Buzoienii, invitați să-și dea „mână cu mână” la Centrul Muzeal I. C. Brătianu

20 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

La împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Buzău organizează o serie de manifestări cultural-edcative la care sunt invitați să participe toți cei ce simt românește.

 

Sărbătorim, anul acesta, 165 de ani de când românii din Principatele Moldova și Țara Românească și-au unit destinele „într-un singur stat neatârnat românesc”. Ideea unirii Pricipatelor, „vânturată” prin cancelariile marilor imperii cu mult înainte de a se întâmpla, a cunoscut o etapă decisivă și ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Evenimentul este cunoscut în istorie ca Mica Unire, București devine capitala noului stat, iar la 22 ianuarie 1862, aici se formează primul guvern unic, condus de Barbu Catargiu. Pe 24 ianuarie 1862 îşi deschide lucrările Adunarea legislativă unică a ţării şi, cu acest prilej, Cuza declară, la București, că „Unirea este aşa cum românii au vrut-o”. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne, prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al Romaniei și al primului Guvern Unitar, ca și prin reformele sale – adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului.

 

Primirea lui Cuza la Buzau

În fiecare an, pe 24 ianuarie, românii se adună în piețe pentru a se prinde în Hora Unirii, dar mai ales pentru mai ales pentru a nu uita că niște minți luminate ale începutului secolului al XIX-lea au reușit să realizeze, în 1859, primul pas către Marea Unire, visul de veacuri al românilor. Prin reformele lui Alexandru Ioan Cuza, s-au pus bazele viitorului stat modern român, care se va înfăptui la 1 decembrie 1918, când toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. Căci, așa cum spunea marele Iorga, „un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”.

La Buzău, Alexandu Ioan Cuza a făcut unul dintre primele popasuri după ce a devenit Domn al Principatelor Unite. La 6/19 februarie 1859 – consemnează presa vremii -, buzoienii „i-au făcut domnului o primire triumfală (…) ce a făcut mare impresie Măriei Sale Prințul”. „În aclamațiile mulțimii, Cuza a intrat în Catedrala Episcopală”, fiind întâmpinat de Episcopul Filotei. „Seara, atmosfera în oraș a fost feerică, totul culminând cu rămânerea în oraș peste noapte a domnitorului”, al cărui popas a determinat schimbarea numelui principalei străzi comerciale a Buzăului din Strada Târgului în Strada Cuza Vodă, nume păstrat și astăzi.

 

La împlinirea celor 165 de ani de la Mica Unire, Consiliul Județean Buzău și instituțiile de cultură subordonate – Muzeul Județean, Teatrul „George Ciprian” și Centrul Județean de Cultură și Artă – și-au propus să marcheze, împreună cu buzoienii de toate vârstele, unul dintre cele mai importante momente istorice ale României moderne, printr-o serie de evenimente pregătite cu mare migală, în cadrul programului cultural-educativ Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean”, ajuns la cea de-a VII-a ediție.  „Invit toți buzoienii să dăm mână cu mână pe 24 ianuarie la Centrul Muzeal I.C. Brătianu, să sărbătorim împreună Mica Unire, o pagină importantă din istoria țării noastre, ce nu trebuie uitată de niciun român. Hora Unirii este un simbol puternic al poporului nostru și sper să facem o horă cât mai mare, care să reprezinte puterea noastră de a fi uniți în momentele importante și de a ne cinsti țara”, este mesajul-invitație transmis de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Cu această ocazie, buzoienii vor putea să se bucure că sunt din nou împreună și, la fel ca acum 165 de ani, să se prindă în Hora Unirii și să-și de „mână cu mână”, cu aceeași emoție și cu aceeași mândrie de a fi români și de a contribui la unei Românii mai puternice și cu speranța  la o viață mai bună.

Evenimentele cultural-artistice care marchează unul Unirea Principatelor Române se vor desfășura la Centrul Muzeal „I. C. Brătianu”, după următorul program:

– 10.15 – Deschiderea oficială

– 10.30 – Piesa de teatru istoric „Mari români

– 11.00 – Hora Unirii

– 11.10 – Concert Ansamblul etnofolcloric Plaiurile Mioriței.

De asemenea, în ziua de 24 ianuarie vizitarea tuturor spațiilor expoziționale ale Muzeului Județean Buzău este gratuită, transmit autoritțile buzoiene.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*