A început vaccinarea antigripală, după noi reguli, adaptate legislației europene

30 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Începând cu acest sezon, dozele de vaccin gripal nu mai sunt distribuite de Ministerul Sănătății, prin DSP-uri, medicilor de familie, ci vor fi achiziționate de pacienți din farmacii, pe baza unei rețete prescrise de medicii de familie.

 

Programul de vaccinare pentru sezonul gripal 2023/2024 începe în această săptămână, dar se va derula după noi reguli, stabilite de Ministerul Sănătății, în acord cu legislația europeană în domeniu. Astfel, vaccinurile nu mai ajung la medicii de familie, ci se vor procura direct din farmacii, pe baza unei rețete eliberată de medicul de familie sau de un medic de altă specialitate, aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Vaccinarea se poate face în cabinetele medicilor de familie și în farmaciile incluse în programul de vaccinare.

Medicii de familie vor putea prescrie categoriilor la risc vaccinul gripal, compensat integral, iar acțiunea de vaccinare propriu-zisă se va face fie la medicul de familie, fie la farmaciile care sunt incluse în acest moment în program. Categoriile de populație aflate la risc vor beneficia de compensare integrală a vaccinului, pentru procurarea căruia va fi însă nevoie de rețetă de la medicul de familie”, a precizat ministrul Sănătății, prof. uni. dr. Alexandru Rafila.

 

Alexandru Rafila

Noile regului după care se va desfășura vaccinarea antigripală începînd cu acest an au fost stabilite printr-un ordin de ministru, care prevede și modul de decontare de către CNAS, odată cu noul contract-cadru. Astfel, statul român nu mai face achiziții masive și nici distribuție prin Direcțiile de Sănătate Publică, ci oferă pentru vaccinurile achiziționate din farmaciile comunitare, compensare 100% persoanelor aflate în grupele de risc și compensare 50% persoanelor de peste 45 de ani care nu se încadrează într-o grupă de risc prestabilită.

Potrivit ministrului Sănătății, gripa sezonieră continuă să reprezinte o ameninţare, atât pentru populaţia aparent sănătoasă, cât mai ales pentru persoanele aflate la extremele de vârstă sau cu diverse boli cronice. „Vaccinarea anuală de rutină împotriva gripei sezoniere, cu un vaccin autorizat, cu compoziţia recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta peste 6 luni care nu au contraindicaţii”, menționează Alexandru Rafila.

Ordinul de ministru vizează și alte vaccinuri pe care le pot face adulții și care sunt compensate integral, în anumite circumstanțe, între care vaccinarea împotriva infecției pneumococice, a infecției meningococice, împotriva tetanosului, difteriei și tusei convulsive, a hepatitei B, varicelei și rujeolei-oreionului-rubeolei.

 

Dr. Carmen Scantei

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, copiii de la 6 luni la 5 ani, rezidenții din centrele sociale, bolnavii cronic, gravidele și personalul medical vor beneficia de vaccin compensat 100%, iar o compensare de 50% este acordată persoanelor care nu au boli cronice, cu vârste între 45 și 64 de ani.

Pacienții aflați pe listele medicilor de familie vor primi rețetă gratuită pentru vaccin gripal, dacă se află într-o grupă de risc, sau rețetă compensată 50% dacă au peste 45 de ani cu anumite afecțiuni, dar nu se încadrează în tiparele prestabilite – afecțiuni respiratorii repetate dar nu au boală pulmonară cronică, au imunitate scăzută și fac des infecții digestive, au tulburări de ritm cardiac dar nu sunt încadrați la o boală cardiacă etc. Prin noile norme, o plajă mare de vârstă poate fi acoperită, cu mult mai multe doze decât am fi putut aduce noi, prin repartiție directă. Pacienții trebuie să se adreseze medicului prescriptor, care de regulă este medicul de familie, care-i va da rețeta, după care se adresează oricărei farmacii pentru a-și procura vaccinul care va fi administrat, ulterior, în cabinetul medicului de familie”, a explicat dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.

Medicii recomandă vaccinarea antigripală pentru a ne feri de complicațiile care pot apărea în sezonul rece, mai ales că există riscul infectării și cu SARS CoV-2, caz în care pot apărea forme grave de boală. Vaccinul gripal și vaccinul anti-COVID sau HPV se pot administra simultan.

 

Dr Victoria Arama

Primele doze de vaccin gripal au ajuns deja în farmacii, așa că persoanele care doresc să se protejeze împotriva gripei o pot face, începând cu 1 octombrie, înainte să înceapă sezonul rece, când virozele, gripele și răcelile își fac apariția rapid și se răspândesc major.

Vaccinul gripal tetravalent Sanofi, cu doză standard de antigene, VaxigripTetra, este disponibil în farmaciile și clinicile din România, iar producătorul anunță că va continua aprovizionarea acestuia, alături de vaccinul cu doză mare de antigene. „Fiecare sezon gripal este extrem de imprevizibil. Se știe că, după fiecare pandemie, au urmat câțiva ani în care incidența și severitatea infecțiilor respiratorii au fost semnificativ mai mari. Gripa este cea mai severă «viroză respiratorie», pentru că are risc crescut de evoluție către forme severe, complicații și deces, în special la vârstnici și la pacienții cu diverse boli cronice. Însă gripa nu este doar o infecție respiratorie, întrucât complicațiile gripei se extind mult în afara sferei respiratorii. Astfel, gripa crește de 8 ori riscul de accident vascular cerebral, de 10 ori riscul de infarct miocardic acut și poate decompensa diabetul zaharat, insuficiența cardiacă, insuficiența renală. În plus, după un episod gripal, vârstnicii pot pierde din capacitatea de a efectua activitățile zilnice în mod independent, explică prof. dr. Victoria Aramă, șef de secţie la Institutul Național de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

 

În plus, Sanofi a anunțat că Eflueldaprimul vaccin gripal tetravalent cu doză mare de antigene, este disponibil și în România. Vaccinul este destinat în special vârstnicilor, oferind o protecție mai bună împotriva gripei și a complicațiilor severe ale acesteia. 

Gripa rămâne o cauză principală de îmbolnăvire și deces în rândul adulților vârstnici, în ciuda implementării pe scară largă a inițiativelor de vaccinare antigripală. Pe măsură ce îmbătrânim, este dovedit că există o scădere a producției de anticorpi, împreună cu deficitele emergente. Anticorpii sunt vitali pentru recunoașterea și protejarea organismului împotriva bolilor infecțioase, cum este gripa. Ca urmare a acestui declin progresiv al sistemului imunitar, organismul devine mai susceptibil la unele boli și infecții. De asemenea, poate să apară și un răspuns scăzut la efectul vaccinării. Persoanele cu afecțiuni medicale cronice sunt, totodată, afectate în mod disproporționat de infecția gripală. Grupele populaționale cu afecțiuni cardiace sau respiratorii preexistente se confruntă cu cel mai mare risc de îmbolnăvire severă de gripă și de agravare a comorbidităților existente, acest risc intensificându-se odată cu înaintarea în vârstă”, declară prof. dr. Luiza Spiru, medic specialist Geriatrie, Gerontologie și Psihiatria Vârstnicilor, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Președinte Fundația Ana Aslan.

 

Într-un studiu clinic randomizat, vaccinul gripal Sanofi cu doză mare de antigene s-a dovedit a fi cu 24,2% mai eficient în protejarea persoanelor vârstnice de infecția gripală, decât vaccinul cu doză standard de antigene, susțin reprezentanții producătorului. Începând cu luna octombrie, vaccinul poate fi achiziționat din farmaciile comunitare și din cele din cadrul clinicilor medicale, pe bază de prescripție medicală de la medicul de familie.

„Gripa are un impact semnificativ asupra vârstnicilor, determinând rate crescute de mortalitate și o scădere semnificativă a calității generale a vieții, în special pentru cei care se confruntă cu afecțiuni cronice. Prin dezvoltarea vaccinurilor, ne angajăm să întărim sistemul de apărare al organismului și să reducem impactul adesea subestimat al gripei, în special asupra celor mai susceptibile categorii de persoane. Asigurarea faptului că populația noastră vârstnică are acces prompt la vaccinul cu doză mare de antigene, cu capacități superioare dovedite de prevenire a gripei, este un aspect fundamental al inițiativelor noastre de sănătate publică care vizează sporirea bunăstării persoanelor de toate vârstele din cadrul societății noastre”, afirmă  dr. Lidija Milicevic, General Manager Vaccines, Sanofi Romania.

 

Și vaccinul gripal tetravalent Influvac Tetra, produs de Viatris, care conține tulpinile gripale alese de OMS pentru a fi utilizate în vaccinurile gripale pentru sezonul 2023-2024, se găsește în farmacii.

Vaccinul nostru gripal s-a dovedit eficient în prevenirea gripei, având un profil bine cunoscut de siguranță și tolerabilitate, așa cum confirmă ultimele 10 sezoane gripale consecutive din România, în care acesta a fost utilizat prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății. În cadrul angajamentului nostru de a contribui la protecția împotriva gripei sezoniere, am început deja procesul de producție pentru a furniza vaccinul nostru înaintea următorului sezon gripal. Salutăm obiectivul Ministerului Sănătății de creștere a ratei de vaccinare la care putem contribui substanțial, având un raport cost-eficiență favorabil”, spune Dana Duma Inczeffi, Country Manager al Viatris România, care menționează că vaccinul poate fi utlizat începând cu copiii de 6 luni, până la vârstnicii de peste 65 de ani. Vaccinarea cel mai eficient mod de protecție împotriva gripei – ajută la prevenirea bolilor grave, a spitalizărilor și chiar a decesului.

 

Potrivit OMS, vaccinurilor gripale pentru sezonul gripal 2023-2024 trebuie să conțină tulpinile: A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – tulpină similară; A/Darwin/9/2021 (H3N2) – tulpină similară; B/Austria/1359417/2021 (linia B/Victoria) – tulpină similară; B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata) – tulpină similară. În ce privește procesul de fabricație, cea mai comună metodă, folosită de peste 70 de ani, este cea bazată pe cultivarea de ouă de găină fertilizate. Aceste vaccinuri sunt cele mai comune, iar eficacitatea și siguranța lor sunt susținute și dovedite de studii clinice și practice.

În general, un vaccin poate fi făcut dintr-un virus inactivat – ceea ce înseamnă că particulele au fost crescute într-o cultură și și-au pierdut capacitatea de a provoca boli sau dintr-un virus recombinant – ceea ce înseamnă că a fost creat sintetic și nu se poate reproduce și nu poate provoca boli. O a treia opțiune este vaccinul cu virus viu (slăbit), cu administrare endonazală, administrat copiilor între 2 și 18 ani. Este simplu de administrat, o picătură în fiecare nară. Acest vaccin nu este recomandat copiilor cu imunodepresie, adică rezistență scăzută sau care sunt în tratament prelungit cu corticoizi.

 

Infecțiile virale care cauzează răceala sau gripa comună pot varia de la disconfort la o amenințare gravă pentru sănătate, potrivit portalului Uniunii Europene cu informații despre vaccinare. Gripa poate apărea în orice moment al anului, dar majoritatea cazurilor urmează un tipar sezonier relativ previzibil. Primele semne de activitate gripală încep, de obicei, în jurul lunii octombrie și ating punctul culminant în plină iarnă, dar s-a observat că, în anumiți ani, focarele de gripă s-au menținut și au durat până în luna mai. Este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca vaccinul să fie eficient, de aceea se recomandă vaccinarea toamna, înainte de începerea sezonului gripal.

În general, un vaccin poate fi făcut dintr-un virus inactivat – ceea ce înseamnă că particulele au fost crescute într-o cultură și și-au pierdut capacitatea de a provoca boli, sau dintr-un virus recombinant – creat sintetic, care nu se poate reproduce și nu poate provoca boli. O a treia opțiune este virusul viu (slăbit).

Prin vaccinare se introduce în corp o cantitate mică de proteine din virus, care face ca organismul să producă anticorpi pentru a lupta împotriva bolii și creează un anumit grad de imunitate în cazul în care te confrunți mai târziu cu virusul real. Toate variantele de vaccin funcționează la fel de bine, dar virusul viu nu este recomandat femeilor însărcinate, persoanelor cu sistemul imunitar slăbit sau cu anumite afecțiuni medicale.

 

Gripa este o boală gravă, cu complicații dincolo de infecția în sine, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral și pneumonie. În fiecare an, la nivel global, există aproximativ 1 miliard de cazuri, dintre care 3 până la 5 milioane sunt cazuri severe, ducând la 290 000 până la 650 000 de decese în urma complicațiilor date de gripă, care pun presiune și asupra sistemelor de sănătate din lume. Povara economică totală a gripei este mare, iar vaccinarea rămâne cea mai eficientă măsură de prevenție. Implementarea în totalitate a recomandărilor OMS privind atingerea unei rate a acoperirii vaccinale (VCR) împotriva gripei de 75% pentru grupele populaționale la risc ar putea reduce semnificativ această povară critică asupra sănătății publice și asupra economiei fiecărei țări.  

Medicii de familie consideră că angrenarea farmaciilor în Programul Național de Vaccinare este benefică, cel puțin din punctul de vedere al aprovizionării cu vaccinuri, pentru că farmaciile se aprovizionează direct de la producători/ distribuitori.

Lista farmaciilor autorizate, unde ne putem vaccina împotriva gripei sezoniere, poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Doar farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară au dreptul să vaccineze.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*