Ziua Mondială a Sănătății 2024. La mulți ani, profesioniștilor care au grijă de sănătatea noastră!

7 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Tema de anul acesta – „Sănătatea mea, dreptul meu” -, susține dreptul la servicii de sănătate de calitate a fiecărei persoane din lume, atrăgând atenția cu privire la sănătatea milioanelor de oameni pusă în pericol de numeroasele conflicte la nivel mondial.

 

În fiecare an, pe data de 7 aprilie, întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, prilej pentru ca fiecare om să-și îndrepte atenția către cel mai important aspect al existenței și pentru a le mulțumi profesioniștilor din domeniul medical pentru felul în care contribuie la starea de sănătate mai bună a tuturor.

Anul acesta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care stabilește standardele pentru sănătatea globală, transmite, de Ziua Mondială a Sănătății, prin mesajul „Sănătatea mea, dreptul meu’’, că fiecare persoană din lume are dreptul la servicii de sănătate de calitate și atrage atenția că „bolile şi dezastrele sunt principalele cauze de deces şi invaliditate. Conflictele devastează vieţi, provocând moarte, durere, foame şi suferinţă psihologică. Arderea combustibililor fosili provoacă simultan criza climatică şi ne ia dreptul de a respira aer curat, poluarea aerului din interior şi exterior costând o viaţă la fiecare 5 secunde”, așa cum se arată în mesajul aniversar de pe pagina OMS.

Ziua Mondială a Sănătății reprezintă, totodată, oportunitatea de a privi retrospectiv la succesele din domeniul sănătății, care au avut ca rezultate îmbunătățirea calității vieții în ultimii peste șaptezeci de ani și de a motiva acțiunile privind abordarea provocărilor de astăzi și de mâine.

 

Ce este sănătatea?

 

Dr Loti Popescu

Dr. Loti Popescu, specialist sănătate publică, Master European Promovarea Sănătății si Educație pentru Sănătate, coordonator al Departamentului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău, subliniază că „în acest an, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate, Ziua Mondială a Sănătății, prin tema «Sănătatea mea, dreptul meu», susține dreptul tuturor oamenilor, de pretutindeni, de a avea acces la servicii de sănătate de calitate, educație și informare, precum și la apă potabilă sigură, aer curat, alimentație corespunzătoare, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu, precum și dreptul de a nu fi discriminat. O abordare a sănătăţii bazată pe drepturile omului are rolul de a sprijini dezvoltarea durabilă prin abordarea inegalităților, a practicilor discriminatorii și a relațiilor de putere, care sunt adesea generatoare de lipsă de echitate. Toți oamenii au dreptul la condiții de viață care să favorizeze sănătatea, la îngrijiri de sănătate care să vină în întâmpinarea nevoilor lor și la tratament demn atunci când accesează serviciilede sănătate”, transmite medicul.

 

Mesajul ministrului Sănătății

 

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, ministrul Alexandru Rafila a transmis românilor că „în ziua internaţională dedicată sănătăţii trebuie să reflectăm la modul în care acţionăm, pentru ca valoarea cea mai de preţ, sănătatea proprie şi a celor dragi să fie apărată şi îmbunătăţită! Într-o lume în continuă schimbare, în care provocările la adresa sănătăţii sunt tot mai complexe, este esenţial să ne concentrăm eforturile în direcţia accesului mai bun la servicii medicale de calitate”, a scris Alexandru Rafila, pe Facebook.

Reamintind că prevenţia e cea mai bună strategie în lupta împotriva bolilor, ministrul i-a îndemnat pe români să-şi asume un rol activ în îngrijirea propriei sănătăţi şi să o promoveze prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat. Prevenţia rămâne cea mai bună strategie în lupta împotriva bolilor, iar educaţia în domeniul sănătăţii este cheia pentru o viaţă lungă şi sănătoasă. Împreună avem responsabilitatea de a construi un sistem de sănătate solid, care să răspundă aşteptărilor marii majorităţi a populaţiei. Ministerul Sănătăţii investeşte masiv în infrastructura medicală, în digitalizare şi în formarea profesională a personalului medical. Sărbătorind Ziua Sănătăţii ne reafirmăm angajamentul pentru o comunitate în care sănătatea şi bunăstarea fiecărui individ să fie respectate şi protejate”, a punctat Rafila. 

 

Mesaj de recunoștință din partea Colegiului Medicilor 

 

În fiecare an, pe 7 aprilie, sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, prilej cu care ne reamintim despre importanța sănătății pentru fiecare dintre noi și pentru întreaga societate și să reflectăm asupra contribuției noastre în promovarea și menținerea stării de sănătate a populației, transmite Colegiul Medicilor din România (CMR).

„În aceste vremuri excepționale, ne-am confruntat cu provocări fără precedent și am văzut eforturile profesioniștilor din domeniul sănătății, care își dedică viața pentru a-și proteja și îngriji pacienții. Ne-am unit forțele, am demonstrat solidaritate și am arătat că suntem un pilon al societății. Colegiul Medicilor din România își exprimă recunoștința față de toți profesioniștii din domeniul sănătății, pentru devotamentul lor și pentru sacrificiile pe care le fac zi de zi. În această Zi Mondială a Sănătății, ne reafirmăm angajamentul față de promovarea unei îngrijiri medicale de înaltă calitate, accesibilă pentru toți, și față de dezvoltarea continuă a sistemului nostru de sănătate”, afirmă președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu.

 

CMSR subliniază nevoia de soluții mai bune pentru sănătatea orală

 

Ziua Mondială a Sănătăţii este dedicată în egală măsură celor care tratează şi celor trataţi, o echipă aflată în permanenţă în căutarea celor mai bune şi potrivite soluţii pentru sănătatea noastră, a tuturor. Sănătatea orală este o componentă esenţială, care trebuie integrată în politicile publice specifice acestui domeniu. Pentru medicii stomatologi din România, provocarea de a fi în permanenţă alături de pacienţi este de natură să ne determine să încurajăm parteneriatele cu autorităţile publice şi toate categoriile de actori relevanţi. Studiul pilot lansat la nivel naţional, în prezenţa dlui ministru al Sănătăţii, reprezentanţilor Parlamentului, OMS şi a celor din industria de specialitate, presă şi societate civilă este un pas concret, care vine în sprijinul înţelegerii problemelor reale de sănătate orală cu care se confruntă românii. Colegiul Medicilor Stomatologi din România va continua să ofere întreaga sa expertiză şi capacitate instituţională pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate publică oferite în ţara noastră”, a transmis dr. Florin Lăzărescu, preşedinte CMSR, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

 

Spitale decorate de Președintele României

 

Șeful statului transmite la rândul său că „fiecare dintre noi joacă un rol în garantarea dreptului la sănătate” și „fie că suntem factori de decizie, profesioniști din domeniul sănătății sau membri ai societății civile, avem datoria de a milita pentru sisteme de sănătate echitabile, care să nu lase pe nimeni în urmă”.

De Ziua Mondială a Sănătății 2024, președintele Klaus Iohannis, a decorat mai multe spitale, în semn de apreciere pentru contribuția avută în exercitarea actului medical şi în dezvoltarea profesională a cadrelor medicale:

• Ordinul „Meritul Sanitar în grad de Comandor a fost atribuit Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalului Clinic de Urgență București și Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie;

• Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofiţer a ajuns anul acesta la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara;

• Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler a fost conferit Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu-Severin, Județul Mehedinți, Spitalului „Dr. C. T. Spârchez” – Spitalul Orășenesc Zărnești și Spitalului Orășenesc Beclean.

 

De Ziua Mondială a Sănătății, Redacția „Sănătatea Buzoiană” le mulțumește celor care au grijă de sănătatea noastră și le urează „La mulți ani cu sănătate!”

 

 


Adaugati un comentariu


 

*