Spitalul Militar Central și Patriarhia Română și-au unit forțele în lupta cu cancerul colorectal

22 iunie 2022 | 0 comentarii |

Peste 50.000 de persoane din regiunea București-Ilfov, cu vârsta cuprinsă  între 50 și 74 ani, vor beneficia, pe parcursul a patru ani, de informare, consultații, testări și tratament precoce al leziunilor colorectale, printr-un proiect finanțat din fonduri europene și de la bugetul național. 

 

Primele acțiuni comune ale Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), Sectorului Social-Filantropic și Misionar al Arhiscopiei Bucureștilor, reprezentat de preotul Ionuț Tutea, consilier eparhial, și Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), privind realizarea unei evaluări corecte și transparente a stării de sănătate a populației cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, din regiunea București-Ilfov, pe componeta prevenţiei, depistării precoce, diagnosticul şi tratamentul precoce al leziunilor precanceroase colorectale au fost demarate miercuri, 22 iunie, la sediul Centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice LUXAB. 19 rezidenți ai Centrului de îngrijire au beneficiat, astfel, de consultația preventivă oferită de dr. Rareș Marchidănescu, medic primar Medicină de familie, în cadrul căreia li s-a aplicat un chestionar de risc de a dezvolta cancer colorectal (CCR) și au primi un kit pentru efectuarea testului FIT (test pentru depistarea de hemoragii oculte în materiile fecale). Persoanele evaluate în această etapă a screeningului ca fiind pacienți cu grad crescut de a dezvolta CCR, urmare a anamnezei efectuate la medicul de familie, au fost preluate în evidența specialiștilor Centrului regional de screening București-Ilfov din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, pentru programare în vederea efectuării colonoscopiei diagnostice.

 

Pr. Ioan Alexandru Ivan

Evenimentul, găzduit de preotul Ioan Alexandru Ivan, a fost posibil urmare a încheierii, în data de 20.05.2022, a unui protocol de colaborare care creează cadrul și reglementează colaborarea între cei doi actori instituționali și partenerul din societatea civiliă și care se subsumează obiectivelor din cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București-Ilfov” POCU/757/4/9/136824, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, acest eveniment anunță totodată și startul unui program care va include informarea tuturor locașurilor de cult din București și Județul Ilfov cu privire la această campanie și pune la dispoziție ca procedurile de înscriere și screening să fie efectuate în cadrul Centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice LUXAB, astfel aducându-se la cunoștinta unui numar cât mai mare de persoane (enoriași ai Bisericii) despre aceste proceduri care au rolul de prevenire a îmbolnavirii și apărare a vieții, ca dar al lui Dumnezeu, a declarat preotul Ioan Alexandru Ivan.

 

Gral. dr. Florentina Ioniță-Radu

General maior medic Conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, Director general al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” şi Director ştiinţific al Proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce a leziunilor precanceroase colaterale ROCCAS II – Bucureşti -Ilfov”, a explicat că necesitatea elaborării acestui proiect a fost impusă de analiza datelor privind incidența cancerului colorectal, care reprezintă, la acest moment, o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, fiind a doua cauză de mortalitate din cadrul patologiilor oncologice (9,2% din totalul deceselor prin cancer). Atunci când am plecat la drum cu elaborarea și implementarea acestui proiect, ne-am gândit la persoanele vulnerabile care locuiesc în zonele rurale și au acces limitat atât la informare, dar, mai ales, la servicii de asistență medicală de specialitate. Obiectivele noastre vizează combaterea oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, cu vârsta cuprinsă  între 50 și 74 ani”.

 

Dr. Florentina Ioniță-Radu a menționat că 53% dintre persoanele care vor beneficia de acest program aparțin grupurilor vulnerabile, respectivpersoane sărace; lucrători pe cont propriu în agricultură; persoane din mediul rural; persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate; persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului; persoane fără adăpost; cetățeni români aparținând minorității rrome; persoane cu dizabilități, inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe; femei care au copii cu dizabilități; persoane care suferă de dependență de alcool și alte substanțe toxice; victime ale traficului de ființe umane; persoane care nu au documente de identitate; persoane din familii monoparentale; persoane victime ale violenței domestice; persoane lipsite de libertate sau aflate sub control judiciar, persoane aflate în evidențele serviciilor de probațiune, inclusiv persoanele neasigurate din comunitate constituie grup țintă eligibil pentru Proiect.

„Ținând cont de cele prezentate, din nou, era aproape firesc ca cele două instituții pe care le reprezentam astăzi, aici, Biserica și Armata, să își unească forțele, așa cum o arată istoria neamului nostru românesc, să apere și să ocrotească viața acestui popor încercat de soartă, atât din punct de vedere sufletesc, cât și trupesc”, a mai spus medicul.

 

Pentru noi a fost și este extrem de important ca mesajul să ajungă la toți cei care calcă pragul Sfintei Biserici, pentru ca aceștia să știe și să înțeleagă că noi, echipa medicală și partenerul COPAC, ne punem toată priceperea și știința în slujba sănătății lor, să știe că acest control și examen medical este unul gratuit, nu îi costă absolut nimic, de la drumul până în București și înapoi, către casă, până la internarea pentru investigații în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, că vor beneficia, în cel mai scurt timp posibil, de cele mai bune aparate și analize pentru diagnostic și tratament, chiar dacă nu au un medic de familie.

Se spune că Dumnezeu lucrează prin oameni și tocmai de aceea am convingerea și credința că mesajul nostru nu va rămâne fără ecou, iar prin această alăturare de eforturi vom da, împreună, o voce acelui strigăt mut de ajutor venit din partea semenilor noștri aflați în nevoie, lipsiți de resurse, de educație și informație și, mai ales, de speranțe într-un viitor mai bun, cu sănătate, a subliniat G-ral maior medic Conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu.

 

Dr Daniel Costache

Prezent la eveniment, col. medic Șef de lucrări dr. Daniel Costache, Director cercetare-dezvoltare al SUUMC și manager proiect ROCCAS II, a declarat că este îmbucurător faptul că „autoritățile de sănătate publică din România au realizat că în țara noastră lipsește cu desăvârșire conceptul de screening organizat și au dezvoltat aceste proiecte de screening al diverselor forme de cancer sau de patologii cu impact mare în rândul populației. Astăzi, vorbim despre cancerul de colon și rect, o patologie care, deși ușor de diagnosticat, în general se diagnostichează târziu, pentru că simptomatologia apare relativ târziu în evoluția bolii, iar oamenii amână prezentarea la medic. Prin acest proiect de screening se urmărește evidențierea impactului diagnosticării precoce al cancerului de colon și rect, în rândul populației aparent sănătoasă. E un proiect important, pentru că, în primul rând, creează o relație directă între medicii de familie (pe care-i așteptăm să ni se alăture în acest proiect) și conceptul de screening, iar în al doilea rând, implicarea Bisericii Ortodoxe Române în facilitarea accesului la servicii medicale de evaluare și investigații a unor pacienți care ajung mai greu la medic, astfel încât anumite patologii să fie descoperite și tratate la timp. Proiectul va demonstra cu siguranță că, pe lângă imbunătățirea calității vieții pacienților, costurile asistenței medicale pot fi scăzute prin intervențiile în timp util”.

 

Dr Rares Marchidanescu

Medicul Rareș Marchidănescu a subliniat la rândul său beneficiile acestui program de screening, pe care-l consideră „un program extraordinar”, pentru că, pe lângă acțiunile de prevenție și tratament, oamenii vor fi responsabilizați în privința prezentării periodice la medicul de familie, pentru evaluare, analize și investigații, chiar dacă nu au o simptomatologie care să-i determine să se gândească la existența unor boli grave.

Pentru că în acest proiect vorbim de cancerul colorectal, trebuie subliniat că persoanele de peste 50 de ani ar trebui să-și facă, măcar odată la 2-3 ani, o colonoscopie, prin care se pot depista și trata eficient leziunile precanceroase, în fază incipientă. Faptul că Patriarhia și Spitalul Militar Central s-au implicat în acest proiect este extraordinar, pentru că astfel se oferă și populației din medii defavorizate acces la servicii de screening”.

Medicul și-a exprimat speranța ca, la un moment dat, astfel de programe să se extindă la nivelul întregii țări și la toate categoriile de populație aflată la risc, pentru că este un fapt dovedit, prin screening se pot depista anumite boli în fază incipientă și pot fi tratate la timp, cu costuri mult mai mici decât dacă evoluează în forme grave ale bolii.

 

Ștefan Răduț, coordonator al proiectului din partea COPAC, care a participat la eveniment însoțit de Radu Gănescu, președinte COPAC, a precizat la rândul său că, în calitate de organizație de pacienți „suntem extrem de onorați de parteneriatul cu Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” și, începând de astăzi, și cu Biserica Ortodoxă Română, prin Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice LUXAB. Acesta este primul proiect de screening al cancerului colorectal, iar prin parteneriatul demarat astăzi ducem testarea mai aproape de comunitate. Cu ajutorul Bisericii putem ajunge mai ușor la oamenii care au nevoie să se testeze. Este bine să mergem la medic și atunci când ne simțim bine, iar după ce împlinim vârsta de 50 de ani avem nevoie să facem câte un test care poate evidenția o afecțiune care este la debut și pe care o putem trata mult mai ușor. Echipa COPAC va susține activitățile de informare și de testare a enoriașilor care doresc să se testeze, vom organiza sesiuni de testare împreună cu reprezentanții centrului Luxab, chiar dacă nu au asigurare medicală. Testarea este nedureroasă, recoltarea se face de către fiecare persoană acasă, după ce primește îndumările necesare din partea unui medic, returnează testul medicului acolo unde l-a primit și așteaptă rezultatul. În general 95% din teste sunt negative, astfel că persoana poate sta liniștită că nu există o suspiciune de cancer colorectal.

 

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” în calitate de Lider, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România –COPAC, a demarat, începând cu data de 22.07.2020, proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București-Ilfov” POCU/757/4/9/136824, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014–2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, în valoare totală de 23.917.666,36 lei, din care valoarea nerambursabilă din FSE este de 19.134.133,08 lei, iar asistența financiară nerambursabilă, din bugetul național, este de 4.406.417,05 lei.

Proiectul se derulează pe o perioadă de aproximativ 4 ani (iulie 2020 – decembrie 2023) și are ca obiectiv general promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, dintre care minim 53% aparțin grupurilor vulnerabile.

 

FOTO: SUUMC – Daniel Iancu

 


Adaugati un comentariu


 

*