A fost inaugurat Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice din Iaşi

25 martie 2022 | 0 comentarii |

La inaugurare a fost prezent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a remarcat că noul centru poate oferi, pe lângă un pachet de servicii preventive în domeniul oncologic, şi alte servicii de sănătate în regim ambulatoriu. 

 

Conferinta inaugurare centru

Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice din Iaşi, prima instituţie medicală de acest fel din zona Moldovei, a fost inaugurat vineri, în prezența cponducerii și a personalului medical al Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, în cadrul căruia funcționează și a oficialităților locale.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care se află în Capitala Moldovei pentru două zile și a vizitat deja Compania Antibiotice și mai multe spitale, a declarat că Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice este unul dintre puţinele proiecte din domeniul sănătăţii care au fost finalizate în ultima perioadă și va putea oferi, dincolo de un pachet de servicii preventive în domeniul oncologic, şi alte servicii de sănătate în regim ambulatoriu, ceea ce „este foarte bine pentru că astfel creşte adresabilitatea în zona de screening, pe de o parte, iar pe de alta, poate să completeze veniturile acestei unităţi care este funcţională. S-a reuşit pentru că s-au realizat mai multe proiecte, iar această finalizare a proiectelor care duce la realizarea unui obiectiv trebuie să devină obişnuinţă. Ideea de a finanţa exclusiv un proiect încet, încet este depăşită şi trebuie găsite soluţii de integrare a diverselor surse de finanţare care să poată face posibilă finanţarea şi mai ales finalizarea unor astfel de instituţii medicale”, a spus ministrul Rafila.

 

Noul centru, inaugurat odată cu marcarea împlinirii unui deceniu de activitate al IRO Iași, va face parte dintr-un campus medical cu profil oncologic destinat „omului sănătos” și va asigura servicii de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, a cancerului de sân, de prostată, de piele şi a cancerului colorectal, a explicat directorul medical al unității medicale, prof. univ. dr. Gabriel Dimofte.

Acest centru este, practic, primul centru de screening integrat din România şi va asigura principalele proiecte de screening care se pot desfăşura în cadrul proiectelor naţionale, având în același timp o mare importanţă pentru Iaşi. Nu e un centru în umbra cancerului, ci un centru care previne cancerul. Suntem convinşi că pentru ieşeni va fi un loc extraordinar în care să facem programe de screening, astfel încât să nu ne mai întâlnim în zece ani cu forme de cancer în stadii depăşite. E un proiect foarte important pentru noi, este un punct de lansare pentru un campus medical care se va face aici şi care sperăm că va aduce Iaşiul pe o poziţie şi mai bună decât cea de acum”, a detaliat dr. Dimofte, cu ocazia inaugurării centrului.

 

Mihaela Grosu, manager IRO Iasi

Imobilul în care funcţionează noul centru este construit cu fonduri asigurate prin Compania Naţională de Investiţii, în valoare de peste 32 de milioane de lei. Clădirea are şase niveluri (demisol, parter și patru etaje) și se desfășoară pe o suprafață de 3.500 mp, iar potrivit managerului Mihaela Grosu, este dotată „cu aparatură de ultimă generaţie, asigurată prin fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat, având în structură laboratoare şi cabinete medicale moderne”, menționând că mai sunt câteva retuşuri pe care o să le facem în perioada imediat următoare. Managerul IRO a afirmat că necesitatea unui astfel de centru era cu atât mai mare cu cât, în prezent, cancerul este tratat „atunci când este diagnosticat sau atunci când o persoană vine la medic. De aceea ne-am dorit să facem o clădire pentru screening, să „rupem” cumva populaţia sănătoasă de pacientul care vine la IRO pentru control, pentru tratament. Serviciile din cadrul Centrului se acordă persoanelor sănătoase, iar finanţarea pentru screeningul la col şi sân este asigurată din fonduri nerambursabile”, a subliniat managerul IRO Iași.

 

Conform conduceri IRO, în cadrul Programului Național de screening pentru cancerul de col uterin, femeile cu vârste între 25 şi 30 de ani vor face testare Babeş-Papanicolau, iar cele între 30 şi 64 de ani vor face genotipare HPV. Pentru screening de cancer la sân, în cadrul Programului național susținut de Ministerul Sănătății, sunt eligibile femeile cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani fără o zi, asigurate sau neasigurate.

În afara acestor grupe de vârstă, beneficiarele trebuie să se prezinte cu recomandare de la medicul specialist şi bilet de trimitere. Pentru celelalte tipuri de screening, serviciile vor fi acordate doar persoanelor asigurate, iar decontarea se va face prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a mai spus managerul Mihaela Grosu, care a precizat că activitatea medicală la noul imobil, din strada Sărăriei, nr 177 A,va începe de luna viitoare, iar cei interesați vor găsi detalii despre program din timp, pe pagina web a IRO Iași, www.iroiasi.ro.

 

Sursă foto: IRO Iași/Fecabook

 


Adaugati un comentariu


 

*