre personalul medical din spital, despre familia și prietenii ei sau despre colegii de la muncă. Știm din toată experiența noastră că aceste mame au nevoie de mult sprijin și de multă claritate și vrem să vorbim despre asta și să creăm un spațiu sigur, blând și conținător, unde mamele fără flori să poată să fie văzute și să poată exista, să poată avea un pic de alinare și acces la o despărțire așa cum au nevoie, așa cum simt”, precizează Irina Mateescu, vicepreședintă AMI.

Un cuddle cot este un landou care conține un dispozitiv de răcire, în care copilul fără viață poate fi păstrat în condiții adecvate în astfel de situații. Este folosit în majoritatea spitalelor din Marea Britanie, din Europa, Australia și SUA. În curând, și în România vor putea avea timpul și spațiul intim pentru o despărțire atât de nedreaptă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*