Standul Buzăului, magnet pentru vizitatorii Târgului de Turism de la ROMEXPO
În prima zi a fost prezent la eveniment și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care i-a întâmpinat pe vizitatorii veniți să descopere frumusețile și bunătățile din Ținutul Buzăului.
Standul Consiliului Județean Buzău, amenajat la Târgul de Turism al României organizat la ROMEXPO, a fost luat cu asalt, chiar din prima zi, de vizitatorii curioși să descopere ce oferă Buzăul din punct de vedere turistic. Întâmpinați de specialiști, care le-au oferit detalii despre dar și de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, vizitorii s-au bucurat să descopere atracțiile turistice, să vadă virtual cea mai mare piatră de rumanit din lume, care se află în colecția Muzeului de Chihlimbar de la Colți, administrat de Muzeul Județean Buzău, dar și să-și defete papilele gustative cu covrigi și babic de Buzău, cu vinurile produse de Stațiunea de Cercetare Vini-Viticolă Pietroasa și alte produse tradiționale oferite spre degustare, sau să se bucure de dansurile populare din zona Buzăului, prezentate live, de artiștii Centrului de Cultură și Artă.
Iar la plecare au primit, pe lângă pliantele în care sunt descrise obiectivele turistice pe care le pot vizita și impresiile pe care și le-au format despre Ținutul Buzăului și experiențele de care pot avea parte vizitând aceste locuri, cu un suvenir, constând într-o fotografie personalizată.
Impresionat de interesul nesperat de mare manifestat de vizitatori, Petre Emaniol Neagu a transmis că încă din prima zi a evenimentului, a avut bucuria să constate „un început cu zâmbete și voie bună la standul Consiliului Județean Buzău, de la Târgul de Turism al României ROMEXPO. «Descoperă Buzăul» este îndemnul cu care întâmpinăm toți vizitatorii standului nostru, care au fost primiți astăzi cu: holograma celei mai mari pietre de rumanit din lume, realizată cu sprijinul Muzeul Județean Buzău; degustare de vinuri produse de Stațiunea de Cercetare Pietroasa; Laboratorul umblător, prezentat alături de Asociația Ținutul Buzăului; dansuri populare prezentate de dansatorii talentați ai Centrului Județean de Cultură și Artă; covrigi de Buzău; suvenir de la Buzău, personalizat cu ajutorul unei cabine foto. Diversitatea turistică a județului buzău, comorile spirituale ale județului, experiențele culturale și culinare și, nu în ultimul rând, Geoparcul Internațional UNESCO «Ținutul Buzăului», vor stimula cu siguranță dorința de a vizita și a cunoaște județul nostru”.
În cea de-a doua zi a Târgului de Turism de la ROMEXPO, standul Consiliului Județean Buzău a fost „asezonat” cu celebrul babic de Buzău, unul dintre produsele emblematice ale Buzăului, care își așteaptă certificarea europeană pe sistemul de calitate pentru eticheta Indicație Geografică Protejată.
„După ce ieri, vinurile produse de Stațiunea de Cercetare Pietroasa au fost prezentate și degustate la Târgul de Turism al României ROMEXPO, astăzi, Ana Maria Mircea a spus povestea babicului de Buzău, care ar putea deveni, începând din 2024, cel de-al doilea produs buzoian cu denumire și indicație geografică protejată, alături de Cârnații de Pleșcoi. Producătorii locali dau valoare produselor noastre autentice și ne bucurăm să îi avem alături la standul Consiliului Județean Buzău!”, a afirmat Președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Desigur, vizitatorii au putut admira, în continuare, obiectivele turistice cu totul speciale și inedite din Ținutul Buzăului, fenomenele naturale rare și spectaculoase precum Vulcanii Noroioși, Focurile vii, Trovanții de la Ulmet, Lacul Vulturilor etc., o bogăție a naturii în care domină peisajele unice, rezervațiile naturale, speciile protejate.
La fel de atractiv s-a dovedit Standul Consiliului Județean Buzău și în cea de-a treia zi a Târgului de Turism al României ROMEXPO, când privirile vizitatorilor au fost atrase ca un magnet de Laboratorul umblător al Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzaului”, prezentat într-un mod extrem de atractiv.
Nu mai puțin interes a stârnit atelierul de opincărit al Asociației „Zestrea Bisoceană”, unde vizitatorii au avut privilegiul să descopere, împreună cu Aura Cășaru, care împreună cu surorile ei Cristina și Elena a recueprat 100 de ani de istorie și acum oferă celor interesați, în comuna buzoiană Bisoca, o filă de poveste din lumea satului românesc, învățându-i cum se face o pereche de opinci numai bune de purtat.
Nu au lipsit nici degustările produselor tradiționale, oferite de Băcănia Lu’ Nea Ticu și nici pâinea organică ale cărei secrete le cunoaște doar @Sourdough Bread Bz, recunoscută pe piața internațională pentru calitățile și gustul tradițional special pe care îl are.
„Descoperă Buzăul” este, așadar, nu doar un îndemn la drumeție pentru turiști, ci și o provocare pentru iubitorii de natură, de aer curat, de liniște, de frumos și de experiențe inedite, dar și pentru gurmanzi și pentru cei care vor să învețe sau să reînvețe să mănânce sănătos, așa cum o făceau bunicii și străbunicii din zona Buzăului.
Pe toată durata evenimentului, artișitii Centrului Județean de Cultură și Artă au avut misiunea de a anima și încânta publicul cu momente artistice și dansuri tradiționale din zona Buzăului, încercând să sporească astfel dorința și curiozitatea vizitatorilor de a descoperi mai multe despre județul Buzău și să-și dorească să experimenteze conexiunea cu natura și să redescopere bucuria de a trăi momente frumoase în locuri nebănuit de frumoase și de inedite.
Atras de Standul Buzăului a fost și șef Florin Scărlătescu, interesat de oferta turistică, dar mai ales de oferta gastronomică prezentată la târg.
În perioada 15-18 februarie, Consiliul Județean Buzău participă la Târgul de Turism al României, dar și la Târgul Internațional „Tourism&Travel Expo” de la Chișinău, unde Buzăul este prezent în cadrul standului României.
Sursă foto: Petre Eamnuel Neagu / Facebook