Un asistent medical de laborator a obținut mai mare punctaj la examenul de grad principal organizat de OAMGMAMR Buzău
La examenul de promovare în grad profesional au participat 99 de asistenți medicali de diverse specialități, dar numai 94 dintre ei au obținut punctaj de promovare.
Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) a organizat, prin filialele judeţene şi a municipiului Bucureşti, examenul de grad principal -sesiunea 2023, pe data de 28 septembrie, pentru toate specialitățile. La Buzău, 94 dintre cei 99 de candidați au obținut punctaj de promovare, cel mai bun rezultat fiind de 92 de puncte, iar cel mai slab, 62 de puncte.
„OAMGMAMR Buzău a organizat examenul de grad principal pentru cei 99 de asistenți medicali generaliști, asistenți de farmacie și asistenți de laborator care au îndeplinit condițiile de promovare în grad, la Școala Sanitară Postliceală „Vasile Alexandri” din municipiul Buzău. Candidații au avut de rezolvat un test grilă cu 100 de întrebări cu trei variante de răspuns din care doar unul era corect, fiecare răspuns corect fiind notat cu 1 punct. În urma examenului, 94 de candidați (90 medicină generală, 3 farmacie și 1 laborator) au obținut punctaj de promovare, iar 5, din păcate, au fost respinși. Cel mai bun punctaj a fost obținut de singurul asistent de laborator care a participat la examenul din 28 septembrie”, a precizat președinta OAMGMAMR Buzău, Elena Comănescu, care a menționat că examenul a decurs fără probleme, dar, din păcate, „cinci dintre colegi nu au reușit să obțină punctaj de promovare”.
Examenul de grad principal-sesiunea 2023 a fost organizat de filialele teritoriale ale Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), conform Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1137/06.09.2018 pentru aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe și asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali, cu modificările și completarile ulterioare.
Au putut participa la examenul de promovare în grad profesional candidații cu experiență profesională de minimum 5 ani în specialitatea în care au profesat ca asistent medical generalist, moașă sau asistent medical, dar și cei care au avut aceeași vechime la data susținerii examenului, cumulată în specialitatea în care a profesat cu titlul de soră medicală/oficiant medical (M) si asistent medical, în cazul în care a dobândit ulterior, în condițiile legii, un titlu oficial de calificare în specialitatea de asistent medical (PL, SSD sau S), precum și cei care împlinesc cei 5 ani vechime până la sfârșitul acestui an (în urma unei derogări de 3 luni, aprobată de Ministerul Sănătății, la solicitarea organizațiilor profesionale teritoriale), cu condiţia eliberării certificatelor doveditoare ale gradului profesional obţinut după data de îndeplinire a celor 5 ani experienţă profesională.