Diplomele de asistent medical obţinute înaintea aderării României la UR, recunoscute „automat” în spațiul comunitar
Absolvenții școlilor sanitare din România, care și-au obținut diplomele înainte de 1 ianuarie 2007 și au urmat programul de revalorizare, vor beneficia automat de recunoașterea calificărilor lor, fără a mai fi necesare măsuri compensatorii.
Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) anunță că, începând din această lună, statele membre ale Uniunii Europene vor recunoaşte „automat” diplomele româneşti de asistent medical generalist, obţinute înainte de aderarea României la spațiul comunitar, cu condiția ca aceștia să fi urmat programul de revalorizare, organizat în scopul alinierii la criteriile minime de formare prevăzute de Comisia Europeană.
Potrivit organizației profesionale a asistenților medicali și moașelor din România, Directiva (UE) 2024/505 a Parlamentului European și a Consiliului, din 7 februarie 2024, care aduce modificări semnificative Directivei 2005/36/CE, privind recunoașterea calificărilor profesionale ale asistenților medicali generaliști formați în România, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, la data de 12 februarie și va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Instituțiile Uniunii Europene au modificat legislaţia europeană existentă privind recunoaşterea calificărilor profesionale, astfel încât asistenţii medicali generalişti români care au urmat programul de revalorizare, în perioada 2014 – 2020, să poată dobândi recunoaşterea diplomelor şi certificatelor obţinute în România înainte de data aderării, în orice stat membru UE.
„Publicarea marchează încununarea eforturilor îndelungate de negociere ale Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și a autorităților române în plan european, inițiativa fiind rezultatul colaborării strânse și dialogului constructiv cu autoritățile coordonatoare în plan național – Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării (Centrul național de Recunoaștere a Diplomelor) și Ministerului Afacerilor Externe, cărora le mulțumim pentru sprijinul constant și implicarea lor în acest proces. Directiva 2024/505 facilitează recunoașterea formării inițiale de asistent medical generalist, dobândită anterior datei de 1 ianuarie 2007, în scopul exercitării profesiei în alte state membre ale Uniunii Europene. Aceasta înseamnă că absolvenții care au urmat programul de revalorizare vor beneficia automat de recunoașterea calificărilor lor, fără a mai fi necesare măsuri compensatorii”, transmite OAMGMAMR, printr-un comunicat.
„Acţiunile autorităţilor române au început în anul 2012 la momentul revizuirii generale a Directivei 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale, când s-a solicitat includerea în cuprinsul Directivei şi a diplomelor de asistent medical generalist emise de instituţii de învăţământ din România anterior datei aderării la Uniunea Europeană. Pentru recunoaşterea acestor calificări, titularii au urmat un program de revalorizare care a fost elaborat împreună cu experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre şi, ulterior, în baza raportului din 2020 al Comisiei Europene privind rezultatele acestuia, s-a decis recunoaşterea automată a acestor diplome”, completează Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei..
Într-un an de la intrarea în vigoare a Directivei, statele membre trebuie să adopte normele naţionale de transpunere, pentru a implementa efectiv dispoziţiile acesteia.
Informații suplimentare pot fi accesate: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=OJ:L_202400505&qid=1707901459854