Sănătate curată în Ținutul Buzăului. Elevii școlilor asociate UNESCO, implicați în protejarea biodiversității

5 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Cu sprijinul Consiliului Județean Buzău, elevii celor trei Școli asociate UNESCO din județ au vizitat, vineri, mai multe obiective din Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzaului” și au conștientizat cât de prețioase sunt aceste comori.

 

Geoparcul „Ținutul Buzăului”, al doilea Geoparc Internațional UNESCO din România, recunoscut drept teritoriu cu resurse naturale şi culturale de importanţă internațională, a devenit un magnet pentru turiștii din țară și din straăinătate, dornici să descopere unicitatea zonei și obiective importante precum Vulcanii noroioși, Trovanții de la Ulmet, domurile de sare, focurile vii, așezările rupestre sau chihlimbarul de la Colți, să exploreze tainele naturii și ale Pământului, misterele istoriei și farmecul culturii locale, dar și să experimenteze un stil de viață simplu, în inima naturii.

Promovat la târgurile naționale și internaționale de turism, dar și de cunoscuți influenceri naționali și internaționali care au fost impresionați de această zonă în care încă există natura salbatică, de această oază de sănătate, de aer curat și de tradiții nealterate.

 

Dornici de aventură și de cunoaștere, elevii celor trei școli asociate UNESCO din județul Buzău au mers, vineri, alături de profesorii lor și de reprezentanți ai Consiliului Județean Buzău și ai Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului”, să descopere minunățiile din Geoparc.

„Acțiunea a avut ca scop conștientizarea și responsabilizarea tinerilor asupra păstrării și conservării patrimoniului geologic. S-a vizitat cel mai nou traseu marcat din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului către geositul cu trovanți «Ciupercile de Piatră» de la Odăile; s-au plantat copaci la punctele de belvedere amenajate recent pe acest traseu, iar reprezentanții Fundației Pădurea de Mâine au povestit copiilor despre beneficiile împăduririi și modul în care se plantează corect. Elevii au vizitat obiectivele turistice Casa Memorială «Vasile Voiculescu» și Colecția vizitabilă «Muzeul Formelor»”, a transmis președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, încântat de interesul pe care tânăra generație îl manifestă față de păstrarea și promovarea valorilor naturale și tradiționale ale județului.

În comuna Odăile, elevii din școlile UNESCO din municipiul Buzău și din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului au participat la o activitate de plantare a pomilor, dar și la activităti educaționale pe care le-am organizat împreună cu partenerii de la Consiliul Județean Buzău. Vizitele de pe traseu, cea de la Casa Memorială «Vasile Voiculescu» din Pârscov și cea de la «Muzeul Formelor» – «The Museum of Shapes», au adus un plus de valoare acestei zile, prin marcarea importanței valorilor culturale și geologice ale unui Geoparc. Sub îndrumarea Fundației «Pădurea de Mâine», a profesorilor și a autorităților locale, tinerii au fost implicați într-o experiență practică și educativă, legată de importanța valorilor locale și a protejării mediului. Împreună am discutat despre alunecări de teren și am contribuit la eforturile de contracarare a acestora, prin plantarea de copaci în zone golașe, cu risc de alunecare”, au precizat, la rândul lor, reprezentanții Asociației „Ținutul Buzăului”.

 

Subliniind că „pădurile sunt plămânii lumii”, cele trei școli UNESCO din județ spun că au plănuit o acțiune de reîmpădurire, din grijă pentru lume, alături Consiliul Județean Buzău și Asociația „Ținutul Buzăului”. „Pentru început am vizitat Casa Memorială «Vasile Voiculescu» de la Pîrscov, unde doamna muzeograf ne-a încântat cu informații inedite din viața marelui poet. Am vizitat apoi «Muzeul Formelor» de la Bozioru unde Concrețel și prietenii săi ne-au spus povești despre trovanți. Elevii și profesorii de la Odăile ne-au primit cu brațele deschise. Acolo am descoperit că 4 profesori au fost elevii școlii noastre. Cristina Partal (Consiliul Județean Buzău) și Irina Țîrdea (Asociația Ținutul Buzăului) au povestit despre importanța faptului că Ținutul Buzăului a fost declarat Geoparc UNESCO. Iar reprezentanții Asociației Pădurea de mâine au vorbit despre importanța pădurii și despre modalitatea corectă de a planta un copac. Și am plantat. Apoi am pornit pe cărări de munte, pe cel mai nou traseu marcat în zonă spre «Ciupercile» de la Odăile, un impresionant obiectiv geologic. Și am încheiat vizita la biserica din sat, construită în 1854, un adevărat monument arhitectonic”, au stransmis elevii și profesorii Colegiului Economic „Regele Mihai I”, mulțumindu-le celor care i-au ajutat în acest demers.

„Iată doar un crâmpei din ce poate face UNESCO pentru un teritoriu: insuflarea unui sentiment de mândrie locală pentru oamenii unei comune din inima Buzăului. Ei au avut ocazia să își prezinte școala, biserica din sat și cel mai nou traseu turistic marcat, «Ciupercile de piatră» de la Odăile. A fost prilej de socializare, dialog și educație outdoor pentru elevii celor 3 școli asociate UNESCO, de creștere a respectului pentru geodiversitate și biodiversitate și promovarea legăturii dintre ele, de stimulare a dezvoltării geoturismului, contribuind astfel la creșterea veniturilor pentru comunitatea locală, crearea de noi locuri de muncă, păstrarea sau întoarcerea tinerilor acasă. Noi am avut doar o scurtă activitate de 1 zi în Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului, dar astfel de lucruri le poate face oricine, pentru «ai lui». Fiecare dintre noi putem contribui la reconectarea Omului cu Pământul, planeta ce îi este casă de peste 4 milioane de ani”, a transmis Cristina Partal, membru Rețeaua europeană a Geoparcurilor, președinte filiala Buzău a Asociației Naționale de Turism Rural și Ecologic (ANTREC).

Activitatea a fost organizată de Consiliul Județean Buzău împreună cu Asociația „Ținutul Buzăului”, Primăria Odăile, Fundația „Pădurea de Mâine” și școlile asociate UNESCO din județ – Colegiul Economic „Regele Mihai I” – Școală Ambasador a Parlamentului European, Liceul Tehnic Buzău și Școala Gimnazială Odăile.

 

Sursă foto: Consiliul Judetean Buzău/ Cristina Partal/ Colegiul Economic Buzău

 


Adaugati un comentariu


 

*