Maratoanele de vaccinare își diversifică oferta de servicii medicale

În acest week-end sunt programate mai multe astfel de evenimente în centrele universitare din țară și se așteaptă noi recorduri ale numărului de persoane vaccinate zilnic.

 

După ce Timișoara a dat startul maratoanelor de vaccinare, iar ulterior, la București a fost depășit pragul de 20.000 de persoane vaccinate la un astfel de eveniment, acest sfârșit de săptămână va fi marcat de o nouă premieră în campania de vaccinare. Va fi primul week-end în care se vor desfășura cinci maratoane de vaccinare simultan, iar în cadrul a două dintre acestea vor fi oferite, pentru prima dată, și alte servicii medicale cu ocazia administrării vaccinului. Patru dintre maratoane debutează azi la Timișoara, Cluj, Iași și Târgu Mureș cu implicarea universităților de Medicină și Farmacie de aici și a autorităților locale.

Cel de-al cincilea începe tot azi, însă va avea  anumite particularități care îl fac puțin diferit față de celelalte. Evenimentul, organizat de Universitatea Ovidius, va fi primul dedicat tinerilor, care vor beneficia de un flux dedicat în cadrul Pavilionului Expozițional din Constanța, cel mai mare centru de vaccinare din oraș. „Acțiunea se adresează studenților români și străini din cadrul universității noastre și celor din celelalte universități constănțene, elevilor din licee, cu vârsta mai mare de 16 ani, și familiilor acestora, dar și cadrelor didactice din toate unitățile de învățământ. De asemenea, în cadrul maratonului va avea loc un webinar, creditat EMC, ce va oferi informații despre vaccinare și se va desfășura atât în limba română, cât și în engleză, fiind adresat cadrelor medicale”, a precizat coordonatorul evenimentului, conf. univ. dr. Irina Dumitru, din cadrul Facultății de Medicină a universității constănțene.

 

În paralel, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, Instituţia Prefectului Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa, Consiliul Judeţean şi Asociaţia Română pentru Boli Hepatice vor organiza mâine propriul maraton, care va avea loc de această dată pe promenada Cazinoului, între orele 10.00 și 18.00. Particularitatea aparte a evenimentului este dată de faptul că în cadrul său vor fi oferite și alte servicii medicale, în afară de vaccinarea propriu-zisă. Astfel, cei care vor veni să se vaccineze pe faleza de la malul mării vor beneficia gratuit şi de testare pentru virusul hepatitei C.

Evenimentul îşi propune să vină şi în sprijinul pacienţilor cu hepatita C încă nediagnosticaţi, diminuând astfel povara pe care această afecţiune o reprezintă pentru pacienţi şi societate, prin testare-diagnostic-tratament antiviral-vindecare. Testarea se va realiza cu teste rapide de diagnostic, iar imunizarea se va face cu vaccinul Pfizer şi va fi asigurată de o echipă mobilă de la cel mai mare centru de vaccinare din judeţ – cel de la Pavilionul Expoziţional Constanţa” au transmis organizatorii.

 

Totodată, în week-end va avea loc și etapa a doua a maratonului de vaccinare de la Timișoara, la trei săptămâni după ce aici s-a dat startul evenimentelor de acest gen din țară, la inițiativa medicului ATI Dorel Săndesc, care a beneficiat de sprijinul autorităților locale și al UMF Timișoara. Cei care s-au vaccinat la prima ediție pot veni acum să își facă rapelul, însă evenimentul este deschis oricui dorește să se vaccineze.

Dr. Dorel Săndesc a anunțat că, la această ediție se va administra și vaccinul de la Johnson & Johnson, persoanelor care nu s-au vaccinat încă și care nu vor mai avea nevoie de rapel. Nu în ultimul rând, cei care vor veni să se vaccineze vor beneficia gratuit de un screening al stării de sănătate. „A doua ediţie a Maratonului Vaccinării de la Timişoara, proiect care a dat tonul unor acţiuni similare la nivel naţional, vine, pe lângă rapelul asigurat celor vaccinaţi cu prima doză de Pfizer, cu două noutăţi, şi anume, vaccinarea cu Johnson&Johnson pentru cei nevaccinaţi încă – vaccin care necesită o singură doză, fiind singurul care asigură sinteza optimă de vaccin după o doză – precum şi un screening al stării de sănătate a populaţiei, în premieră naţională, în cadrul unui maraton al vaccinării, prin efectuarea de teste de depistare a unor patologii cronice la persoanele cu factori de risc”, a declarat dr. Dorel Săndesc.

Punând la socoteală și maratoanele de vaccinare de la Iași, Cluj, Târgu Mureș și Constanța este de așteptat ca în acest week-end si fie depășit recordul anterior, de peste 110.000 de persoane vaccinate în 24 de ore.

 


Adaugati un comentariu


 

*