Prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa: Farmacistul, o soluție inteligentă pentru sistemul românesc de sănătate

25 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Odată cu urarea de „La mulți ani!” transmisă farmaciștilor, președintele Colegiului Farmaciștilor din România a transmis, de Ziua Mondială a Farmacistului, că este nevoie de repoziționarea farmacistului în sistemul românesc de sănătate și că farmacistul trebuie lăsat „să facă mai mult”.

 

Ziua Mondială a Farmacistului, marcată anual pe data de 25 septembrie, este celebrată anul acesta sub sloganul „Farmacia consolidează sistemele de sănătate” prin care, potrivit președintelui Colegiului Farmaciștilor din România, prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, FIP transmite clar: „Lăsați farmaciile să facă mai mult!”

„Într-un moment în care sistemele de sănătate din întreaga lume se recuperează din criza COVID-19 și consensul general este că este nevoie de acțiuni urgente pentru ca serviciile de sănătate să răspundă nevoilor viitoare, campania de anul acesta pentru Ziua Mondială a Farmacistului prezintă oportunități de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește farmaciștii, ca fiind o soluție inteligentă. Or, în situația actuală, când asistăm (de altfel, ca de mai mulți ani), la scăderea interesului tinerilor pentru profesia de farmacist, demonstrată de numărul celor înscriși și rezultatele la admiterea la facultățile de farmacie din acest an, suntem obligați să acționăm imediat! De fapt, să urmăm aceeași cale a demersurilor demarate, de abordare de noi servicii farmaceutice… mai târziu decât colegii noștri din alte state europene, dar cu dorința fermă de a recupera timpul pierdut!”, a transmis prof. Lupuliasa.

 

Farmacist pentru sănătate

 

Cu această ocazie, președintele Colegiului Farmaciștilor din România a amintit pașii deja făcuți de farmacia comunitară pe acest drum: testarea rapidă de diagnostic pentru COVID-19, vaccinarea antigripală, depistarea nivelului de risc de diabet zaharat, dar a apreciat că este necesar să se continue în această direcție și, pornind de la realitatea momentului, să se consolideze contribuția pe care farmacistul o aduce sistemului românesc de sănătate.

Ceea ce consider că este important să evidențiez cu această ocazie, este faptul că la Conferința-dezbatere: «Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc, primul eveniment dintr-o campanie cu tema: FARMACIST PENTRU SĂNĂTATE», care a avut loc în luna ianuarie a acestui an, s-a conturat o concluzie clară, pe care nimeni dintre noi nu o poate nega: farmacistul are nevoie de repoziționare în cadrul sistemului de sănătate românesc. Este realitatea momentului pe care îl trăim, de la care trebuie pornit în toate demersurile viitoare de valorificare a profesiei. Știm deja că avem datoria să consolidăm contribuția pe care o aducem sistemului de sănătate; știm că trebuie să luptăm pentru a redobândi credibilitate și respect din partea autorităților, a celorlalți profesioniști din domeniul sănătății, a pacienților și nu în ultimul rând pentru a recâștiga respectul de sine. Să continuăm ceea ce am început!”, le-a transmis colegilor săi farmaciști, prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, odată cu urarea de „La mulți ani!”.

 

Farmacistul, „coloana vertebrală a serviciilor de sănătate

 

Razvan Prisada -Presedinte ANMDMR

Șef lucr. farm. dr. Răzvan Prisada, președintele Aenției Naționale a Medicamentelor transmite, la rândul său, că  farmacistul este un profesionist al sistemului medical, o verigă importantă fără de care acest sistem nu ar putea funcționa și nu un mediator între medici și pacienți. „În multe situații, farmacistul reprezintă coloana vertebrală a serviciilor de sănătate, este specialistul care recomandă, informează și consiliază pacienții. Farmacistul își folosește cunostințele și expertiza pentru a se asigura că cei care i se adresează folosesc cele mai bune medicamente și le administrează așa cum trebuie și că nu recurg la medicație într-un mod defectuos. Farmaciștii se asigură că pacienții au acces la medicamentele de care au nevoie și le utilizează adecvat, încercând totodată, prin consiliere, să îmbunătățească aderența acestora la tratament”, subliniază.

Răzvan Prisada le transmite colegilor farmaciști din toată țara și din lume „să fie sănătoși, să aibă parte de cât mai multe satisfacții profesionale și personale și le mulțumesc pentru profesionalism și dedicare. La mulți ani!”.

 

Ziua Mondială a Farmacistului: La mulți ani! 

 

În fiecare an, la data de 25 septembrie se celebrează Ziua Mondială a Farmacistului – World Pharmacists Day, inițiată în anul 2000 de Federația Internațională Farmaceutică (FIP), organismul global pentru farmacie, științe farmaceutice și educație farmaceutică, iar în fiecare an este lansată o temă prin care se aduce în atenția lumii întregi importanța acestei profesii în lanțul sistemelor de sănătate din întreaga lume, având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva bolilor și dezvoltarea generală a sistemului de sănătate, oferind totodată oportunitatea de a promova profesia de farmacist. „Farmacia consolidează sistemele de sănătate” este tema din acest an și se focusează pe  „eforturile de dezvoltare continuă a serviciilor din sistemul de sănătate cu scopul de a răspunde nevoilor actuale și viitoare ale pacienților.

Ne alăturăm și noi celor care le mulțumesc farmaciștilor pentru că au grijă de sănătatea noastră și le urăm  „La mulți ani cu sănătate și realizări frumoase!

 

Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul farmaciştilor

 

Pentru că vindecarea are și o dimensiune sufletească, potrivit învățăturii creștine, Sfântul Ierarh Nicolae este ocrotitorul copiilor și al multor bresle, între care și cea a farmaciştilor. El este sfântul considerat ajutător al celor care se roagă la Dumnezeu petru a găsi răspunsuri la întrebări și situații grele sau considerate fără rezolvare.

Alături de el, numeroşi alţi sfinţi, numiţi de Biserică „Sfinți doctori fără de arginți”, sunt cinstiți pentru activitatea de tămăduire a suferințelor semenilor. Sfinţii Cosma şi Damian din Asia sunt renumiţi pentru faptul că au preparat diferite medicamente din plante şi minerale, fiind numiţi apotecari (farmacist în denumirea veche); sfintele Zenaida şi Filonila, care au studiat medicina în Tarsul Ciliciei, sunt considerate pioniere în câteva ramuri ale practicii medicale precum: pediatria, ginecologia şi psihiatria; Sfântul Agapit de la Pecerska folosea diferite plante, pe lângă rugăciune, pentru însănătoşirea bolnavilor; Sfântul Luca al Crimeei a studiat anestezia regională și a fost primul doctor care a încercat tratamentul nevralgiei de trigemen cu anestezie locală, având un aport important în chirurgia septică etc.

Anul 2024 va fi „Anul Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” dar și „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginți” în Patriarhia Română.

 


Adaugati un comentariu


 

*