Institutul Regional de Oncologie de la Iași demarează un proiect de cercetate în domeniul nanomedicinei

14 mai 2021 | 0 comentarii |

Unitatea medicală va beneficia de o finanțare de 2,5 milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru acest proiect, considerat unul dintre cele mai importante la nivel european.

 

Institutul Regional de Oncologie din Iași, (IRO) va desfășura, în perioada următoare, cel mai amplu proiect de dezvoltare a cercetării în nanomedicină din România, beneficiind o finanțare europeană în valoare de 2,5 de milioane de euro alocată prin intermediul centrului de cercetare Transcend. Proiectul se numește „Creşterea şi consolidarea excelenţei în cercetarea biomedicală interdisciplinară în centrul de cercetare Transcend” și este considerat totodată unul din cele mai importante proiecte europene de cercetare şi inovare.

Cea mai mare parte a fondurilor care vor fi alocate va fi canalizată către formarea și instruirea unei echipe de specialiști la nivelul institutului, care va participa și la schimburi de experiență cu specialiști din alte centre similare. Echipa  va fi condusă de un cercetător ştiinţific şi manager al activităţii de cercetare, cu rezultate recunoscute la nivel internaţional în domeniul nanomedicinei. Misiunea acestuia este de a implementa modificările structurale necesare în Transcend, astfel încât, după finalizarea proiectului, centrul să devină un reper în cercetarea nanobiomedicală, atât la nivel naţional, cât şi european.

 

Prof. Radu Iliescu

Unul dintre coordonatorii proiectului, profesorul de farmacologie Radu Iliescu, din cadrul UMF Iași, a declarat despre acest program că reprezintă „o modificare de paradigmă în finanţarea cercetării, cu siguranţă a celei din România, dar chiar şi la nivel european. Este un proiect extraordinar de competitiv, ce are ca scop să aducem un cercetător de renume care să implementeze domeniul său de cercetare, cu ariile personale de cercetare. Transcend funcţionează de mai bine de şapte ani, este productiv în cercetarea în oncologie, biologie celulară şi moleculară. Direcţia acestui proiect este implementarea nanomedicinei, nanotehnologiilor, cu scop diagnostic şi terapeutic în cancer, dar şi alte patologii”.

Acesta a adăugat că echipa de cercetători ştiinţifici cuprinde cadre formate în diverse discipline medicale, biologice şi chimice, marea majoritate având experienţă internaţională.

 

Prof. dr. Gabriel Dimofte

La rândul său, prof. dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO Iași spune ca acest proiect este un prim pas în demersul de înființare a unui centru de nanomedicină la nivelul institutului. „Va fi un centru în care specialiştii vor fi direct implicaţi să facă cercetare translaţională, adică să aibă direct implicaţii pentru viitorul pacienţilor noştri şi pentru viitorul pacienţilor oncologici, în general, dar nu neapărat legat numai de medicină sau numai de oncologie, ci poate să privească şi un spectru mai larg din cercetarea fundamentală şi translaţională. Este un proiect care, sperăm ca în viitorul apropiat, să poată genera nanoparticule cu scop terapeutic sau diagnostic care să îi ajute pe pacienţii noştri să trăiască mai mult, să trăiască mai bine şi să aibă o calitate mai bună a vieţii”, a declarat acesta.

Nu în ultimul rând, managerul institutului, Mirela Grosu, spune că institutul derulează deja 13 proiecte finanțate din fonduri nerambursabile. „Încă de la înfiinţarea IRO încercăm să atragem fonduri pentru dezvoltare din diverse surse. În principal, ne-am axat pe fonduri europene. În prezent avem 13 proiecte cu fonduri nerambursabile în curs implementare și suntem mândri de ceea ce facem, pentru că în oncologie niciodată nu poţi să spui că ai de toate”, a mai precizat managerul institutului.

 


Adaugati un comentariu


 

*