Un nou centru de screening și diagnostic, în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași

25 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Lucrările vor demara săptămâna aceasta, iar noua investiție se adresează pacienților fără simptomatologie, în scopul depistări precoce a bolii.

 

Zilele acestea s-a parafat demararea lucrărilor de construcție a unui centru de screening și diagnostic în bolile oncologice la Iași, care va funcționa în cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO). Anunțul a fost făcut de managerul institutului, ec. Mirela Grosu, care a precizat că scopul acestei investiții este diagnosticarea precoce a pacienților cu afecțiuni oncologice, ceea ce va crește semnificativ eficiența tratamentului și șansele de vindecare.

Conducerea IRO a precizat că noul centru va funcționa într-o clădire nouă, ce urmează să se construiască pe un teren primit în comodat pe o perioadă de 49 de ani, de la Consiliul Județean Iași, iar lucrările se vor finaliza în 12 luni de la primirea ordinului de începere a lucrărilor. Clădirea va avea demisol, parter și patru etaje, iar suprafața totală a terenului pus la dispoziție este de 1.385 de metri pătrați. În ceea ce privește costurile necesare, managerul IRO Iași a precizat că investiția totală este de aproape 30 de milioane de lei, incluzând aici  construcția și dotarea noului centru.

Cea mai mare parte din suma necesară, respectiv 23 de milioane de lei, va fi alocată de Compania Națională de Investiții. Acesta este costul total al lucrărilor de construcție, urmând ca diferența de 7 milioane de lei, pentru dotarea noului centru, să fie asigurată din fonduri proprii și din fonduri alocate de Ministerul Sănătății.

 

Dr Gabriel Dimofte

Inițiativa înființării centrului a apărut în cursul anului 2015, managerul IRO precizând că specialiștii institutului acordă o importanță deosebită activității de screening, reclamând încă de pe atunci că spațiul pe care îl au la dispoziție în acest sens este insuficient. Demersurile s-au derulat pe parcursul ultimilor patru ani, iar săptămâna trecută a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, de către Compania Națională de Investiții.

Directorul medical al IRO Iași, dr. Gabriel Dimofte, a precizat că „oportunitatea construirii acestui centru se bazează pe faptul că screening-ul periodic este important în diagnosticul bolii în stadii incipiente, dar şi în prevenţia anumitor boli. Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologică se adresează populaţiei fără simptomatologie, în vederea diagnosticării precoce a unor tumori şi nu va primi pacienţi care se prezintă într-o fază acută a unei boli deja diagnosticate, în urgenţă. Nu va avea linii de gardă şi nici cameră de gardă. Centrul de screening nu este pentru pacienţi, ci este pentru oameni sănătoşi. Este dorinţa noastră de a ieşi în întâmpinarea populaţiei care are nevoie să înţeleagă că trebuie să îşi facă un control periodic, pentru ca astfel să depistăm cancerul în faze precoce, situaţii în care vindecarea este foarte probabilă. Centrul va avea o platformă mare de diagnostic şi va permite cu adevărat să se desfăşoare programe de screening pentru prima oară la noi, în Iaşi”.

 

Acesta a adăugat că, după darea în folosință a centrului de screening, pacienții care vor fi depistați cu simptomatologie oncologică vor fi îndrumați, pentru tratament medical și chirurgical de specialitate, către secțiile IRO.

Medicul vorbit și despre importanța screeningului oncologic, declarând că „foarte multe persoane vin la institut pentru diagnostic, în general. Noi am avut campaniile noastre de screening, dar este nevoie de un screening planificat, în care oamenii să fie invitaţi la screening pentru a putea face un diagnostic precoce cu adevărat. La acest moment, pacienţii se adresează Institutului Regional de Oncologie pentru că noi am derulat patru programe de screening într-o formă artizanală, pentru că am încercat împreună cu Casa de Asigurări să facem aceste programe şi să asigurăm consultaţii de specialitate dar numărul celor care ar trebui să vină la control este imens. Practic, orice persoană de 30 de ani beneficiază într-o formă sau alta de screening”.

IRO Iași este singura unitate medicală de profil din regiunea Moldovei și acordă asistență medicală specializată pentru aproximativ 4 milioane de locuitori din regiunea Nord – Est și nu numai, având în evidenţă, tratament şi monitorizare 12.632 de pacienţi, numărul acestora fiind în continuă creștere. În prezent, consultațiile acordate în regim ambulatoriu din toate cele 11 specialități medicale și chirurgicale ale institutului se desfășoară la parterul acestuia, spațiile fiind supraaglomerate (aprox. 360 pacienți zilnic)

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*