Ziua Mondială a Sănătății 2023. Mulțumim profesioniștilor din domeniul medical! La mulți ani!

7 aprilie 2023 | 0 comentarii |

Anul acesta, prin mesajul „Sănătate pentru toți”, OMS transmite că atenția trebuie îndreptată către toți oamenii și către toate aspectele care contribuie la o stare bună de sănătate, la nivel local, regional și global.

 

În fiecare an, la data de 7 aprilie, în întreaga lume este celebrată Ziua Mondială a Sănătăţii. Este un bun prilej pentru a ne îndrepta atenția către cel mai important aspect al existenței noastre și pentru a ne implica împreună cu profesioniștii din domeniul medical în activități care contribuie la o stare de sănătate mai bună a tuturor.

Anul acesta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), organizație internațională care stabilește standardele pentru sănătatea globală, celebrează 75 de ani de la înființare, iar cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății cere guvernelor din întreaga lume să-și îndrepte atenția către toți oamenii, către toate categoriile de vârstă și către toate aspectele care contribuie la o stare de sănătate mai bună și promovează mesajul „SĂNĂTATE PENTRU TOȚI’’.

Totodată, Ziua Mondială a Sănătății reprezintă o oportunitate pentru a privi retrospectiv la succesele din domeniul sănătății publice, care au avut ca rezultate îmbunătățirea calității vieții în ultimele șapte decenii și de a motiva acțiunile privind abordarea provocărilor de astăzi și de mâine.

 

Dar… ce este sănătatea?

 

Dr Loti Popescu

Ne spune medicul Loti Popescu, specialist sănătate publică, Master European Promovarea Sănătății si Educație pentru Sănătate și coordonator al Departamentului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău.

În mod normal, constientizarea ideii de sănătate ar trebui să ne facă să celebrăm sănătatea în fiecare zi. Fără sănătate nu putem vorbi despre o viață de calitate. Există un slogan in acest sens care ne indeamnă «Să dăm viață anilor și ani vieții!»

Sănătatea ar trebui sa fie nu doar un obiectiv, nu doar o definiție, ci o preocupare de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. Sănătatea se construiește încă din pântecele mamei și se întreține în fiecare zi. Comportamentele noastre zilnice, deciziile, alegerile din fiecare clipă ne construiesc sănătatea. În fiecare zi alegem ce hrănim prin tot ceea ce facem: SĂNĂTATEA sau boala”, spune medicul.

 

Sănătatea și asistența medicală primară 

 

„Conform OMS, prin intermediul asistenței medicale primare este posibilă acoperirea a 90% dintre intervențiile esențiale pentru sănătate și atingerea a 75% din beneficiile previzionate în materie de sănătate.

Extinderea intervențiilor de asistență medicală primară în țările cu venituri mici și medii ar putea salva 60 de milioane de vieți și ar putea crește speranța medie de viață cu 3,7 ani până în anul 2030.

Asistența medicală primară este asigurată de medicii de familie și asistenții medicali din CMI-uri. La nivelul județului Buzău există 180 medici de familie și un număr aproape dublu de asistenți medicali implicați în prima linie a serviciilor de sănătate.

Serviciile medicale primare au o componentă preventivă, una curativă (de tratament) și una de recuperare. La nivelul CMI-urilor, medicii de familie sunt adevărate «noduri de cale ferată», servicii cheie pentru bunul mers al sistemului medical. Medicul de familie și asistentul medical de la nivelul CMI fac prevenție, tratează și fac recuperare”, afirmă dr. Loti Popescu.

 

Câteva date statistice

 

Pentru că formația sa profesional este aceea deom de prevenție”, dr. Loti Popescu a amintit succint despre boală, dar numai „pentru a trece în revistă câteva date statistice ale ultimilor ani, în ceea ce privește bolile cronice înregistrate la cabinetul medicului de familie și nu numai, în județul Buzău.

În ceea ce privește tumorile, bolnavii rămași în evidență sunt cca 5000-5500, iar cazurile noi înregistrate anual, cca 700-900.

Anemiile rămase în evidență sunt cca 3000-4000, iar cazurile noi 450 (în 2020) – 718 (2022).

Cazurile de diabet zaharat sunt în creștere și ele, 16000-17000 fiind numărul cazurilor ramase în evidență, iar cazurile noi 1346 (2020) – 1609 (2022).

De asemenea, o incidență crescută o au și cazurile de obezitate, hipertensiune arterială, boli cerebro-vasculare, boli neurodegenerative (Alzheimer).

Cu siguranță, statisticile oferă niște date reci, dar atunci când este vorba despre tine sau despre cineva din familia ta, un prieten, lucrurile stau cu totul altfel…

 

Prevenție. Stil de viață sănătos. Control periodic

 

„O privire critică asupra acestor date ne determină să accentuăm nevoia de prevenție a acestor afecțiuni cronice. Și cum să prevenim altfel decât printr-un stil de viață sănătos? Atenție la cum respirăm, la ce, cât și cum mâncăm, la activitatea fizică, la igienă, la poluare, atenție la gândurile noastre, la gestionarea emoțiilor, stresului și preocuparea pentru toate dimensiunile stării de sănătate.

Nu în ultimul rând, controlul medical periodic ajută prevenția prin diagnosticarea precoce și intervenția în timp util.

Stilul de viață sănătos este la îndemâna fiecăruia dintre noi, iar asistența medicală primară ne ajută, prin accesul la serviciile medicale, să ne păstrăm sănătatea. Verificarea greutății corporale, a tensiunii arteriale, a glicemiei sunt doar câteva dintre exemplele de parametri de verificat periodic, pentru a ne menține sănătatea.

Echipa om sănătos/ pacient – medic de familie este echipa câștigătoare în acest sens”, concluzionează specialistul DSP Buzău.

 

Mesajul ministrului Sănătății

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) evidențiază, în fiecare an, o temă de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare, iar pentru anul 2023 promovează mesajul Sănătate pentru toți– subliniind astfel că sănăttea este importantă pentru toți oamenii planetei, iar entru a crește gradul de conștientizare asupra importanței menținerii sănătății este necesară o mai bună înțelegere a problemelor de sănătate, venind în sprijinul comunităților de la nivel local și internațional pentru implicarea în acțiuni care să aibă drept rezultat îmbunătățirea stării de sănătate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, că pentru a se putea îndeplini obiecțivele mesajului din acest an a Zilei MOndiale a Sănătății „şi în ţara noastră, avem nevoie de câteva lucruri. În primul rând, avem nevoie de un personal medical suficient, bine pregătit care poate să răspundă într-un mod profesionist şi empatic nevoilor pacienţilor. Avem nevoie de investiţii în sănătate, în spitale, în ambulatorii de specialitate, în cabinetele medicilor de familie. De asemenea, mai avem nevoie de ceva: avem nevoie de încrederea populaţiei în sistemul de sănătate”.

 

Promisiuni și urări de bine

 

Pentru ca „Sănătatea pentru toți” să devină realitate este nevoie de „asigurarea accesului oamenilor și comunităților la servicii de sănătate de înaltă calitate, astfel încât să poată avea grijă de propria lor sănătate și de cea a familiilor lor; profesioniști din domeniul sănătății care să ofere îngrijiri de calitate, centrate pe oameni; factori de decizie politică angajați să investească în acoperirea universală cu servicii de sănătate”, transmite, la rândul său, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Ministrul Alexandru Rafila spune că echipa Ministerului Sănătății face tot posibilul ca aceste obiective să devină realitate și încearcă „din toate puterile” să-și facă „datoria”. în acest scop „am început un proces la Ministerul Sănătății, în anul 2022. Îl vom continua şi vă asigur că în anii următori veţi vedea rezultatele activităţii echipei de la Ministerul Sănătăţii, dar cel mai important lucru este să vedeţi rezultatele în teren, atunci când solicitaţi servicii medicale, atunci când personalul medical răspunde necesităţilor dumneavoastră”, a punctat ministrul, care a transmis cadrelor medicale și tuturor românilor urări de bine și Sărbători Pascale fericite, multă sănătate și prosperitate în activitate.

 

Spitale decorate de Președintele României

 

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, Președintele României, Klaus Iohannis, a decorat mai multe spitale, în semn de apreciere pentru contribuția avută, de-a lungul timpului, în exercitarea actului medical, precum şi în dezvoltarea profesională a cadrelor medicale.

Astfel, șeful statului a conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofiţer Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” Bucureşti, Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofiţer Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” Bucureşti , Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofiţer Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” Bucureşti, Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus, precum și Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Comandor Institutului Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon” Bucureşti.

 

Folosim și noi acest prilej pentru a le mulțumi tuturor celor care au grijă de sănătatea noastră și le urăm „La mulți ani cu sănătate!”

 

 


Adaugati un comentariu


 

*