Ziua Internațională a medicului. La mulți ani!

1 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Ziua Internațională a Medicului este marcată în lume întreaga lume la începutul lunii octombrie, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Organizației Medici Fără Frontiere, cu scopul de a-i onora pe medici și de a le recunoaște munca pentru sănătatea fiecăruia dintre noi.

 

Se spune, pe bună dreptate, despre medici că sunt „prelungiri ale mâinii lui Dumnezeu”. Vedem, zilnic, cum  acești slujitori ai lui Hipocrate salvează vieți, așa că nu putem găsi o sintagmă mai bună pentru a descrie minunile care se întâmplă zilnic lângă noi, chiar dacă de multe ori ni se par firești.

Pentru a-i onora pe medici, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Organizației Medici Fără Frontiere, începând cu anul 1984, la începutul lunii octombrie, în multe țări din lume se sărbătorește Ziua Internațională a Medicului. „Ziua Medicului este marcată în zile diferite, la nivel mondial, dar semnificația sa universală este aceeași: de a sublinia importanța și dăruirea cadrelor medicale. Această zi nu doar că ne aduce aminte de esențialul rol al sănătății în viețile noastre, ci și de impactul profund pe care medicii îl au asupra societății. Este imperativ să valorizăm, să recunoaștem și să sprijinim neobosit munca și pasiunea lor, pentru că sănătatea este, fără îndoială, o componentă fundamentală a vieții fiecăruia dintre noi. Medicina transcede simpla noțiune de profesie, este o vocație autentică. Dăruirea, pasiunea și expertiza cu care vă sprijiniți zilnic pacienții ne amintesc că valoarea muncii voastre este iestimabilă”, le-a transmis colegilor săi, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr.Daniel Coriu, odată cu urarea de La mulți ani!.

 

Catalina Poiana, Alexandru Rafila

În România, Ziua Medicului celebrată chiar în prima zi a lunii octombrie, la doar câteva zile distanță de Ziua Farmacistului, celebrată pe 25 septembrie, profesioniștii din cele două domenii ale sistemului medical având un rol esențial în îngrijirea sănătății omului.

În acest context, Colegiul Medicilor din București (CMMB), a lansat Campania de conştientizare „Respect pentru medici, respect pentru pacienţi”, care va fi una de conştientizare a profesiei de medic și se va desfășura timp de o lună. „Prin această campanie dorim să facem o informare şi o conştientizare legată de menirea profesiei de medic, de importanţa profesiei de medic, dar în acelaşi timp trebuie să subliniem şi respectul pe care medicul trebuie să-l acorde pacientului în actul medical şi, bineînţeles, şi respectul care trebuie să vină din partea pacientului către medic. Este evident că un medic trebuie să-şi respecte pacientul, să-şi facă datoria şi doar medicii care îşi fac datoria merită respectul, atât al nostru, cât şi al pacienţilor”, a spus prof. univ. dr. Cătălina Poiană, la lansarea campaniei, care se va desfăşura pe reţelele sociale, pentru ca mesajele să ajungă la publicul ţintă – medici şi populaţia generală, interesată de probleme legate de sănătate. Reprezentanţi ai comunităţii medicale din Bucureşti care şi-au dovedit responsabilitatea şi profesionalismul vor adresa mesaje legate de menirea profesiei lor.

 

Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a spus că apără întotdeauna corpul medical care îşi face datoria faţă de pacienţi şi îi respectă.

Îmi place foarte mult acest titlu: «Respect pentru medici şi respect pentru pacienţi». Sunt cele două verigi care pot să îmbunătăţească substanţial calitatea actului medical şi încrederea publică în sistemul de sănătate din România. În calitate de ministru al Sănătăţii am o responsabilitate evidentă în ceea ce priveşte întreg corpul medical, fie că discutăm de medici, de asistenţi medicali, de personal care sprijină activitatea medicală. Vreau să vă asigur astăzi, cu ocazia Zilei Medicului, că întotdeauna Ministerul Sănătăţii va fi de partea corpului medical, va face lucrul ăsta deschis, asumat, însă cu o singură condiţie, pe care v-o spun şi la care ţin foarte mult: noi apărăm totdeauna corpul medical atunci când îşi face datoria faţă de pacienţi, când îi respectă”, a spus ministrul.

 

Alexandru Rafila a cerut reciprocitate pacienților, aparținătorilor și opiniei publice, în general, subliniind că este necesar să înţeleagă că şi medicii şi întregul personal medical au nevoie de acelaşi respect, pentru a-şi putea desfăşura activitatea.

Ministrul Sănătății a mai spus că „este momentul să trecem dincolo de vorbe, la fapte concrete, să facem activități în unitățile medicale din București, dar și din întreaga țară. Colegiile județene trebuie să facă acest lucru, încât corpul medical să facă eforturi să-și facă cât mai bine datoria Iar noi, pentru medicii care își fac datoria, să-i apărăm din punct de vedere al exercitării profesiei, din punct de vedere al drepturilor salariale și, nu în ultimul rând, să facem o campanie pentru ca societatea să înțeleagă valoarea acestor medici, să-i respecte și să lucrăm împreună pentru ca, în final, pacienții din România să aibă un acces mai bun la serviciile de sănătate”, a afirmat Rafila.

 

În completare, medicul psihiatru Gabriel Diaconu a spus că este nevoie de o platformă de dialog și a subliniat că „avem situații, în spitale, cu pacienți care suferă de rele tratamente din pricina fie lipsei, fie tratamentului inadecvat al corpului medical. Avem, pe de altă parte, medici care au fost agresați verbal, agresați fizic, și care nu se simt în siguranță să practice medicina în România. Din acest punct de vedere o nouă platformă de dialog despre respect devine obligatorie cu atât mai mult cu cât ne dorim un sistem sanitar mai bun și mai competent, în viitor, pentru noi și pentru copiii noștri. Să fii medic în România ar trebui să rămână o datorie de onoare și de vocație pentru medicul format în România. Pentru asta, medicul are nevoie de garanții, de confort și de încrederea colegilor și a cetățenilor. Pe cale de consecință, viitorul cere relații mai bune cu pacienții, cu instituțiile statului, o siguranță în ceea ce privește riscul de litigație și, în același timp, o transparență în tot ceea ce înseamnă calitatea actului medical”, a punctat Gabriel Diaconu.

 

În același context, medicul pneumolog Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a afirmat că în opinia sa „această campanie, inițiată astăzi, este punctul zero de la care trebuie să reconstruim credibilitatea medicilor și încrederea pacientului în medic și în sistemul de sănătate. Dragi colegi, vă invit pe toți cei corecți, cei onești să faceți un pas în față ca să arătați pacienților, societății și comunității că sunteți mulți cei care ați ales să practicați medicina din pasiune și că actul medical pe care îl desfășurați pleacă de la respect: respectul față de pacient. Dar nu se oprește aici, ci aduce toate valențele care practic fac ca actul medical să fie, prin ceea ce este definit, o valoare intrinsecă și care să vă reprezintă. La mulți ani, dragi colegi, celor care ați ales să dăruiți viață cu viața voastră”, le-a transmis Beatrice Mahler colegilor săi din întreaga țară.

 

Hipoctrate – Juramant

Profesia de medic este una dintre cele mai vechi ale omenirii. La început, „vindecătorii” din Arsenal erau plantele medicinale și anumite ritualuri prin care se tratau doar răni ușoare, iar vindecarea era considerată mai degrabă mistică. Vracii și șamanii erau respectați și chiar venerați de întreaga comunitate.

Cu timpul, medicina a devenit știință. Cel mai cunoscut medic al antichității este Hipocrate, considerat părintele medicinii. El a fost primul care şi-a dat seama că fiecare boală are propriile ei cauze şi primul care a încercat să identifice întâi boala (adică să ofere un diagnostic), apoi să caute un leac pentru boala în cauză. Și tot el este autorul „Jurământului” profesional – un cod al tuturor medicilor din lume, din toate timpurile. Chiar și astăzi, la primirea diplomei, doctorii rostesc jurământul hipocratic.

După el, amprente puternice au lăsat în medicină Avicenna, Asclepia, Paracelsus, Eustace, Galen, Vesalius, Jenner, ale căror realizări științifice au contribuit la promovarea științei medicale li au stat la baza descoperirilor următoare.

 

Dacă medicul medieval și renascentist era un erudit, bun cunoscător al textelor clasice, al astrologiei și alchimiei, medicul modern trebuie să fie aproape savant, să aplice știința actuală și să identifice permanent căi și mijloace noi în lupta cu boala și cu condițiile de mediu natural și social.

Medicii moderni au folosit cunoștințele științifice ale predecesorilor lor și le-au îmbogățit continuu, iar la ora actuală se vorbește despre medicină bazată pe dovezi, despre robotică medicală, telemedicină și o medicină a viitorului în care vom folosi termeni ca IA (inteligență artificială) Age Tech, Empatie artificială, cloud computing, machine learning, IoT, blockchain și alte inovații din domeniul tech. Bolile vor fi mult mai bine înțelese și diagnosticarea lor va fi din ce în ce mai precisă, iar oamenii vor putea să își monitorizeze starea de sănătate cu ajutorul deviceurilor portabile și accesul la un doctor nu va mai implica o birocrație atât de mare.

 

Multe boli au însă încă multe necunoscute și se așteaptă ca prin noi descoperiri să li se găsească un  tratament, așa că profesia de medic rămâne în continuare foarte dificilă, dar la fel de prestigioasă, deoarece oamenii își pun viețile în mâinile doctorului care, nu numai că trebuie să-și cunoască bine profesia, ci este necesar să aibă și calități umane precum conștientizarea, sociabilitatea, empatia, stabilitatea emoțională și, cel mai important, să-și asume responsabilitatea pentru procedura medicală angajată.

În contextul în care sănătatea este extrem de prețioasă, cu toții avem datoria să-i respectăm și să-i prețuim pe slujitorii lui Hipocrate și sfaturile lor.

Le mulțumim și noi medicilor care-și respectă profesia și au grijă de fiecare pacient cu aceeași dăruire și ne exprimămăm aprecierea și recunoștința urându-le „La mulți ani cu sănătate!”

 


Adaugati un comentariu


 

*