O experiență fine dining a încheiat „Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului”

30 iunie 2022 | 0 comentarii |

Alături de chef Liviu Lambrino, cei 10 exporatori de conținut au susținut la Gura Teghii ultima probă din concurs. Câștigătorii vor fi anunțați însă în luna septembrie, odată cu lansarea seriei video „Treasure Games in the Park”, pe canalul de YouTube Cronicari Digitali.

 

Primul reality show în Social Media din România – „Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului” s-a încheiat după o întrecere pe Via ferrata, la Gura Teghii, comună de munte din nordul județului Buzău, situată pe valea râului Bâsca Rozilei, la poalele Penteleului. Un traseu unic, care poate fi descoperit într-un mod spectaculos, la GreenAdventureRomania, în satul Varlaam. Cei 10 concurenți au avut parte de adrenalină, emoții, o priveliște spectaculoasă și o experiență inedită pe traseul via ferrata. „Este singura ferrata din România care permite, legat, o escaladă de 130 de metri, cu o coborâre pe tiroliană, pe 300 pe metri distanță”, spun aceștia.

Un membru al echipei a escaladat 60 de metri de peretele de stâncă, apoi a coboât cu tiroliana, fiind surprins în acțiune de partener. „Locul e magic și pentru că, de 10 ani de când bucureștenii Cătălin și Emilia Câmpeanu au legat pasiunea pentru natură cu antreprenoriatul, cei care ajung aici au parte de un mix unic între relaxare în natură (corturi echipate ca niște căsuțe, hamace prin pădure etc) și adrenalină. Rafting, caiac, drumeții și escalade”, subliniază cronicarii digitali.

 

Chef Liviu Lambrino (Foto Cristian Dandes)

După cinci zile pline de explorări ale unor locuri fascinante din România, întâlniri cu artiști și meșteri populari, oameni de legendă și experiențe în satele din Ținutul Buzăului, cei zece creatori de conținut și-au încheiat aventura cu o festivitate de premiere desfășurată la baza Masivul Penteleu, arie protejată din Carpații de Curbură.

Cele 5 echipe aflate în competiție au primit, marți seară, diplomele de participare la primul Reality Show din Social Media, primii trei clasați au primit și medalii. Câștigătorii vor fi anunțați însă în luna septembrie, odată cu lansarea seriei video „Treasure Games in the Park”, pe canalul de YouTube Cronicari Digitali.

Ceremonia a fost urmată de o nouă experiență culinară, pregătită alături de Electrolux, de chef Liviu Lambrino. Seara de fine dining în natură a venit cu un meniu care a cuprins, între altele, conopidă pregătită lent la afumătoare, camembert en croute, prepeliță gătită de două ori, dar și un tiramisu cu frăguțe proaspete, culese din zona muntoasă a Ținutului Buzăului.

 

Cel mai nou Geoparc Internațional UNESCO din România – Ținutul Buzăului a fost vedeta principală în showul gândit de Cronicari Digitali, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău și Asociația Ținutul Buzăului.

Pornind din București, trecând prin municipiul Buzău și ajungând până în zona de nord a județului, pe cursul râului Bâsca Rozilei, concurenții au descoperit peisaje variate, de o frumusețe izbitoare, trecând prin toate formele de relief, de la câmpie la deal și munte.

Pe parcursul a cinci zile, participanții au împărtășit toate descoperirile lor și experiențele trăite în Ținutul Buzăului pe Instagram și pe Facebook, folosind #CronicariDigitali, dar și pe conturile personale, sub formă de stories, urmând ca seria video să fie prezentată în luna septembrie, pe canalul de YouTube Cronicari Digitali, sub forma unui reality show.

 

Cei zece concurenți, grupați în 5 echipe, s-au întâlnit cu meșteșugari, artiști, personalități locale și au luat contact cu tradiții și obiceiuri specifice zonei.

În Mânzălești, Cronicarii Digitali au fost invitați în horă, în propria ogradă de cel mai vârstnic localnic, Gică Baciul, care la cei 100 de ani ai săi a demonstrat dansul tradițional Baba și Uncheșul și a doinit din fluier pentru „Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului”.

Ținutul Buzăului trebuie vizitat pentru toate splendorile pe care le are și, recomandăm turiștilor, chiar încercat, în ritm mai domol, față de cum au făcut-o concurenții, prin activități, relație directă cu localnicii. Așa se pot descoperi locurile în care cărbunii se mai fac încă de casă, în care boii de plug se mai găsesc, oamenii se bucură de ritmul viu dar tihnit al vieții, mâncarea are gust și natura uluiește prin frumusețe. Vă invităm să urmăriți din toamnă pulsul real pe care Cireșarii, Mândruțele, Exploratorii, The Rocks și Documentariștii l-au luat Geoparcului Internațional UNESCO prin ploaie, soare arzător și la lumina unor răsărituri incredibile”, spune Silvia Teodorescu, coordonator Cronicari Digitali.

 

Dincolo de Vulcanii Noroioși, poate cel mai cunoscut punct de atracție din Ținutul Buzăului, concurenții au surprins trovanții de la Bozioru, unde în urmă cu 12 milioane de ani era o deltă preistorică. Despre ei se spune că sunt încărcați de energie, și chiar oferă multă energie oricui se încumetă să-i viziteze. Sunt spectaculoși și oferă o priveliște de vis asupra Ținutului Buzăului.

Așezările rupestre din Aluniș și NucuPeștera lui Dionisie, Peștera lui Iosif, ruinele de la Agaton, Piatra Îngăurită -, toate datând cel mai probabil din Antichitatea Târzie, sunt uimitoare. Pe „Piatra de la Aluniș”, un pergament uriaș, omul a scris cu dalta și ciocanul, de-a lungul timpului, în cel puțin 4 alfabete diferite: chirilic, chrilic vechi, latin și anatolian.

 

Tot la Aluniș, chiar lângă Așezările Rupestre, Geoparcul Ținutul Buzăului are un Centru de Artă „ca în marile orașe ale lumii. Doar că e la sat, într-o casă pitorească, într-o curte verde și frumoasă. Aluniș Art Center găzduiește expoziții temporare de pictură, sculptură și multe alte lucruri. Poți descoperi artiști români și poți participa la multe evenimente: ateliere, prezentări și concerte de muzică”, spun cronicarii digitali.

Valea Slănicului oferă imagini unice în România, în care natura, în decursul a milioane de ani, a creat peisaje spectaculoase. Pe aceste meleaguri, la aproximativ 500 – 600 m altitudine se află Platoul Meledic, situat pe depozite salifere iar, în apropiere, cenușa vulcanilor preistorici a dat naștere unui deosebit monument al naturii: Grunjul” de la Mânzălești.

 

Chihlimbarul de la Colți, celebru în toată lumea, a avut propriul său capitol în „Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului”. Pe vremuri, chihlimbarul era un material considerat la fel de valoros ca aurul. Acum 25 milioane de ani, copaci plini de rășină erau purtați de valurile mării preistorice. Se scufundau pe câmpia abisală, unde erau acoperiți de mâluri și nisipuri. Timpul și-a pus amprenta și rășina s-a pietrificat și s-a transformat în chihlimbar, iar forțele Pământului au fragmentat rocile, astfel încât fundul mării a ajuns să formeze munți și dealuri.

La Colți, unde încă se pot găsi încă pietre colorate căutând cu grijă în albia râurilor, nea’ Ion Ghinea, meșter în prelucrarea chihlimbarului, care nu se dă în lături nici de la lucrul în piatră, nici de la făcutul sobelor de teracotă sau a zidăriei, i-a învățat pe concurenți câteva dintre tainele meseriei sale. Astfel de meșteșuguri, care trăiesc astăzi prin oamenii locului, aduc Ținutului Buzăului unicitatea unei zone demne de statutul – geoparc UNESCO.

 

În cele 18 comune incluse în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, exploratorii de conținut au descoperit că, pe lângă îndeletnicirile moderne care și-au făcut loc, inevitabil, și în viețile oamenilor de la sate, s-au păstrat nealterate numeroase îndeletniciri pe cale a fi pierdute precum olăritul clasic, realizarea opincilor, dărăcitul și torsul lânii, utilizarea fântânilor și transportul  apei cu ciubărul. De toate aceste experiențe au avut parte și cei 10 creatori de conținut care spun că „experiența primului reality show Social Media a fost forță, vorba lui «Blogu’ lu Otravă». Nu poți spune că știi efectiv ceva dacă nu ai făcut, lucru valabil atât pentru concurenți, cât și pentru noi, ca organizatori. Au fost cinci zile de foc, multă tensiune, nervi, oboseală, dar și momente fantastice de fair play, lucru în echipă și pace cu Universul”, așa cum a concluzionat Silvia Teodorescu, coordonator Cronicari Digitali.

 

Cei zece creatori care au atras alături de ei în „Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului” comunități de sute de mii de urmăritori au fost:

DOCUMENTARIȘTII Ana Rubeli (@aiciastat) & Radu Niță (@radu.nita),

EXPLORATORII: Ana Dumitru (@anadumitru_) & Dan Posea (@posedan),

CIREȘARII: Otrava (@bloguluotrava) & Cristi Dandeș (@foodofbucharest),

MÂNDRUȚELE: Emilia Morariu (@morariu.emilia) & Amalia Martiniuc (@amalia.ioana.m);

THE ROCKS – Adi Dan (@adrian.dan.ro) & Cătălin Badiu (@stories_in_two).

Primul reality show în social media din România este prezentat de Toader Păun (@teddypaun).

 

Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului” este organizat de Cronicari Digitali, brandul cultural creat de Zaga Brand și HUMART.

Co-organizatori: Consiliul Județean Buzău și Asociația Ținutul Buzăului.

Parteneri: Raiffeisen Bank România,  Orange România, Electrolux România și Ursus Breweries.

Imaginile spectaculoase au fost suprinse cu ajutorul unor action camera DJI, iar Opel și Peugeot au fost mașinile oficiale, oferite de partenerul de mobilitate TRUST MOTORS.

Aventurile participanților s-au auzit într-un jurnal zilnic la Magic FM.

 

Imaginile au fost puse la dispoziție de Cronicari Digitali

 


Adaugati un comentariu


 

*