Sediu nou pentru Agenția Națională de Transplant și Banca Multițesut și Celule

29 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Noua clădire ar urma să fie construită în proximitatea Institutului Clinic Fundeni, iar pentru finanțare s-a identificat suma de 570 de milioane de euro din fonduri nerambursabile, disponibile din mai multe programe de finanțare. 

 

Veste bună pentru pacienții care au nevoie de transplant de țesuturi și celule. Ministerul Sănătății (MS) anunță că a inițiat procedurile pentru construcția unui nou sediu pentru Banca de Multițesut și Celule și pentru Agenția Națională de Transplant, primul pas fiind inițierea unui Memorandum prin care să se obțină aprobarea pentru finanțare din fonduri nerambursabile. „Cu un sentiment de datorie față de pacienții care găsesc în transplant singura șansă la viață, echipa Ministerului Sănătății inițiază primul pas dintr-o procedură care se va finaliza cu construcția unui sediu nou atât pentru Banca Multițesut și Celule, cât și pentru Agenția Națională pentru Transplant”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

România nu se află într-o situație bună în ceea ce privește utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane și a atras atenția că țara noastră ar putea fi într-o situație de infringement pentru faptul că nu a avansat dezvoltarea sistemului în acest sector, se menționează în comunicatul MS.

 

România are alocate astăzi suficiente fonduri nerambursabile din programe externe, pentru a iniția și finaliza investiția, menționează reprezentanții MS. „Noi am identificat și sursa de finanțare și propunem care acest centru avansat dedicat al transplantului în România să fie construit în proximitatea Institutului Clinic Fundeni. Avem 570 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, disponibile din mai multe programe de finanțare, pe care putem să-i utilizăm inclusiv pentru această construcție importantă”, a specificat secretarul de stat, as. univ. dr. Alexandru Rogobete.

În textul memorandumului inițiatorii specifică faptul că băncile de țesuturi funcționează astăzi în cadrul unităților spitalicești și sunt dotate cu o bază tehnică învechită, inclusiv la Fundeni. În state precum Franța, Italia sau Spania Agenția Națională pentru Transplant funcționează în aceeași clădire cu Banca Națională Multițesut. Acest exemplu vor să îl aplice specialiștii din Ministerul Sănătății și în România.

 


Adaugati un comentariu


 

*