Tripla terapie Kaftrio pentru tratarea pacienților cu Fibroză chistică, aprobată de Guvern

25 martie 2022 | 0 comentarii |

Acesta se regăsește în lista celor 34 de noi denumiri comune internaţionale destinate tratării afecţiunilor oncologice, sclerozei multiple, diabetului şi unor boli rare aprobate de Guvern, care au fost introduse pe lista medicamentelor compensate, de la 1 aprilie.

 

Ministerul Sănătății a anunțat că, prin HG nr. 720/2008, modificată astăzi, au fost adăugate 34 de noi denumiri comune internaţionale (DCI) în lista de medicamente gratuite și compensate, „molecule noi care sunt destinate tratamentului afecţiunilor pulmonare cronice, afecţiunilor oncologice, scleroză multiplă, diabet, boli rare, între care se regăseşte şi tripla terapie necesară pacienţilor cu fibroză chistică”, a declarat secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în care a anunțat modificarea actului normativ.

Ministerul Sănătății menționează, într-un comunicat remis presei, că moleculele nou introduse pe lista de medicamente gratuite şi compensate vor putea asigura tratarea pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom). De asemenea, sunt medicamente destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, cu diabet zaharat, cu boli rare – hemofilie/talasemie, cu hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză şi angioedem ereditar. „Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite din acest an pentru pacienții cu boli cronice grave“ a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, citat în comunicat.

 

Protest pacienti cu fibroza chistica

Între noile tratamente aprobate de Guvern pentru decontare din bugetul FUNASS se numără și tripla terapie Kaftrio, care se folosește în tratarea pacienţilor cu fibroză chistică și pentru care pacienții afectați de această boală au protestat, timp de nouă săptămâni, în fiecare zi de joi, în fața Ministerului Sănătății. La ultimul lor protest, ministrul Alexandru Rafila a declarat că el știe că acest tratament a fost aprobat.

Ei au cerut să li se ramburseze noile terapii indicate în tratarea fibrozei chistice, cunoscută și sub numele de mucoviscidoză, cea mai frecventă boală monogenică cu transmitere autosomal-recesivă, cauzată de anumite defecte ale genei CFTR ce codifică proteine ale canalelor de clor din membrana celulelor epiteliale și afectează peste 83.000 de oameni la nivel global.

În România, aproape 500 de pacienți sunt diagnosticați cu mucoviscidoză, o boală progresivă, multi-sistemică, ce afectează plămânii, ficatul, tractul gastro-intestinal, sinusurile, glandele sudoripare, pancreasul și tractul reproductiv, confirmate prin teste genetice. Întrucât România nu dispune de un program de screening neonatal, este însă posibil ca Registrul Național de Fibroză chistică să nu includă toți pacienții.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*